‘En tur til Oslo’ met Tim en Angela


Als iemand in Noorwegen gaat studeren, is een cultuurshock niet meteen het eerste waar je aan denkt. Bizarre alcoholprijzen, ongemakkelijke Noren en bakken vol garnalen vormen echter slechts een tipje van de sluier. Deze week vertellen Alibi-leden Tim en Angela over hun ervaringen met studeren in het buitenland en dan in het specifiek over Oslo. Beiden hebben immers een semester in Oslo gestudeerd: Tim van januari tot en met juni 2018 en Angela studeert sinds augustus 2018 in Oslo.

De belangrijkste vraag voordat je vertrekt naar het buitenland is natuurlijk: waar naartoe? De regen opzoeken in Ierland, koala’s knuffelen in Australië of lekker dichtbij huis en speciaal biertjes drinken in België? Waar je ook naartoe gaat, je moet eerst de bureaucratie zien te overleven. Een periode van motivatiebrieven schrijven en veel formulieren invullen breekt aan, maar uiteindelijk was daar dan de langverwachte mail dat we geplaatst waren bij de Universiteit in Oslo. De eerste gedachte die door ons hoofd schoot was: ‘O jeej, dat wordt duur’, maar gelukkig is daar de Erasmusbeurs van 270 euro per maand (de hoogste van Europa, yes). Met dit geld in ons achterhoofd gingen we op jacht naar een leuk studentenhuis in Oslo.

Huisvesting voor internationale studenten is in Oslo erg goed geregeld. Als je je op tijd aanmeldt voor een kamer, krijg je er gegarandeerd eentje. Je hebt daarbij de keuze tussen verschillende studentencomplexen (of campussen) verspreid in Oslo en de prijzen variëren tussen de 390-600 euro per maand. Wij waren beiden geplaatst in Kringsjå, het grootste studentencomplex van Oslo. Het heeft meer dan 30 gebouwen voor studenten en heeft onder andere een eigen supermarkt, sportschool, café en studieruimtes. Een ander groot voordeel is dat het aan de rand van de stad ligt en daarmee ben je met één stap middenin de natuur. Achter Kringsjå ligt een gigantisch natuurgebied en verschillende meertjes waar je in de zomer kunt zwemmen en barbecueën en in de winter op kunt schaatsen en sleeën.

Toen we eenmaal in Oslo aan waren gekomen was alles super goed geregeld door de universiteit. Op het vliegveld stond een ophaalservice klaar en deze bracht ons naar het hoofdkantoor van SIO, de studentenhuizenorganisatie van Oslo. Hier werd het contract getekend en kregen we de sleutels voor onze kamers. Na een paar dagen de stad verkend te hebben begon de buddyweek, georganiseerd door de rechtenfaculteit van Oslo. De buddyweek lijkt qua inhoud een beetje op de El Cid-week, maar dan nog leuker. Samen met 20 tot 30 andere internationale studenten ga je een week lang elkaar leren kennen, de toerist uithangen en de leukste feestjes meepakken. Deze groep vormt eigenlijk ook wel meteen de groep waar je de rest van het semester mee op zal trekken en de vakken mee zult volgen. Na de buddyweek begonnen de vakken al vrij snel. Wij hebben beiden twee criminologievakken gevolgd en daarnaast een Noors cursus. Die cursus is een echte aanrader. Je leert niet alleen een aardig woordje Noors spreken, maar ontmoet ook heel veel andere mensen met wie je op leuke tripjes of uitjes gaat. Daarnaast leer je ook veel over de Noorse cultuur en de mensen, want de Noren hebben nogal een gebruiksaanwijzing…

Noren zijn over het algemeen nogal nors. Het is een erg gesloten volk, maar als je ze eenmaal leert kennen kunnen ze erg vriendelijk en open zijn. Voor dronken Noren moet je uitkijken, want die zijn vaak een beetje té open. Men zegt dat Noorwegen het nummer één land is met de meeste one-night stands. Je moet Noren eigenlijk nooit in de ogen aankijken, want dat vinden ze te intiem en hierdoor krijgen ze vaak de intentie dat je ze leuk vindt. Blijf in de kroeg dus lekker naar je biertje staren, tenzij je Noorwegen wilt helpen om het nummer één land te blijven natuurlijk.

Andere leuke weetjes over de Noren zijn dat ze altijd hun schoenen uitdoen bij binnenkomst en dat ze de kaasschaaf hebben uitgevonden. Noren houden ook erg van kaas, maar helaas was dit niet zo gunstig voor ons Nederlanders. Noren eten graag bruine kaas en dit is toch een partijtje smerig! Verder heeft Noorwegen helaas niet echt een nationaal gerecht waar ze trots op kunnen zijn. Noren staan er wel om bekend dat ze veel pizza’s eten en dan zijn ze in het bijzonder trots op hun ‘Pizza Grandiosa’. Ze hebben er zelfs een liedje over geschreven: Respekt for Grandiosa (https://www.youtube.com/watch?v=pIb-boiAnRM).

Het enige nadeel dat wij kunnen bedenken over studeren in Noorwegen is dat het wat prijziger is dan in Nederland. Huisvesting is ongeveer vergelijkbaar met wat een student betaalt in Nederland (wij betaalden beiden 390 euro per maand), maar het alledaagse leven ligt hier een stuk hoger. Vlees en vis zijn bijna onbetaalbaar en dat is dan ook de reden dat veel internationale studenten alleen maar vegetarisch eten in Oslo. Wat betreft alcohol heeft Noorwegen een beetje een aparte regelgeving. In de supermarkt kun je slechts alcohol tot een promillage van vijf procent kopen en de rest moet in de slijterij (met monopolie) gekocht worden. Alcohol in de supermarkt en in de slijterij kan enkel op vaste tijden gekocht worden, op zaterdag bijvoorbeeld tot slechts drie uur ’s middags. Voor een halve liter bier in de supermarkt betaal je op zijn goedkoopst 2,70 euro en voor een fles wijn 10 euro. Een liter fles wodka kost je minimaal 45 euro in de slijterij. Een betere optie is om alcohol op het vliegveld te kopen als je op reis bent geweest of als mensen langskomen. Of je kunt natuurlijk bij de arrivals gaan staan en naar mensen schreeuwen of ze een flesje voor je meenemen. Op het vliegveld scoor je een liter fles wodka voor een tientje. Veel beter dus.

Als je van natuur en reizen houdt, moet je zeker naar Noorwegen gaan. In tegenstelling tot veel andere dingen, is reizen hier wel betaalbaar! De overheden in Scandinavië willen graag stimuleren dat jongeren reizen en hebben hiervoor een kortingscode voor jongeren ontwikkeld (UNDER26). Als je deze code gebruikt wanneer je een vlucht boekt bij Norwegian Airlines of SAS, en je binnen Scandinavië reist, ontvang je tot wel 50% korting. Daarnaast kan je voor erg weinig geld overnachten in hutjes en mag je overal gratis wildkamperen. Wij hebben allebei veel leuke reisjes gemaakt in Noorwegen/Scandinavië. Tim’s vetste reis was de week naar Lapland. Met een gemiddelde temperatuur van -20 ℃ heeft hij hier een hondensledetocht en ritjes op de sneeuwscooter gemaakt, dríe avonden op rij het noorderlicht gezien en onder het noorderlicht in het ijs gezwommen. Een vaak terugkomend Noors gezegde is ‘There is no such thing as bad weather, only bad clothing’, maar dit gold zeker niet voor Lapland, aldus Tim. Op het moment van schrijven gaat Angela nog naar Lapland, maar haar mooiste reisje was tot nu toe een lang weekend naar de Lofoten. De Lofoten is een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. Al deze eilanden zijn wel met elkaar verbonden door middel van de E10 die je helemaal tot aan het gehucht ‘Å’ af kunt rijden. De Lofoten staan staan bekend om de vissersplaatsjes en beroemde hikes met ontzettend mooie uitzichten.

Al met al hebben wij dus een ontzettend mooie tijd in Oslo gehad! Mocht je binnenkort ook naar Oslo vertrekken voor een vakantie of om te gaan studeren, je kunt altijd een van ons aanspreken en de beste tips vragen. Verder zijn hier alvast wat do’s en dont’s:

Do’s:

 • Altijd je regenjas meenemen
 • Reisjes maken en hiken
 • Zwemmen in de fjorden van Oslo
 • Veeeel drinken tijdens de pre-party
 • Boodschappen doen in Grønland in plaats van in de reguliere supermarkt
 • Alcohol kopen op het vliegveld

Dont’s:

 • Enkel je paraplu meenemen in plaats van je regenjas
 • Vertrouwen op het weerbericht: het verandert letterlijk elke minuut!
 • Zeuren over de prijzen
 • Drinken in de club
 • Shotjes nemen in de club
 • Shotjes halen voor iedereen in de club (uit eigen ervaring..)
 • Een taxi naar huis nemen vanaf de club
 • Naast een Noor gaan zitten in de metro
 • Noren vergelijken met de rest van de bevolking in Scandinavië (met name Zweden)
 • Iets negatiefs zeggen over de Noorse koning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *