The Drug Capital of the World


In de jaren 80 concurreerden drugdealers voor de handelsmarkten in Miami. Het toenemende geweld hield verband met het Medellin-kartel dat de controle over de drugshandel in handen had. Gigantische smokkelkringen ontstonden in Zuid-Florida. In 1982 werd $ 100 miljoen aan cocaïne in beslag genomen door een hanger van Miami International Airport. Als reactie hierop heeft president Reagan de Zuid-Florida Drug Task Force opgericht en toenmalig vice-president George H. W. Bush toegewezen om in hetzelfde jaar een gecoördineerd federaal offensief te leiden. Miami werd in de jaren ’80 bekend als de ‘drugshoofdstad van de Wereld’ vanwege oorlogen tussen drugsbaronnen. Er gebeurden veel gekke dingen tijdens de Miami Drug War, waardoor de film Scarface op een documentaire lijkt. Invallen, schietpartijen, en cocaïnefabrieken werden bijna alledaags. In 1985 werd een teddybeer gevonden gevuld met 156.000 dollar in contanten. In de jaren tachtig werd Miami een van de grootste distributiepunten van de Verenigde Staten voor cocaïne uit Colombia, Bolivia en Peru. De drugs industrie bracht miljarden dollars naar Miami, die snel door frontorganisaties in de lokale economie terecht kwamen. Luxe autodealers, vijfsterrenhotels, flats, chique nachtclubs, belangrijke commerciële ontwikkelingen en andere tekenen van welvaart begonnen overal in de stad te groeien. Het geld dat arriveerde nam ook een gewelddadige misdaadgolf mee, die in de vroege jaren negentig aanhield. Ondanks alles blijft Miami tot het heden nog een belangrijk internationaal, financieel en cultureel centrum.

De hoeveelheid geld die in de jaren tachtig door de cokesindustrie van Miami werd geproduceerd, was anders dan ooit in de geschiedenis van het land werd gezien. Zoveel geld vloeide naar de stad vanuit de groothandel en detailhandel, door zijn enorme omvang veroorzaakte dit logistieke problemen voor de banken die het enthousiast en onvoorwaardelijk accepteerden. Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakte een paar verrassende berekeningen: een koffer van volledige grootte gevuld met biljetten van twintig dollar kon ongeveer een half miljoen dollar bevatten, maar er werden elke dag vele miljoenen gestort. Analyse wees uit dat in 1978 en 1979 het volledige valutaresultaat van de Verenigde Staten kon worden toegeschreven aan banken in het Miami-gebied. Zoals IRS-onderzoeker Michael McDonald het stelde: “Waar we hier mee te maken hebben, gaat elke verbeelding te boven.”Met de duizelingwekkende hoeveelheden geld kwamen opzichtige vertoon van rijkdom, geweld voortgebracht door hebzucht, openbare corruptie en een virtuele sneeuwstorm van cocaïne die de stad omhulde. TD Allman, auteur van Miami: City of the Future, legde de scène vast: “In Miami zou je kunnen weigeren drugs te gebruiken, je zou kunnen weigeren om met mensen om te gaan die ze gebruiken. Je zou je zelfs kunnen isoleren van drugs als je rijk genoeg was. Maar wat je ook deed, drugs zouden een deel van je leven zijn.”

Bronnen:

  1. http://www.oxygen.com/blogs/in-1980s-miami-a-morgue-rented-a-burger-king-trailer-to-manage-the-dead-bodies
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Miami
  3. https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/9889689/Mickey-Munday-Tales-from-the-last-Cocaine-Cowboy-standing.html
  4. http://www.miaminewtimes.com/news/kilo-cocaine-made-miami-part-1-6366058
  5. https://www.justice.gov/archive/ndic/pubs5/5169/cocaine.htm
  6. https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/9889689/Mickey-Munday-Tales-from-the-last-Cocaine-Cowboy-standing.html (afbeelding 1)
  7. http://flashbackmiami.com/page/14/ (afbeelding 2)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *