Falling for the “Bad Boy”


De mug shot van ‘the Blue-Eyed criminal’ Jeremy Meeks die in 2014 viral ging liet bij veel mensen over de hele wereld een enorme indruk achter.  Dat sommige vrouwen zwichten voor  ‘The Bad Boy’ hoor je dus wel vaker. Maar waarom dan? Dat behoeft zeker nog nadere uitleg. Verder worden bijvoorbeeld niet alleen Anders Breivik en Joran van der Sloot, maar ook vele andere topcriminelen jaarlijks overspoeld met honderden brieven, huwelijksaanzoeken en liefdesverklaringen van talloze aanbidders. Maar wat zorgt er dan voor die gevaarlijke aantrekkingskracht van (top)criminelen? Hier zijn een aantal verklaringen voor..

Repeating her past
Vaak zijn het vrouwen die zijn opgegroeid in het criminele wereldje. Ze zijn vaak gewend geraakt aan een omgeving waarin weinig liefde en veel verwaarlozing voorkwam.  Deze vrouwen vallen dan onbewust voor een man die haar gevoelens van onveiligheid bevestigt en hieraan bijdraagt.

Identiteitscrisis
Aanbidders van criminelen zijn vaak vrouwen die zelf het gevoel hebben niet erkend en gewaardeerd te worden. Een crimineel straalt zijn eigen identiteit dan op haar af, iemand waarvoor mensen bang zijn. Geld, macht en aanzien zijn voor sommige vrouwen bepalende factoren van een crimineel, en waaraan zij haar eigen identiteit ontleent.

Jeremy Meeks

 

Hij doet wat zij niet durft
Spanning en nieuwsgierigheid spelen vaak een grote rol bij het contact zoeken met criminelen. Dit kan leiden tot aanbidding en waardering. Het kan echter ook verder reiken: vrouwen die een gevoel van boosheid kennen of zich niet geaccepteerd voelen met betrekking tot hun plek in de samenleving besteden hun agressie als het ware uit aan een crimineel. Door zich bezig te houden met iemand die zichzelf als het ware boven de wet stelt heeft zij het gevoel toch haar eigen frustratie kwijt te kunnen.

Van haar alleen
Bij vrouwen die last hebben van verlatingsangst of onzekerheid kan het idee dat iemand in de cel zit rustgevend werken. Het zorgt voor een zekere exclusiviteit en als zij zijn onvolkomenheden zal vergeven, dan zal hij dat ook bij haar doen. Wanneer de crimineel uiteindelijk op vrije voeten zou komen, zal ook dit geruststellende gevoel verdwijnen. Hij is dan immers minder afhankelijk van haar.

Zijn charmes
Vaak hebben ernstige criminelen psychopathische en narcistische eigenschappen. Ze hebben een onderontwikkeld empathisch vermogen maar wanneer het erop aankomt hebben ze op cognitief niveau wel de mogelijkheid om zich misleidend op te stellen. Ze kunnen zich vaak goed presenteren, meelevend doen, complimentjes geven enzovoort. Dit is juist het misleidende hieraan.

Innocent?
Sommige verliefde vrouwen geloven in de onschuld van de crimineel. Met zijn misleidende houding is het soms moeilijk om hier niet in te geloven. Deze vrouwen geloven dat de crimineel dan slechts slachtoffer is van ongelukkige maatschappelijke omstandigheden, en zij de enige is die dat ‘doorheeft’.

Reddersfantasie
Ja, er lopen ook wat reddende engelen tussen. Vrouwen die denken dat zij degene zijn die hem op het rechte pad kunnen houden. Dit kan komen door het ‘verzorgende karakter’ van een persoon of het idee de crimineel zelfstandig voor zichzelf te maken. Verder is de aspiratie om de crimineel te genezen natuurlijk iets wat dan weer glans geeft aan hun eigen ego.

Toch blijft het begrip ‘Bad Boy’ nog wel discutabel. Het aanbidden van een echte crimineel gaat wel weer een stapje verder. Maar goed, ieder zo zijn smaak toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *