Koninklijke schandalen


Op dit moment wandelt een deel van het koningshuis door Groningen; vriendelijk lachend en zwaaiend naar alle mensen langs de route. Máxima en de prinsesjes zullen er weer prachtig uitzien en alles verloop perfect. Want dat is ons koningshuis; het ziet er altijd uit als het perfecte plaatje. Maar is dit wel zo? De Alibi is op zoek gegaan naar schandalen rond het koningshuis.

Jorge Zorreguieta
Het eerste schandaal is waarschijnlijk het meest bekende schandaal. Dit schandaal heeft betrekking op onze Koningin Máxima, of nou ja, op haar vader. De vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, werkte ten tijde van de machtsperiode van dictator Jorge Videla in de Argentijnse politiek. Onder het regime van Jorge Videla vonden duizenden Argentijnen de dood. Zorreguieta is dus een politicus met bloed aan zijn handen. Het feit dat onze (toenmalige) kroonprins wilde trouwen met de dochter van deze politicus heeft bijna de monarchie omvergeworpen. Door de afspraak dat Jorge Zorreguieta noch bij het huwelijk noch bij andere officiële gelegenheden aanwezig zou zijn, is de monarchie uiteindelijk gered.

De Greet Hofmans-affaire
Voor het tweede schandaal moeten we iets verder terug in de tijd. Marijke, een van de dochters van Koningin Juliana en Prins Bernhard, is blind geboren. Hierom schakelde Prins Bernhard gebedsgenezer Greet Hofmans in. Greet nam haar intrek in het koningshuis en onderhield nauw contact met de koningin. Uiteindelijk oefende Greet veel invloed uit op Juliana en heeft zij de Koningin zelfs pacifistische ideeën bijgebracht, welke de Koningin ook steeds vaker naar buiten bracht. Dit zette de relatie tussen Juliana en Bernhard op scherp, waarbij zelfs werd nagedacht over een scheiding. Op 13 juni 1956 werd er in het Duitse weekblad Der Spiegel een artikel gepubliceerd over de aanwezigheid van een gebedsgenezeres op het Nederlandse hof die invloed uitoefende op Koningin Juliana. Dit was de aanleiding voor een uitgebreid onderzoek dat ertoe leidde dat Greet van het koninklijke toneel diende te verdwijnen.

Stadhoudersbrief
In 1937 heeft Prins Bernhard twee brieven aan Hitler geschreven, de reden voor deze brieven had bijna de bruiloft tussen hem en Prinses Juliana verpest. Bernhard is geboren Duitser en vanuit Duitsland werd geëist dat hij loyaal bleef aan zijn afkomst, en in dit geval dus aan Hitler. In die tijd was Bernhard net Nederlander geworden en hij stond op het punt te gaan trouwen met prinses Juliana. Zowel Nederland als Duitsland streden dus om de loyaliteit van de Prins. De eerste brief schreef Bernhard op 1 januari 1937 naar aanleiding van een incident tijden een voetbalwedstrijd tussen een club uit Den Haag en een club uit Duitsland. Tijdens de wedstrijd ontbrak namelijk zowel het Duitse volkslied als hakenkruizen rond het veld. Duitsland was hierover ontstemd en stelde Bernhard verantwoordelijk. In de brief schrijft Bernhard dat het hem steekt dat het Duitse volk zo’n fout beeld van hem heeft en dat hij wil dat Hitler de Duitse pers tot de orde roept. Hitler reageert hierop door te verzekeren dat hij niet wil dat dit kleine incident tussen hen in komt te staan, maar dat de belediging van Duitse symbolen niet kan worden getolereerd. Slechts één dag later verschijnt aan ANP-communiqué dat ‘de Prins Nederlands staatsburger is en zich Nederlander voelt en dat daarom bij alle gelegenheden uitsluitend het Nederlandse volkslied zal worden gespeeld’. Het communiqué zou uit naam van Prins Bernhard komen en dat schiet bij de Duitsers in het verkeerde keelgat; de geloofwaardigheid van Bernhard is in het geding. Voor de tweede keer in twee dagen schrijft hij een brief aan Hitler. De Nederlandse regering steunt Bernhard en verklaart dat het communiqué niet uit zijn naam is verschenen en Bernhard zelf ontvangt vertegenwoordigers van een Duits persbureau wie hij op het hart drukt dat hij met liefde aan zijn vaderland denkt en dat hij het besmeuren van Duitse symbolen afkeurt. Op 5 januari staat in de Duitse kranten dat het geschil uit de wereld is. Dit was net op tijd om het huwelijk op 7 januari 1937 zonder problemen te voltrekken.

Villa Mozambique
Het laatste schandaal is vrij recent. In 2007 kochten, toen kroonprins, Willem-Alexander en Máxima vier percelen op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Op een van die percelen wilden ze hun vakantievilla laten bouwen. Ze wilden een vakantiehuis op ene mooie rustige plek, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking. In 2009 ontstonden de eerste problemen, er was gedoe met dubieuze projectontwikkelaars, er waren vragen over de beveiliging en de architect had lopen blunderen. Op dit punt ging de politiek zich ermee bemoeien. Premier Jan Peter Balkenende verzocht Willem-Alexander om het project in een stichting onder te brengen om afstand te creëren tussen de prins en het project. Dit leidde echter tot kamervragen en veel publiciteit en discussies. Eind 2009 waren Willem-Alexander en Máxima het zat en besloten ze om de villa in de verkoop te doen. Vanwege de marktomstandigheden was de villa eind 2011 nog niet verkocht, daarom is het in januari 2012 voor een symbolisch bedrag verkocht aan Machangulo SA, de organisatie die opereert als een Vereniging van Eigenaren en als zodanig het project op het schiereiland beheert. De eigendom van de woning, de aandelen in het project en het bouwrecht op de percelen zijn daarmee over gegaan van Willem-Alexander en Máxima op de VvE die zal proberen het door te verkopen. Sinds de verkoop hebben Willem-Alexander en Máxima geen enkele bemoeienis meer met het project.

Zoals uit bovenstaande schandalen blijkt, loopt het ook binnen het koningshuis niet altijd op rolletjes, maar daar zullen wij deze koningsdag waarschijnlijk niks van merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *