Vernederd tot op het bot: exposen


Een seksueel getinte video van Ouahiba die haar ex-vriend van haar maakte belandde afgelopen zomer in expose-groepen. Ook persoonlijke gegevens van haar werden prijsgegeven in deze groepen. “Er heeft iemand naar mijn baas gebeld met de vraag waarom hij iemand zoals ik in dienst had en dat ik de naam van de zaak verpestte. Ook ben ik veel vriendinnen kwijtgeraakt omdat ze bang waren om zelf ook als hoer te worden gezien.” Maar wat is exposen precies? Is het strafbaar? En wat kun je ertegen doen?

Wat is het?
Exposen betekent letterlijk tentoonstellen/exposeren. Seksueel getinte foto’s van jonge meisjes, vaak met een Turkse of Marokkaanse achtergrond, worden massaal verspreid. Veelal wordt ook hun telefoonnummer gedeeld met oproepen hen te bellen. Het verspreiden van foto’s en gegevens vindt plaats via telegram, snapchat of andere sociale media. De meisjes worden ontmaskerd omdat ze een kech zouden zijn: een hoer.

Speciale groepen worden opgericht om te exposen. Deze groepen zijn gericht op vrouwen die met veel mannen seks hebben gehad of pikante foto’s hebben gemaakt. Duizenden mensen zijn lid van deze groepen. Ook al weten de leden niet zeker of de informatie uit de groep klopt, toch nemen ze de informatie aan om de meiden te vernederen en te veroordelen. Enkele namen van deze groepen zijn: hoofddoekjes 18+ en 187 exposed snitches & bitches. Je kunt alleen lid worden van de groep als iemand je de juiste link doorstuurt.


Strafbaarheid en victim blaming
Volgens minister Grapperhaus wordt door middel van exposen inbreuk gemaakt op de integriteit van het lichaam en de persoonlijke leefwereld. Bij exposen gaat het dan ook echt om strafbare feiten. Wanneer iemand seksueel materiaal vergaart, waarmee de afgebeelde persoon wordt zwartgemaakt en de eer en goede naam wordt geschaad, kan aangifte worden gedaan van smaad, laster en eventueel afpersing of kinderporno.

Een organisatie die zich ontfermd over het slachtoffer is Pretty Woman. Volgens hen wordt er veel aan victim blaming gedaan. De slachtoffers hadden zelf de foto’s niet moeten sturen, ze hebben het verdient. Daarnaast wordt in de Marokkaanse en Turkse cultuur seks vaak gezien als een taboe en dus verzwegen. Seks is iets voor na het huwelijk. Als dit toch voor het huwelijk wordt gedaan dan is dit in sommige gezinnen een schande.

De impact
Niet alleen slachtoffers worden op straat overal herkend, maar ook hun ouders worden geconfronteerd met de beelden van hun kind. In expose-groepen gaat het niet alleen om foto’s. Volgens slachtoffers wordt je met een beetje inkijk of make-up als hoer bestempeld, maar bijvoorbeeld ook als je iemand hebt afgewezen.

De politie beveelt slachtoffers aan om aangifte te doen zodat zij iets kunnen doen tegen het exposen. Veel slachtoffers die aangifte hebben gedaan laten echter weten dat ze nauwelijks iets hebben vernomen van de politie. Minister Grapperhaus laat weten dit serieus te nemen en de hulpverlening naar een hoger plan te willen tillen. Telegram zelf laat weten dat de groepen die gerapporteerd worden meteen worden weggehaald.

Een goed voornemen voor 2018: help het exposen de wereld uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *