Welkom bij CoDe!


Een artikel over de ins en outs van de gezelligste studievereniging van Leiden.

Waarschijnlijk ben je tijdens de voorlichtingsdagen en tijdens de EL CID al gevallen voor de soepele verkooppraatjes van één van de leden –en wie wil er nou geen korting op zijn of haar studieboeken?- Maar voor diegenen die dit allemaal gemist hebben en die meer willen weten over de studievereniging van Criminologie is dit artikel bedoeld. Lees snel verder!

De studievereniging
Om te beginnen is CoDe een studievereniging. Dit houdt in dat de vereniging gericht is op “het bijdragen tot een levendige gedachte- en kenniswisseling over kwesties welke na of tijdens de studie Criminologie van belang zijn, in de ruimste zin des woord.” Aldus de Statuten. In tegenstelling tot een studentenvereniging kan niet iedereen zomaar lid worden. Je moet daarvoor ingeschreven staan bij de opleiding of enige affiniteit hebben met criminologie. Verder hebben we geen disputen, cordialen, jaarclubs of gezelschappen.

Commissies
Wat we wel hebben zijn commissies. Dit zijn kleine groepjes (variërend van ongeveer twee tot negen leden) die zich inzetten voor de vereniging. Dit doen ze door bijvoorbeeld feesten te organiseren, blogs te schrijven (heel leuk), werkbezoeken te regelen, reizen te organiseren, geld binnen te halen voor de vereniging of foto’s te maken tijdens één van de activiteiten. Als je lid bent van een commissie word je ook wel een ‘actief lid’ genoemd. Je maakt dan deel uit van één van de motoren achter de vereniging. Tijdens de commissie interesse activiteit op 11 september waren van alle commissies een aantal leden aanwezig om wat over hun functie te vertellen. Je kan je dit jaar helaas niet meer inschrijven voor een commissie, maar je kan wel alle genieten van alle leuke dingen die deze commissies voor de leden organiseren!

De bestuurskamer (BK)
Dit is waar het allemaal gebeurt. Hoewel de vereniging ongeveer 700 leden heeft, is de sfeer binnen de vereniging lekker informeel en toegankelijk. Zo kun je elke woensdag tussen 10.30 en 11.30 uur de bestuurskamer (A0.37) binnenwandelen voor een heerlijk bakje zwart geluk met een bijbehorend koekje. Het bestuur zal je dan met open armen ontvangen en luisteren naar alle verhalen die je te vertellen hebt. Houd je niet zo van koffie of thee? Dan zijn de sappige roddels misschien een reden om naar deze plek van steun en liefde binnen de faculteit te komen.

Het bestuur
Het bestuur van de vereniging is dit jaar in handen van zes lieftallige dames. Zij zetten zich dagelijks in om de vereniging draaiende te houden. Zo houden ze zich bezig met het organiseren van verschillende activiteiten, ze zorgen dat alle (financiële) administratie op orde blijft en ze coördineren allemaal één of meerdere commissies. Daarnaast representeren ze de vereniging naar buiten toe door plichtsgetrouw hun gezicht te laten zien op alle borrels en feesten die in Leiden georganiseerd worden. Zonder hen zou de vereniging niet bestaan, dus wees maar erg lief tegen ze!

De leden
En ten slotte het belangrijkste van de vereniging… De leden! CoDe kenmerkt zich door haar enthousiaste, gezellige, betrokken, af en toe een beetje gekke, maar altijd fantastische leden! Of je nou actief bent in een commissie of alleen de feestjes bezoekt, voor iedereen is er een plekje binnen de CoDe-familie. Voor alle nieuwe leden: ga heel erg genieten van je studententijd en kom vooral een keer langs op de bestuurskamer of op één van de activiteiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *