Gevangen in een 5-sterrenhotel


Dat de Nederlandse gevangenissen net hotels lijken is een veelvoorkomende opinie in ons land. Echter, wanneer men onze gevangenissen zou vergelijken met het peperdure paradijs waar de elite van Saoedi-Arabië zijn tijd moet uitzitten valt die ‘luxe’ bij ons toch eigenlijk wel mee. Afgelopen november liet de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman onder andere elf prinsen, ministers en tientallen andere vooraanstaande zakenmannen oppakken op verdenking van corruptie. Ondanks het feit dat zij volgens hem naar de wet gelijk als ieder andere burger behandeld zouden worden kwamen zij niet in een reguliere gevangenis terecht. Het duurste hotel van de hoofdstad Riyadh, het Ritz-Carlton fungeert nu tijdelijk als ‘gevangenis’ in plaats van hotel.

Na de aanhoudingen werden zo’n 1.700 bankrekeningen bevroren van de verdachten. De verdenkingen gaan onder andere over het wegsluizen van zo’n 100 miljard dollar. Ondanks het feit dat informatie rondom de arrestaties nogal moeilijk te verkrijgen is, is het in ieder geval duidelijk dat de gevangenen zich niet hoeven te vervelen. Ze hebben immers zwembaden, luxe suites, bowlingbanen, en nog veel meer tot hun beschikking om hun tijd mee door te brengen. Onder de gearresteerden is ook miljardair Alwaleed bin Talal te vinden, de rijkste man van het Midden Oosten. Hij heeft onder andere grote investeringen gedaan in Twitter en Disneyland. Enkele van de gevangenen zijn inmiddels alweer vrijgelaten of hebben een schikking betaald oplopend tot een miljard dollar.

De kroonprins heeft economische belangen bij het bestrijden van omkoping en corruptie, de golfstaat haalt nu zijn grootste inkomsten uit de oliewinning, maar wil daar van af. Het imago moet bij het bestrijden van corruptie dus flink worden omhooggehaald. Het anti-corruptiecomité wordt dan ook door de kroonprins zelf voorgezeten. Hij wil buitenlandse investeerders aantrekken om zo een nieuwe bron van inkomsten te genereren.  Mohammed vindt dat het conservatieve Saoedi-Arabië toe is aan een gematigde Islam en pleit verder voor groene energie en het aantrekken van toerisme.  Enkele van zijn hervormingen zijn te zien in het intrekken van het verbod op autorijden voor vrouwen en het heropenen van bioscopen en concertzalen.

Critici stellen aan de andere kant dat de vele aanhoudingen van prominente zakenmannen en prinsen een actie was van de kroonprins om hen de mond te snoeren en zo machtig te staan tegenover mogelijke rivalen. Er zijn dus twee heersende opinies. Terwijl de ene partij denkt dat de kroonprins bezig is met vernieuwingen en moderne hervormingen, denkt de andere partij dat het slechts een versterking van zijn machtspositie betreft.

Qua accommodatie zijn de gevangenen in ieder geval beter af in ‘het luxe paradijsje’ van het Ritz-Carlton dan in onze Nederlandse gevangenissen. Misschien moet men zijn mening over onze Nederlandse ‘luxe’ gevangenissen dan toch maar bijstellen, alles is immers relatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *