De geschiedenis van CoDe


Deze week staat in het thema van het 15-jarig bestaan van onze studievereniging Corpus Delicti. Bij de allereerste borrel waren er al 43 mensen aanwezig. Dit beeld van een groot aantal betrokken leden is iets waarmee CoDe zich onderscheid. Dat was ook weer te zien bij deze lustrumweek, waar bij elke activiteit weer heel wat leden aanwezig waren!

In de aanloop naar de oprichting van CoDe, werd door het eerste bestuur gekeken naar de mogelijkheid om een subvereniging te worden van een andere vereniging, zoals bijvoorbeeld Studiekring Over Strafrecht (SOS). Uiteindelijk heeft het eerste bestuur Statuten opgesteld voor Corpus Delicti, wat dus wil zeggen dat het een op zichzelf staande vereniging is geworden. Hieronder zie je het eerste CoDe-logo. Jan Dobbelaar, de voorzitter van het eerste bestuur en oprichter van CoDe, vertelde bij de openingslezing van deze lustrumweek hoe dit logo tot stand is gekomen. Ze hadden de naam Corpus Delicti op een middagje gekozen en ze vonden dat het wel leuk af te korten was naar CoDe. Toen werd al snel de link gelegd met de barcode. ‘Bar’ is ook toepasselijk in de zin van “behind bars”. Jan Dobbelaar heeft toen op internet gezocht naar een barcode en het eerste resultaat heeft hij gekozen. Er gaat het gerucht dat het de barcode van de plofkip van de Albert Heijn zou zijn, maar dit is niet zeker. Het logo is door de jaren heen een aantal keer bijgewerkt tot het logo dat het nu is.

In het eerste jaar was het plan dat CoDe minimaal één activiteit per maand zou organiseren. De contributie was op dat moment €15 en daarvoor kreeg je korting op je boeken en op de activiteiten die CoDe organiseerde. In maart 2004 had CoDe al 83 leden. De eerste begroting bestond ongeveer uit 2000 euro. Dit is een groot verschil met de begroting van dit jaar, waarbij het gaat om meer dan 30.000 euro (ten tijde van het Halfjaarlijks Verslag). In die tijd werd CoDe nog niet erkend door de faculteit, mede vanwege een reorganisatie van de studieverenigingen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Er waren te veel studieverenigingen en er zouden er een aantal moeten fuseren. In 2005 kreeg CoDe facultaire erkenning, wat ertoe leidde dat ze wel een bijdrage van de faculteit kregen en daarnaast een eigen werkruimte, de bestuurskamer (bk), tot hun beschikking kregen. Het eerste CoDe-feest had als thema Gangsta’s Paradise. De foto’s hiervan zijn echter helaas nergens meer terug te vinden. Ook organiseerden ze al de Interstedelijke Criminologiedag (ICD) en onder andere een lezing van ex-gedetineerden, een congres, een borrel en een gevangenisbezoek.

Momenteel zijn we aangekomen bij het derde lustrum van CoDe. Het eerste lustrum is dus alweer 10 jaar geleden. Met een studiereis naar New York en een aantal mooie lustrumliederen was dit lustrum tot een succes gebracht. De lustrumliederen waren wel een beetje in een andere stijl dan het lustrumlied van dit jaar. Dit is bijvoorbeeld de eerste zin uit een van de twee lustrumliederen (op de melodie van De Vlieger van André Hazes): “CoDe is nu jarig, vijf jaar samen, supermooi. Ik zuip mezelf te pletter, van de winter tot de dooi.” Ook hadden ze natuurlijk een lustrumweek. Het programma daarvan zie je hieronder.

Vijf jaar later was het tweede lustrum. In de lustrumweek organiseerden ze onder andere een Lustrumsymposium, een politietraining en een moorddiner. Ook een lustrumfeest mocht natuurlijk niet ontbreken. Net zoals bij dit lustrum vond het lustrumfeest plaats in de Hifi. Met het thema ‘Guilty Pleasure’ en aan het begin van de avond een live-band werd deze avond een groot feest gevierd. Een andere activiteit die met onze lustrumweek overeen kwam was de brakke brunch. Bij deze brakke brunch hadden ze ook een grote taart met het lustrumlogo.

Nu behoort ook de derde lustrumweek helaas bijna tot de geschiedenis van CoDe. We kunnen vandaag nog genieten van de laatste twee activiteiten, namelijk de afsluitende lezing van Joseph Oubelkas en de afsluitende borrel. Dan zullen we weer vijf jaar moeten wachten op de volgende lustrumweek. Gelukkig organiseert CoDe nog genoeg andere activiteiten waar alle leden van kunnen genieten, net zoals in de afgelopen 15 jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *