Yakuza: in de rij voor een pink


Stel je voor: je leeft al jarenlang het leven van een gewone burger, maar het ontbreken van een pink herinnert jou, en alle andere mensen, aan je criminele verleden. Dit is het geval in Japan, waar ex-leden van Yakuza, de Japanse maffia, moeite hebben hun normale leven op te pakken.

Wat is de Yakuza?
De Yakuza is dus de Japanse maffia. Sinds 1992 is het in Japan verboden om lid te zijn van de Yakuza maar het aantal leden wordt toch nog geschat op 103.000. De Yakuza houdt zich bezig met traditionele maffiapraktijken zoals drugshandel, afpersing, illegaal gokken, mensenhandel en prostitutie. Daarnaast is de Yakuza veel bezig met de Japanse politiek en economie waarop ze door middel van corruptie en bedreiging invloed proberen uit te oefenen.

Het ontstaan
Hoe de Yakuza precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk vond de organisatie zijn oorsprong in de vroege 17e eeuw. Een van de verhalen is dat de Yakuza voortkomt uit de Tekiya en de Bakuto. De Tekiya was een criminele organisatie die zich bezig hield met handelen in gestolen goederen. De Bakuto was een organisatie die actief was op het gebied van illegaal gokken. Een ander verhaal is dat de Yakuza zijn origine vindt in de Kabuki Mono. Dit waren meesterloze samurais die rondzwierven over het platteland en voorbijgangers lastigvielen, terroriseerden en vaak vermoordden met hun lange samurai-zwaarden aan hun riem. De Yakuza zelf beweert een ander, derde verhaal. Zij beweert af te stammen van de Machi-yakko. Dit was een nobele organisatie die als leus had ‘kyoki wo kujiki yowaki wo tasukeru’ (help de zwakken en sta op tegen de machtigen). De organisatie hielp de armen, beschermden vrouwen en zorgen voor vrede in de gemeenschap door de buurt te beschermen tegen dieven, oneerlijke zakenmensen en corrupte samurais. Hiervoor werden zij gerespecteerd en vereerd door de samenleving. De Yakuza had in zijn beginperiode veel gemeen met de Machi-yakko. Mensen die door de conventionele samenleving werden afgewezen vonden een thuis bij de Yakuza. Dit is ook waar de naam vandaan komt: Yakuza komt van ya-ku-za, wat 8-9-3 betekent. In het Japanse kaartspel Oicho-Kabu is 8-9-3 de laagste hand die je kunt hebben. De naam symboliseert dus de onderste laag van de samenleving, de losers die zich verenigden in één organisatie.

Familie
De Yakuza is een soort familie. Aan het hoofd van de Yakuza staat de oyabun: de vader. De oyabun dient met respect en loyaliteit te worden behandeld. Onder de oyabun staan de kobuns of wakashu: de zoons. Deze ‘zoons’ kunnen binnen de organisatie hun eigen kleine families hebben zolang ze de oyabun maar als het absolute hoofd blijven zien. Vrouwen spelen eigenlijk geen rol binnen de Yakuza. De leden van de Yakuza vrezen dat vrouwen te loslippig zijn, zelfs de echtgenotes wisten niet van de criminele activiteiten van hun echtgenoten. De enige vrouw die op wat respect kan rekenen is de one-san (of grote zus): de vrouw van de baas.

Rituelen
De Yakuza kent vele rituelen. Dit begint al als een lid door de oyabun wordt aangenomen als zoon. De ‘zoon’ drinkt samen met de oyabun een glas sake als een soort inwijdingsceremonie om opgenomen te worden in de familie. Hierbij wordt ook een eed afgelegd waarin wordt gezegd dat de Yakuza altijd voorop zal staan. Deze loyaliteit aan de Yakuza wordt duidelijk bij het volgende ritueel. Als een lid van de Yakuza namelijk een misstap begaat, moet hij het laatste kootje van zijn pink afsnijden. Bij een tweede misstap moet hij het tweede kootje amputeren, enzovoort. Het afgesneden deel van de vinger geeft hij aan de oyabun. Dit ritueel wordt yubizume genoemd. Dit ritueel is afkomstig van de samoerai, die een deel van zijn vinger moest afsnijden zodat hij zijn grip op zijn zwaard verloor, op deze manier werd hij namelijk meer afhankelijk van zijn meester voor bescherming. Een laatste ritueel van de Yakuza is de irezumi: een tattoo over het hele lichaam. Leden laten kleurrijke tatoeages zetten op hun armen, borst en benen zodat het altijd lijkt alsof ze gekleed zijn. Het tatoeëren gaat moeizaam en is pijnlijk, het Yakuza-lid dat zich laat tatoeëren moet meerdere keren terug naar de tatoeëerder en het completeren van de totale irezumi kan 10 tot 12 jaar duren. De pijnlijke procedure bewijst dat het lid alle ontberingen kan weerstaan die hij in zijn carrière bij de Yakuza zal tegenkomen.

Leden van de Yakuza tonen hun tattoos en hun gehavende vingers graag in het openbaar. Niemand wil problemen krijgen met een lid van de Yakuza en door hun lidmaatschap zichtbaar te tonen krijgen zij een voorkeursbehandeling.

Inmiddels proberen ex-leden van de Yakuza een normaal leven op te pakken, maar hun afgehakte pink blijft hen en iedereen die zij ontmoeten herinneren aan het verleden. De ex-leden proberen hun afgehakte pink te verbergen en nu is er iemand die hen daarbij wil helpen. Yukako Fukushima, een Japanse prothesemaker, helpt al meer dan tien jaar mensen aan een pink. Op deze manier kunnen zij hun Yakuza-verleden afsluiten en toch het normale leven oppakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *