Heeft Vanessa een alibi?


"Het weer in Lissabon is natuurlijk veeeeel beter dan in Nederland. Je hebt er elke dag zon. Maar in Nederland heb ik CoDe."

Dinsdag 24 april jongstleden is er 50 kilo cocaine gestolen dat eerder onderschept was door de Koninklijke Marechaussee. De drugs blijken ingevoerd vanuit Colombia. Wat deed Vanessa bij de Koninklijke Marechaussee, en waarom was zij recentelijk in Colombia?

Kun je jezelf even voorstellen?
“Ja. Dat kan ik. Ik ben Vanessa Alexandra Guerreiro de Castro Navarro, ik ben 23 jaar en ik kom uit Lissabon (Portugal). Ik ben dit jaar Commissaris Onderwijs & Carrière bij CoDe. Ik eet alleen pure chocola en kinder chocola.”

Weet je waarom je hier bent?
[Ze kijkt angstig uit haar ogen en schudt voorzichtig nee. Er schijnt een felle lamp op haar gezicht. De stoel zit duidelijk niet comfortabel.]

Waar was jij 24 april tussen 13.00 en 19.00?
“Tussen één en zeven? Bij de Koninklijke Marechaussee.”

Waarom was jij daar?
“Een werkbezoek. Ik heb dat georganiseerd, omdat ik onderdeel ben van de BUIT. Daar ben ik de coördinator van.”

Hoezo ben jij daar coördinator van?
“Dat valt onder mijn functie van Commissaris Onderwijs & Carrière.”

Wat zijn nog andere taken van je bestuursfunctie?
“Ik coördineer nog twee andere commissies, de CEL en de KMaR. De CEL houdt zich bezig met het evalueren van alle vakken. Daar komt uiteindelijk een verslag van en die wordt uiteindelijk gebruikt door de docenten om hun vak te verbeteren. De BUIT organiseert werkbezoeken en trainingen.”

Dinsdag is er 50 kilo coke gestolen en alles lijkt erop dat een criminele organisatie dit heeft gedaan.
[De verhoorders tonen een foto van de KMaR]

Wie zijn deze mensen?
“Dat zijn Evelien, Anouk, Frederieke en Bas. Dat is de KMaR.”

Zijn dit de mensen met wie jij de drugs hebt ingevoerd en gestolen?
[Vanessa ontkent stellig.]

De KMaR, is dat de criminele organisatie met wie je dit hebt gedaan?
“De KMaR is niet de echte KMar. De Koninklijke marechaussee is de grensbewaking en de KMaR is de mastercommissie, de Kansrijke Master Raadgevers.”

En jij zegt dat zij dus niks te maken hebben met de drugs?
“Nee want ze wilden niet mee naar Colombia.”

Wanneer was je daar en wat deed je daar?
“Van 1 tot 10 april. We gingen op studiereis met CoDe en die studiereis heeft mijn commissie, de StuCo, georganiseerd, samen met mij.”

Wat heb je daar allemaal gedaan, behalve drugs ingevoerd?
“Toevallig gingen we eerst naar een narco-organisatie”

[De verhoorders kijken elkaar. Zitten ze op het goede spoor?]

“En we hebben gefeest in een Colombiaanse partybus. We zijn naar Interpol en Ameripol geweest, de Verenigde Naties, we hebben een Legal clinic gehad van een docent international law en dat was echt heel boeiend.”

Waarom ben je criminologie gaan studeren? Zodat je makkelijk leiding kon gaan geven aan een criminele organisatie?
[Lacht schuldig] “Dat is niet waar, ik ben niet criminologie gaan studeren om leiding te geven aan een criminele organisatie. Toen ik hoorde dat het bestond hoefde ik er niet over na te denken, ik wist dat ik dit moest studeren. Al van kleins af aan ben ik gek op misdaadseries, -films en alles wat misdaad en mysterie te maken heeft. En toen dacht ik… ja… ik ben gewoon heel erg gefascineerd door misdaad en criminele dingen. Dus ik dacht dit is mijn ding, dit moet ik doen. Dus toen ik wist dat het bestond heb ik me meteen ingeschreven.”

Denk je dat je goede leidinggevende zou zijn van criminele organisatie?
“Ja, omdat ik zoveel criminele series en films heb gekeken dat ik nu overal mee weg kan komen. Ik ken alle trucjes.”

 Wat zou jouw ultieme delict zijn, waar zou jij goed in zijn?
“Stalken.” [Geen enkele twijfel]

"Als ik achter iets wil komen, dan kom ik er gewoon achter."

 Waarom zou jij een goeie stalker zijn?
“Als ik achter iets wil komen, dan kom ik er gewoon achter. Ik ben gewoon heel goed in dingen vinden als ik ze wil vinden. Ik krijg wat ik wil. En ik heb alle leraren al gestalkt. Je kan niks voor me verbergen, ik kom er toch wel achter. En ik ben klein dus je ziet me niet als ik achter je aan loop.”

"TIRAMISU!"

Wat is je lifequote?
“TIRAMISU!”

"Ik vind al mijn commissies ontzettend leuk."

Wat is je favoriete commissie?
“Ik vind al mijn commissies ontzettend leuk. Elke commissie is anders en die variatie vind ik erg chill. Bij de CEL en de BUIT staat veel al vast, maar dat maakt het niet minder leuk. Bij de KMaR staat nog niets vast dus hebben de commissieleden heel veel input en kunnen we verschillende activiteiten organiseren, zowel formeel als informeel. Daarnaast is het ook uitdagend om activiteiten voor masterstudenten te organiseren terwijl ik zelf nog een bachelorstudent ben. En met de StuCo wil je een geweldige studiereis neerzetten en probeer je stiekem de voorgaande reizen te overtreffen. Het was dan ook erg leuk om het eindresultaat te zien.”

Wie is je favoriete docent?
“Jochem Jansen, omdat het een super aardige gozer is, en hij is ook nog een feestbeest. Dat heeft hij namelijk laten zien in Colombia.”

Welk land vind je leuker? Nederland of Portugal?
“Om te beginnen zijn het erg verschillende landen. Ik voel me altijd thuis in Portugal, maar ik zou er op dit moment niet naar willen verhuizen, omdat het leven daar moeilijker is. Maar ik heb daar natuurlijk 10 jaar gewoond, dus ik heb er heel veel herinneringen en het is altijd fijn om daar naar terug te gaan. Mijn familie woont daar en ik heb daar ook nog vrienden, dus het is een groot deel van mijn leven. En het weer in Lissabon is natuurlijk veeeeel beter dan in Nederland. Je hebt er elke dag zon. Maar in Nederland heb ik CoDe. En daarnaast is Nederland een super goed georganiseerd land en het is ontzettend fijn om er te wonen. Misschien als ik gepensioneerd ben, koop ik een huisje in Lissabon en ga ik daar wonen samen met alle straathonden die ik op ga vangen. Oh ja, en Pablo.”

Ons interview is ten einde. De verdachte beweert niks te maken te hebben met de drugssmokkel uit Colombia. Bij de verhoorders zit nog enige twijfel. Vanessa beweert bij allerlei activiteiten aanwezig te zijn geweest, waardoor er nog maar één vraag gesteld kan worden.

Vanessa… heb jij een alibi?

Benieuwd naar het volgende interview? Volgende maand verschijnt het laatste interview met een bestuurslid van het 15e bestuur, namelijk met Commissaris Activiteiten Anne de Bruin! Dus houd de website alibicode.nl in de gaten of kijk op de Facebookpagina van Corpus Delicti.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *