5 onschuldige sprookjes die niet zo onschuldig zijn


Onlangs werd een nieuwe machtige man in de reeks van #metoo beschuldigd van seksueel misbruik: de prins uit Doornroosje. Hij zou haar hebben wakker gekust zonder dat zij daar toestemming voor had gegeven. Volgens een Engelse moeder zou dit sprookje dan ook niet meer voorgelezen moeten worden aan kinderen, omdat er dan nooit iets zou veranderen aan de houding ten opzichte van seksueel gedrag. Overdreven? Het verhaal van Doornroosje is al een stuk onschuldiger gemaakt dan dat het oorspronkelijker was. Benieuwd naar het oorspronkelijke gruwelijke verhaal van Doornroosje en nog vier sprookjes? Lees dan verder.

Doornroosje
In de versie die jij als klein kind voorgelezen hebt gekregen prikt de prinses haar vinger aan een spinnenwiel en belandt ze in een eeuwigdurende slaap. Na honderd jaar kust een prins haar wakker en leven ze nog lang en gelukkig. In de originele versie wordt de happy end iets langer uitgesteld en is de kus iets gruwelijker. Doornroosje wordt in haar slaap verkracht door de prins en wordt wakker door de geboorte van haar tweeling. De prins blijkt getrouwd en als Doornroosje met haar kinderen bij het paleis aankomt, probeert de vrouw van de prins haar te vermoorden. De prins weet haar te stoppen en Doornroosje trouwt met haar prins/verkrachter.

Sneeuwwitje
In de Disneyversie kennen we Sneeuwwitje als het knapste meisje van het land dat moet vluchten voor de boze koningin. In het bos vindt ze onderdak bij zeven dwergen. Ze wordt vergiftigd door een heks, valt in een diepe slaap, en wordt wakker gekust door een prins. De boze heks valt van een rots en sterft. In het oorspronkelijke sprookje wordt ze niet verkracht maar is het lot van de heks iets gruwelijker dan het vallen van een rots: haar straf voor de vergiftiging van Sneeuwwitje is dat ze moet dansen in gloeiend hete ijzeren schoenen tot ze doodgaat.

Pinokkio
Pinokkio is de van hout gemaakte zoon van een man die altijd een zoon wilde. Onderweg naar school komt de man in gevaar door hem, maar Pinokkio verandert wel in een echt jongetje. In de originele verse is Pinokkio iets minder lief dan in de disneyversie, hij gedraagt zich slecht, steelt dingen en zelfs zijn vader mag hem niet. Pinokkio wordt opgehangen aan een boom door een kat en een vos, die toekijken hoe hij heen en weer wordt geslingerd door de wind.

Mowgli
Mowgli is het in de jungle achtergebleven jongetje dat wordt opgevoed door een beer en een panter. In de oorspronkelijke versie vermoordt Mowgli tijger Shere Khan en ontdekt hij dat zijn biologische ouders gevangen worden gehouden in een boerendorp. Samen met wolven en olifanten vernietigt hij het dorp en vermoordt hij alle inwoners.

Hans en Grietje
In dit welbekende sprookje verdwalen Hans en Grietje in het bos tot ze een snoephuisje tegen komen. Daar blijkt een heks te wonen die ze opsluit. De manier hoe ze ontsnappen is in de oorspronkelijke versie iets gruwelijker dan de versie die je kent. De heks is in de oorspronkelijke versie de Duivel zelf en zet een zaagblok neer zodat Hans en Grietje daarop kunnen doodbloeden. De kinderen doen echter of ze niet snappen hoe ze op het zaagblok moeten klimmen. De vrouw van de duivel doet voor hoe ze erop moeten klimmen. Op dat moment snijden Hans en Grietje haar keel door en ontsnappen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *