Schijn bedriegt: Wanneer je leven totaal op z’n kop staat


(Wegens privacy en veiligheidsredenen zijn de namen die gebruikt zijn in de tekst niet de werkelijke namen). Het leven leek ze toe te lachen toen Marjon en Gert besloten samen de toekomst te trotseren. Een goede klik en een warm en gezellig huisje. Maar soms pakken dingen heel anders uit en blijkt alles net te mooi om waar te zijn. Zo ook bij Marjon en Gert, Marjon dacht dit keer echt een goede man te treffen…

Via Facebook kwam Marjon een foto tegen van de hond van Gert. Zij is een dierenliefhebster en de hond sprak haar meteen aan. Dit was het begin van het contact tussen de twee. Uiteindelijk leidde dit tot een afspraak in real life. Vervolgens ging alles heel snel: Marjon en Gert gingen samenwonen en tekende een samenlevingscontract. Het leek allemaal alsof ze nog lang en gelukkig hun leven met elkaar zouden delen.

Gert vertelde dat hij geen contact meer had met zijn twee kinderen en ex-partners. Dit wilde zij niet en de schuld hiervan werd dan ook bij hen neergelegd. Hierdoor was hij meerdere malen verhuisd. Vrienden had hij ook nauwelijks en zijn wereld was beperkt tot de nabije omgeving. Ook was hij werkzaam in deze nabije omgeving wat hij met veel plezier deed.

De gevangenisstraf
Marjon wist echter wel dat Gert binnen een jaar een gevangenisstraf van tien maanden moest uitzitten. Hij heeft in het verleden drankproblemen gehad en heeft toen onder invloed van drank iemand aangereden. Het slachtoffer heeft hier zwaar letsel aan overgehouden. Wegens een verhuizing werd detentie een paar maanden uitgesteld. Maar toen was het zover: na lang afscheid nemen van buren, omgeving en vooral van elkaar moest Gert naar de PI in Zaanstad.

Marjon kampt met gezondheidsproblemen, maar gelukkig krijgt zij veel steun en hulp van buren en vrienden. Toch ging ze wekelijks op bezoek bij Gert. Steeds vaker begon hij te vragen of Marjon geld kon overmaken zodat hij extra eten en drinken kon kopen. Inmiddels kwam de reclassering bij Marjon over de vloer om met haar te praten over de detentie van Gert. Toen de maanden verstreken begon Marjon twijfels te krijgen over haar relatie: miste ze Gert wel genoeg en was alles niet te snel gegaan?

De waarheid
In december ging Marjon zoals gewoonlijk weer op bezoek bij Gert. Toen ze buiten de muren stond met een vriend zei ze: “Dit is de laatste keer geweest dat ik hier ben.” De man waar ze op bezoek ging was naar haar eigen zeggen niet meer de man waar ze een tijd geleden op was gevallen. Op derde kerstdag kreeg Marjon een telefoontje wat het laatste telefoontje bleek te zijn. Tijdens de kerstdagen was Gert zwaar mishandeld door medegedetineerden. Na aandringen van Marjon kwam de echte reden hiervan boven tafel: Gert zat vast voor een zedendelict en helemaal niet voor een aanrijding. Hij zal worden overgeplaatst naar PI Zwaag omdat hij zijn leven in Zaanstad niet meer zeker was.

Vanaf dat moment ging contact tussen de twee enkel nog via hun advocaat. Via de reclassering kwam Marjon steeds meer te weten over de daadwerkelijke zaak en hoe alles was verlopen in Zaanstad. Gert bleek op cel te zitten met één van de kopstukken van de Hells Angels. Toen hij het verhaal van Gert over de aanrijding niet bleek te geloven heeft hij hem afgeperst. Gedurende deze tijd, en nog steeds, wordt Marjon in de gaten gehouden door loopjongens van de Hells Angels. Uiteindelijk heeft hij tegen zijn celgenoot opgebiecht dat hij in detentie zit voor een zedenzaak.

Gert heeft gedurende een periode van meer dan een half jaar zich schuldig gemaakt aan het meermalen plegen van ontuchtige handelingen met de minderjarige dochter van zijn partner met wie hij jarenlang samenwoonde. Hiervoor heeft hij een gevangenisstraf van vijftien maanden gekregen, waarvan vijf maanden voorrwaardelijk.

De toekomst
Veel gedetineerden hebben een hekel aan zedendelinquenten. Hierdoor is Gert zwaar mishandeld en uiteindelijk dus ook overgeplaatst. Volgens Marjon en de reclassering moeten zedendelinquenten vaak buiten de muren vrezen voor hun leven. Zo zegt Marjon: “Hij zal altijd over zijn schouder moeten kijken.” Teruggaan naar zijn woonplaatst na detentie blijkt onmogelijk aangezien de buurt in de gaten wordt gehouden. Ze zullen hem niet zomaar met rust laten. Marjon heeft de zedenpolitie alle usb’s en computers in beslag laten nemen om wellicht nog meer strafbare feiten te kunnen ontdekken.

Achteraf vallen de puzzelstukjes voor Marjon in elkaar: het slechte intieme contact, de grote bedragen geld die ze moest overmaken, geen contact met zijn kinderen etc. Zelf denkt ze dat hij al die tijd niet van haar heeft gehouden maar haar heeft gebruikt zodat zij gedurende detentie op zijn hond, spullen en financiën kon letten. Momenteel zit Gert zijn straf uit in Zwaag en probeert Marjon haar leven opnieuw op de rit te krijgen. Maar haar vertrouwen in mannen zal voor altijd geschaad zijn en Gert zal vrezen wat hem na detentie te wachten staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *