Inbrrrraken: laat de inbrekers er niet warmpjes bij zitten deze winter!


In de wintermaanden zijn de inbraakcijfers hoger dan in de zomer. De piek ligt dan nog bij de feestdagen. Wellicht komt het doordat het eerder donker is en inbrekers daardoor minder snel gezien worden, misschien zijn inbrekers gewoon op zoek naar een warme plek om te schuilen of mogelijk zijn veel mensen vergeten dat ze de buurman hadden gevraagd om voor Sinterklaas te spelen en geven ze hem aan. Voor ons als criminologen is dat een interessante vraag, maar wat voor ons in het dagelijks leven nog belangrijker is: hoe voorkom je dat het bij jou gebeurt?

Een van de bekendste inbraakmethodes is misschien wel ‘flipperen’. Dit houdt in dat inbrekers met een pasje of met een ander dun voorwerp proberen je voordeur open te krijgen. Hoewel dit een van debekendste methoden is, is deze heel makkelijk te voorkomen. Doe je deur op slot en laat je sleutel niet in de deur zitten! Dit is ook gelijk een oplossing voor ‘hengelen’: proberen via je brievenbus de klink omlaag te krijgen en voor de ‘gaatjesboormethode: het boren van een gaatje onder je deur- of raamslot, via waar ze met een ijzerdraadje je sleutel kunnen omdraaien.

Voor dieven die wat minder geduldig zijn en dus geen zin hebben om te priegelen bij je voordeur om bij jou voor een nieuwe televisie te shoppen, zijn er ook nog wat agressievere methoden. Zo trappen sommige inbrekers gewoon je deur of raam in. Of dit ze lukt is afhankelijk van de sterkte van het materiaal van je deur of raam (en misschien ook hoe goed de inbreker is met de leg press in de sportschool). Nou hebben wij als studenten misschien niet echt de middelen om alle deuren en ramen te vervangen. Waar je dan op kan letten is dat je er vanaf buiten geen dure spullen zichtbaar zijn en je altijd een licht aanlaat als je thuis weg bent. Dit maakt je huis minder aantrekkelijk voor criminelen. Als je toch van plan bent om je deur te vervangen, let dan ook gelijk op het slot. De cilinder (het ding waar je de sleutel in stopt) kan makkelijk met een tang afgebroken worden, waarna inbrekers het eenvoudig uit je deur kunnen trekken. Zonder cilinder heb je geen slot, dus dan lopen ze zo naar binnen. Hiervoor zijn er cilinders die goedgekeurd zijn, te herkennen aan dat ze uitsteken. Ook deze kunnen echter afgebroken worden. Wat je moet hebben is een ander goedgekeurd slot waarbij de cilinder volledig opgesloten zit en dus niet losgewrikt kan worden met een tang.

 

Dan zijn er ook nog dieven die helemaal geen zin hebben om een beetje te werken voor jouw geld. Ze bellen gewoon aan en verzinnen dan een list om bij je binnen te komen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze de meterstanden komen opmeten. Het kan zijn dat ze dit alleen doen om je huis te inspecteren om eventueel later terug te komen om in te breken. Het kan ook zijn dat ze gelijk hun slag slaan. Deze tactiek wordt vooral toegepast bij ouderen, omdat die zich minder goed kunnen verweren. Het kan ook zo zijn dat ze je aan de deur fysiek proberen te overmeesteren om binnen te komen. Wat kan je hier tegen doen? Kijk wie aan de deur staat voordat je open doet en laat niet zo maar iedereen binnen. Vraag bijvoorbeeld om identificatie.

De belangrijkste dingen zijn dus: doe je deur op slot en laat de sleutel er niet in, zet geen dure spullen in het zicht, zorg voor een goed slot en laat niet zo maar iedereen binnen. Zo zorg je er het beste voor dat inbrekers er in de winter niet warmpjes bij zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *