Mannen in creepy maskers en vrouwen die worden geslagen met stokken: Welkom op Ameland!


Ahhh Sinterklaas, het favoriete feest van jong en oud. Ouders verwennen hun kinderen, studenten kopen veel te vroeg kruidnoten omdat deze steeds vroeger in de winkel komen te liggen en kinderen zetten hun schoen. Sinterklaas brengt vreugde bij iedereen. Maar mocht je er nou over nadenken om tijdens Sinterklaas naar Ameland op vakantie te gaan? Ik zou het je sterk afraden… Ik wil jullie graag voorstellen aan de creepy Amelandse versie van Sinterklaas: Sunneklaas.

Schijnbaar wil Ameland niet dat heel Nederland weet dat zij een tamelijk vreemd feest vieren in plaats van het lieflijke Sinterklaas. Ze doen erg hun best om het buiten de media te houden, zo zijn op Youtube bijna geen beelden ervan te vinden. Eén filmpje probeert wel uit te leggen waar het feest om draait, maar daar hebben een aantal Amelanders op gereageerd dat het echt niet zo gaat. Eh, ja, dan moet je maar vertellen hoe het wel gaat, anders komt er alleen maar meer verkeerde informatie over… Maar goed, ik heb geen boodschap aan hun wil om het feest geheim te houden, ik ga jullie lekker toch vertellen wat zij vieren. Zoals ik al zei vieren de Amelanders op 5 en 6 december het feest Sunneklaas. Nou klinkt het woord niet als iets heel engs, Sun lijkt op de zon en klaas doet ons nog steeds denken aan Sinterklaas. Dus een woord dat Sinterklaas en de zon samenvoegt, dat kan toch niks engs zijn? HAHA JA DUS WEL!

Met Sunneklaas lijken we een behoorlijk aantal jaar terug in de tijd te worden gegooid, waar mannen nog steeds de baas zijn over vrouwen en hen kunnen vertellen wat te doen. Het motto van de dag luidt dan ook: “Wie niet horen wil, moet maar voelen”. Dit is niet bij wijze van spreken, vrouwen mogen echt geslagen worden tijdens dit feest. Tijdens Sunneklaas gaan gemaskerde mannen de straat op, ze blazen op hoorns en slaan met stokken op de grond. Vrouwen en kinderen mogen niet naar buiten tijdens het feest, als zij dit wel doen worden ze terug naar huis gejaagd of zelfs geslagen.

Officieel begint het ritueel om 17:00. Op de website van Ameland Nieuws staan een aantal regels over het feest, dit vooral voor de toeristen die onverhoopt toch op het verkeerde moment op Ameland verzeild zijn geraakt. Op de site staat: “De Gemeente Ameland laat weten dat het Sunterklaas vooral een feest van, voor en door Amelanders is. “ Verder stellen ze de volgende regels:

  • Op maandag 5 december mogen jongens beneden de 12 jaar & meisjes en vrouwen tussen 17.00 uur en 19.00 uur niet buiten komen;
  • Op dinsdag 6 december mogen jongens beneden de 18 jaar & meisjes en vrouwen na 17.00 uur niet meer buiten komen.

Nou ben ik echt niet iemand die niet graag thuis zit, een avondje op de bank klinkt mij als muziek in de oren. Maar als ik binnen zou moeten blijven voor een feest waar mannen graag verkleed op straat gaan lopen om veel lawaai te maken en hopen vrouwen naar binnen te jagen, dan zou ik daar toch niet echt blij van worden. Amelanders blijkbaar wel!

Om stipt 17:00 uur worden alle lichten op het eiland gedoofd, waarna de mannen, onherkenbaar door enge maskers en kostuums de straat op gaan met bezems, knuppels en stokken om de vrouwen en kinderen van de straat te halen. Terwijl deze Sunneklazen zich op straat begeven moeten alle andere eilanders hun ramen blinderen. Als er maar een klein beetje licht naar buiten valt wordt de ruit stukgeslagen en de bewoner afgerost.

Hoewel dit natuurlijk niet heel gezellig klinkt, schijnen Amelanders er echt maanden naar toe te leven. Ook niet alle verhalen zetten het zo negatief en eng neer als hierboven. Rond 19:00 begint eigenlijk pas het echte feest. De mannen, nog steeds gekleed in maskers en kostuums gaan langs de vrouwen, die zich dan gegroepeerd hebben in ‘open huizen’. Aangekomen in zulke open huizen tikken de gemaskerde mannen met een stok op de grond. De vrouwen moeten dan een dansje doen of er overheen springen. Soms wordt er ook gewoon met elkaar gedanst, of drinken ze een borrel samen. In ieder geval wordt er uiteindelijk dus nog best wel een feestje van gemaakt.

In een artikel van NOS wil de directeur van VVV Ameland het feest wel toelichten. Hij noemt het een oud en traditioneel feest van Amelanders onder elkaar. Mannen gaan verkleed de straten op en de vrouwen en kinderen zitten verkleed in allerlei huisjes. De mannen kloppen aan en gaan een toneelstukje opvoeren en spelen muziek. De grap is om de regels te overtreden. De vrouwen gaan dan stiekem van huisje naar huisje sluipen, ook wel “tuintje sloep” genoemd. Wanneer je wordt opgemerkt door een man, dan komen er geen knuppels aan te pas, maar wordt je gepakt en teruggebracht naar je huisje. Zoals de directeur zegt: “Die spanning maakt het feest gewoon hartstikke leuk!”

Nou moet ik zeggen, de laatste versie vind ik best vermakelijk klinken. Het lijkt een beetje op het spelletje “pakkertje” dat we vroeger speelden op het schoolplein in de pauze (of ben ik de enige die dit speelde?). Maar voor de zekerheid blijf ik op 5 en 6 december toch maar weg van Ameland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *