Cold case: de moord op de indiaan


Op 11 juni 1999 laat een man zijn hond uit langs de Treinweg in Aarlanderveen. Op een afgelegen parkeerplaats vindt hij een man in een plas bloed. Het blijkt de 47-jarige Leidenaar Hans Schonewille te zijn, ook wel de Indiaan genoemd. Tot op heden is de zaak nog niet opgelost en daarom verscheen deze zaak in de coldcasekalender van 2017.

Wat weten we?
Schonewille (zie foto hieronder) is op donderdagavond 10 juni vertrokken vanuit Leiden in een blauwe Opel Omega. Deze auto werd in de nacht van donderdag op vrijdag op 02.00u brandend aangetroffen op een parkeerplaats in Leiderdorp. Schonewille was geboren en geworteld in Leiden. Hij begon in de autohandel en textiel, later startte hij samen met zijn zwager Cor het bedrijf CB Amusement dat speelautomaten verhuurde aan de horeca, had hij een bedrijf in horecabemiddeling (HAKO) en bezat hij een aantal cafés. Daarnaast hield Schonewille zich bezig met illegale praktijken zoals illegale lotto, illegale handel in sigaretten en nagemaakte merkkleding.

De Lotto
Gaandeweg werd de illegale lotto belangrijker dan het bedrijf CB Amusement. Door de vele legale en illegale praktijken van Schonewille verdiende hij heel veel geld, maar dit liet hij niet zien. Op een gegeven moment besluit zijn zwager Cor dat het mooi is geweest met de illegale praktijken en laat hij zich uitkopen. Henk, de broer van Cor valt bij deze deal tussen wal en schip. Henk gaat daarom zelf door met de lotto en probeert daarbij de handel van Schonewille over te nemen. Dit leidt tot een gewelddadige reactie gericht tegen Henk. De zoon van Schonewille, Marcel, gaat ervan uit dat zijn vader toen heeft geprobeerd om iemand in te huren om Henk te vermoorden.

Wat is er (waarschijnlijk) gebeurd?
Op donderdagavond 10 juni wordt Schonewille rond 21.00 uur gebeld. Volgens zijn vrouw reageerde hij verbaasd aan de telefoon maar vertrok hij gelijk na het gesprek. Vermoedelijk was dit de vermeende huurmoordenaar die Schonewille had ingehuurd om Henk om te leggen. Die vermeende huurmoordenaar heeft mogelijk dubbelspel gespeeld en heeft een deal gesloten met het beoogde slachtoffer om zo van twee partijen geld te ontvangen. Mogelijk vroeg de huurmoordenaar aan Schonewille om naar hem toe te komen, de verbaasde reactie van Schonewille wijst erop dat er eerst iets anders was afgesproken. Schonewille was behoorlijk paranoïde; hij stapte nooit bij een ander in de auto en had vrijwel altijd een pistool bij zich. Maar waarschijnlijk had hij er geen rekening mee gehouden dan hij zou worden belazerd door zijn eigen huurmoordenaar. Bovendien had hij op dit tijdstip geen toegang tot een pistool. Hij bewaarde dit pistool namelijk in de kluis van de nachtwinkel van een vriend bij hem in de buurt, maar op die donderdagavond ten tijde van het telefoontje was de nachtwinkel nog niet open. Over het tijdstip van de afspraak is dus goed nagedacht. Uit zijn eigen kluis haalde Schonewille nog wel 50.000 gulden voor hij vertrok. Vermoedelijk is hij op de parkeerplaats aan de Treinweg (zie foto hieronder) in een hinderlaag gelopen waarbij hij werd opgewacht door meerdere gewapende personen. Hij wordt buiten zijn auto drie keer in de nek geschoten, één keer in de slaap en één keer in de wang. De daders hebben daarna de Opel Omega van Schonewille naar de parkeerplaats in Leiderdorp gereden en daar in de fik gestoken en zijn er vervolgens met hun eigen auto, vermoedelijk een rode, vandoor gegaan.

Coldcasekalender
Omdat de moord op Schonewille nog niet is opgelost, besloot het coldcaseteam van de politie om aandacht te vragen voor de zaak via de coldcasekalender 2017. De coldcasekalender is een kalender vol met onopgeloste zaken die wordt verspreid onder gevangenen in de hoop dat zij met informatie komen waardoor de zaak alsnog kan worden opgelost. De kalender is echter ook te vinden op het internet dus iedereen kan deze inzien. Het verspreiden van de kalender leverde zo veel informatie op dat de politie in negen zaken opnieuw onderzoek doet. De moord op Schonewille is er hier een van. Op dit moment is het coldcaseteam van de Eenheid Den Haag bezig met een vooronderzoek om te kijken of ze de zaak ook echt gaan heropenen.

Als je over meer cold cases wilt lezen, neem dan eens een kijkje op de coldcasekalender!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *