Mocromaffia in beeld


''Ik dacht alleen bij mezelf: wanneer is dat ***magazijn leeg?''

Sinds 2012 woedt er een drugsoorlog die zich voornamelijk afspeelt in onze hoofdstad.  De kranten berichten gretig over deze liquidaties en al snel kan het gevoel ontstaan dat het elke week wel weer raak is. In dit artikel lees je meer over de drugsoorlog van de Amsterdamse onderwereld.

Wie is wie?
Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden tussen de twee groepen waar deze ruzie is begonnen, tegenwoordig kan je de drugsoorlog echter niet meer eenduidig in twee kampen verdelen. "Er is veel onderling ruzie, er lopen mensen over. Heel onoverzichtelijk", schrijft Maarten Van Dun,  misdaadjournalist van Het Parool in een artikel van de NOS.

Aan de ene kant hebben we de Gwenette M. en aan de andere kant Houssine A. en Benaouf A. Beide groepen worden natuurlijk ondersteund door compagnons uit hun harde kern, loopjongens en anderen die enigerlei verbonden zijn met de criminele bendes.

Geript of onderschept?
Bij deze twee groepen ging het zes jaar geleden in Antwerpen mis. Het betrof een chaotische drugsdeal waar 200 kilo cocaïne met een straatwaarde van zo'n 10 miljoen euro verdween uit de haven van Antwerpen.  De groep rond  Benaouf A. had een transport cocaïne geregeld om eens flink binnen te lopen. Hierbij waren ook vele kleine ondernemers zoals slagers en groentemannen uit Amsterdam betrokken door middel van een investering. De 'Turtles', een groep Vlaamse Marokkanen moest vervolgens de lading cocaïne binnen halen maar troffen een lege container aan en claimde dat de douane de lading had onderschept. Benaouf A. geloofde echter niks van dit verhaal. De Belgische autoriteiten meldden later dat de 225 kilogram cocaïne is onderschept door de douane.  Benaouf A. stuurde een groep naar België om Hakim 'Turtle' el Yousfi te pakken te krijgen, dat mislukte echter tweemaal en vervolgens werd het jongste lid van de Turtle familie ontvoerd en een week lang gegijzeld gehouden op een geheime locatie. Een week later werd hij voor een grote som geld vrijgelaten, hoewel dat door sommige wordt betwist. De Turtles familie was bevriend met de eerstgenoemde groep, de groep van Gwenette M. Ook werd later bekend dat de compagnon van Gwenette M.,  Najeb 'Bo' Bouhbouh op de hoogte was van de containernummers. Zo is het conflict begonnen dat heeft geleid tot een heleboel liquidaties waaronder de zeer gewelddadige schietpartij in de Staatsliedenbuurt te Amsterdam.

Hoe zit het nu?
Het is nu zes jaar later en we zijn vele liquidaties verder. Gwenette M. werd op 22 mei 2014 voor een shoarmazaak in Amstelveen doorzeefd met maar liefst 80 kogels. Benaouf A. was eind december 2012 zelf het doelwit van de al eerder genoemde zeer gewelddadige schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam waar hij wist te ontkomen. Dit was een vergeldingsactie van Gwenette M. op de moord van zijn compagnon Bouhbouh. Benaouf A. getuigde in maart 2015 zelfs in de rechtbank. De twee hoofdverdachten van de afrekening in de Staatsliedenbuurt kregen beide levenslang. Benaouf A. werd in 2016 in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het aansturen van de liquidatie op Najeb 'Bo' Bouhbouh ( compagnon van Gwenette M.) op 18 oktober 2012 in Antwerpen. Afgelopen jaar deed Benaouf A. nog een vergeefse poging om te ontsnappen uit de gevangenis uit Roermond, hij plande een spectaculaire heli-ontsnapping.

Gwenette M. mag dan wel niet meer leven en Benaouf A. mag dan wel in de gevangenis zitten, maar dat betekent niet het einde van de drugsoorlog. Dit zijn slechts enkele hoofdpersonen uit de Amsterdamse onderwereld, maar er zijn er meer. Zo is nu het strafproces tegen een ander kopstuk uit de mocromaffia: Naoufal 'Noffel' F. aan de gang. Wanneer we kijken naar het aantal liquidaties in de periode 2014-2017 valt er echter wel een daling te bespeuren maar of deze trend zich zal voortzetten is nog maar de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *