Vrouwelijke criminelen


Als we kijken naar de 10 grootste criminelen ter wereld ziet dat lijstje er als volgt uit: Frank Lucas (10), Jose Figueroa Agosto, Joseph Kennedy, Meyer Lansky, Al Capone, Griselda Blanco (5), Carlos Lehder, Joaquin Guzman Loera, Amado Carrillo Fuentes en natuurlijk Pablo Escobar (1). Opvallend aan dit lijstje is dat er slechts één vrouw tussen staat. Zijn er dan zo weinig grote vrouwelijke criminelen? Of zijn ze misschien gewoon slim genoeg om zichzelf niet in de schijnwerpers te zetten? De Alibi ging op onderzoek uit en vond toch 6 vrouwelijke criminelen die iets meer op hun kerfstok hebben dan een simpele diefstal.

Angie Sanclemente Valencia

Deze Colombiaanse had een carrière als model. In 2000 werd ze verkozen tot World Coffee Queen, die titel moest ze echter korte tijd later alweer inleveren omdat ze, tegen de regels in, getrouwd was. Haar modellencarrière was echter niet genoeg voor haar en ze ging zich bezighouden met cocaïnesmokkel. Ze werd het brein achter de cocaïnesmokkel tussen Buenos Aires en Europa via het Mexicaanse Cancún. Ze rekruteerde modellen om de drugs voor haar te smokkelen. In 2010 werd ze gearresteerd nadat model María Noel López Iglesias werd gepakt met 55 kilo cocaïne op het vliegveld van Buenos Aires.

Marllory Chacon Rossell

Ook deze Guatemalteekse, met de bijnaam ‘Queen of the South’ zat in de drugswereld. Ze verscheept

e duizenden kilo’s cocaïne van Guatemala naar de Mexicaanse drugskartels voor ze verder gingen naar de VS. Vanwege haar eigen handelsactiviteiten en haar banden met de Mexicaanse kartels werd ze gezien als een belangrijk figuur in de drugswereld. Sinds 2012 werkte ze samen met de DEA en de US Attorney’s Office in Florida. In 2014 gaf ze zichzelf aan bij de Amerikaanse autoriteiten.

Judy Moran

Deze Australische was het stamhoofd van de meest beruchte criminele familie van Melbourne. De familie zat flink verwikkeld in het bende geweld in de stad, haar eerste 2 echtgenoten en haar twee zoons waren al omgekomen in het bende geweld, zelf overleefde ze op een wonderlijke manier alle moorden op haar familie. In 2011 werd ze op 66-jarige leeftijd opgepakt voor de moord op haar zwager Des Moran. Bij haar veroordeling nam ze nog even de tijd om haar kapster te bedanken voor alle kapsels die ze had geknipt voor de begrafenissen van haar familie.

Stephanie St. Clair

St. Clair werd eind 19e eeuw geboren in de Franse Caraïben. In de jaren 30 had ze in Harlem, New York City een behoorlijk crimineel imperium opgebouwd. Ze stond vooral bekend om haar strijd met de Italiaanse maffia. Gangster Dutch Schultz probeerde in de jaren 30 haar operaties over te nemen wat uitmondde in een bloedige territoriale strijd. Aan het eind van de strijd waren 40 mensen om het leven gekomen en had Schultz gewonnen. Hij heeft er echter niet lang van kunnen genieten want kort daarna werd hij vermoord op bevel van maffia baas Lucky Luciano. St. Clair heeft, ondanks haar verlies, nog prima kunnen leven van haar eerde verkregen winsten tot ze in 1969 overleed.

 Melissa Calderon

Deze Mexicaanse, met de bijnaam ‘La China’ is een gevalletje apart. Ze begon haar criminele carrière in 2005 als huurmoordenaar voor het Damaso Cartel maar groeide uit tot de kartelbaas vanwege haar meedogenloosheid. La China werd berucht vanwege het kidnappen van haar moordslachtoffers vanuit hun huis en het vervolgens terugsturen van hun ontleedde lichaam. Toen ze haar plek af moest staan aan Abel Quintero, een doorgewinterde huurmoordenaar die net was vrijgelaten uit de gevangenis, startte ze haar eigen criminele organisatie. Dit was een organisatie met enkel vrouwen en ze gingen als volgt te werk: de vrouwen deden alsof ze dronken waren en verleidden hun slachtoffer alvorens ze hem doodden. Calderon werd gepakt nadat haar vriend Pedro Gomez, ook een huurmoordenaar met de bijnaam ‘El Chino’, haar aangaf. Hij was geschokt door het monster wat zijn vriendin was geworden en gaf zelfs de geheime plekken aan waar zij haar slachtoffers begroef in ruil voor strafvermindering. Er wordt gezegd dat Melissa Calderon meer dan 180 moorden heeft gepleegd.

 

Rosetta Cutolo

Toen haar broer Raffaele Cutolo, baas van de Nuova Camorra Organizzata, in 1963 levenslang kreeg, nam Rosetta de handel over. Ze leidde de organisatie op instructies van haar broer. Haar bijnaam was Ice Eyes vanwege haar geharde blik uit haar blauwe ogen. De Nuova Camorra Organizzata is de traditionele naam voor de georganiseerde criminaliteit in Napels. In deze door mannen gedomineerde wereld verkreeg Rosetta toch respect vanwege haar scherpe zakelijke brein. Er wordt zelfs gedacht dat ze bevel heeft gegeven tot de moorden op een aantal rivalen én op een aantal publieke figuren. Uiteindelijk werd ze in 1993 gearresteerd nadat ze 13 jaar op de vlucht was geweest.

Zoals jullie hebben kunnen lezen, bestaan er dus wel degelijk een hoop vrouwelijke criminele en dat zijn ook zeker geen lieverdjes.

Bronnen

https://www.dutchmultimedia.nl/grootste-criminelen-ter-wereld/ 

https://www.gewoonvoorhem.nl/vrouwelijke-criminelen/

https://www.parool.nl/buitenland/ex-koffiekoningin-in-argentinie-opgepakt~a296532/

https://www.nrc.nl/nieuws/2010/05/28/coffee-queen-gearresteerd-11895214-a677791

https://www.insightcrime.org/news/analysis/the-guatemalan-trafficker-who-confessed-dea/

https://ca.askmen.com/recess/fun_lists/famous-female-crime-lords/judy-moran.html

https://www.theguardian.com/world/2011/mar/09/australian-gangster-judy-moran-murder

https://www.biography.com/people/stephanie-st-clair-051016

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3245907/Revealed-rise-downfall-Mexico-s-powerful-female-Cartel-boss-La-China-s-hitman-boyfriend-horrified-maniacal-murdering-monster-d-shopped-cops.html

https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1993/02/09/italian-police-arrest-woman-said-to-head-naples-mafia/ea791a2e-bc24-42e6-a228-0dfde5c84176/?utm_term=.51fdd074afb9

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/mafia-godmother-arrested-1471896.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *