Mees en zijn innerlijke moeder


“Tot nu toe vind ik het eigenlijk alleen nog maar mooi.”

Kun je jezelf even voorstellen?
"Ik ben Mees Liedekerken, ik ben nu derdejaars criminologiestudent en ik ben dit jaar voorzitter van CoDe. Ik ben twintig jaar oud en ik woon op de Morsweg in Leiden."

Wat is je functie binnen het bestuur en waar hou je je voornamelijk mee bezig?
"Ik ben de voorzitter van het bestuur en dat is vaak voor mensen wel een beetje lastig voor te stellen wat je dan precies doet. Ik omschrijf het zelf altijd dat ik, net als voorzitters van een commissie, het bestuur een beetje aanstuur en daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de externe relaties van de vereniging. Ik ga dit jaar ook over de Acquisitie samen met Floor, dus dat betekent ook het contact met bedrijven onderhouden. Oh ja, en daarnaast ben ik de eindverantwoordelijke voor verslagstukken zoals het beleidsplan, het halfjaarlijks verslag en het jaarverslag."

"Verschillende mensen hebben ook verschillende dingen nodig en het is een beetje aan mij om hen dat ook te bieden."

Wat vind je het leukste aan je functie?
"Ik denk dat wat ik het leukste vind ook meteen het meest uitdagende is: het sturing geven aan het bestuur zelf. In een goed bestuur heb je vaak meningen die niet met elkaar overeen komen, die soms ook heel ver uit elkaar liggen, maar ik vind het heel leuk om dat dan uiteindelijk tot een compromis te brengen. Verschillende mensen hebben ook verschillende dingen nodig en het is een beetje aan mij om hen dat ook te bieden. Dat vind ik heel leuk."

En luisteren ze een beetje naar je, als jij zegt: ‘Nee, we gaan het zo doen.’?
"Genoeg, in ieder geval. Niet altijd, maar dat hoort ook niet. Dat gaat wel prima."

Wat vind je tot nu toe van je bestuursjaar?
"Ik vind het tot nu toe echt heel tof. Ik hoor van een aantal oud bestuursleden dat ze het mooi vonden, alleen dat ze er ook wel klaar mee waren op een gegeven moment. Want het is natuurlijk ook heel druk. Maar tot nu toe vind ik het eigenlijk alleen nog maar mooi. Dat punt dat ik er klaar mee ben komt uiteindelijk vast wel, maar dat probeer ik zo lang mogelijk uit te stellen en dat lukt heel goed."

"Ik dacht dat er stond: 'heb je al vakken gehaald?' Toen was het antwoord ja."

Heb je tot nu toe al je vakken gehaald?
"Nee, nou ja, toen ik de vraag las dacht ik dat er stond: ‘heb je al vakken gehaald?’ Toen was het antwoord ja. Al mijn vakken nog niet helaas. Ik volg ook niet alles. Ik volg nu strafprocesrecht, daar heb ik 51 punten voor de tussentoets, dus dat is een 5,1. Daar was ik niet heel ontevreden mee, want ik heb niet al het onderwijs kunnen volgen. Daarnaast heb ik Ontstaan en Ontwikkeling van Crimineel Gedrag en daarvoor had ik een 5,5, dus net genoeg hè!"

Wat is je grootste angst?
"Mijn angst in het algemeen zou zijn om te horen te krijgen dat je heel snel op jonge leeftijd gaat overlijden. Dan zou ik misschien liever hebben dat ik het helemaal niet aangekondigd krijg, liever dat je dan een leuk leven hebt en dat het in één keer klaar is, dan dat daar een periode aan vooraf gaat waarin je eigenlijk een beetje pijnlijk afscheid zit te nemen. Hoewel je dan natuurlijk wel je bucketlist kan volbrengen."

Wat is je slechtste eigenschap?
"Ik denk dat ik soms iets beter moet luisteren naar het argument van iemand anders, zonder zelf al in de eerste zin een reactie klaar te hebben staan, waardoor je eigenlijk alleen maar zit te wachten tot het geluid stopt."

Wat is je beste eigenschap?
"Voor het interview dacht ik, ik ga dit niet zelf beantwoorden, dus ik vroeg het aan Amit. Dat was niet heel succesvol. Dus ik ga het toch zelf proberen te doen. Dat ik wel het beste voor heb met het bestuur, dat ik in ieder geval mijn best doe om iedereen tot zijn recht te laten komen."

Wat is je favoriete drankje?
"Ik denk dat we dan toch uitkomen bij bier."

Go-to-karaoke song?
"It’s my life van Bon Jovi."

Grootste ergernis?
"Als hele kleine dingen, die ik van te voren had verwacht heel makkelijk te zijn, dat die opeens heel lang duren en niet lukken."

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
"Twee dingen: tennissen, ik ben verslaafd aan tennis. Ik ben ook steeds meer mensen om me heen aan het verzamelen om te tennissen. En anders Mario kart."

Met welk bestuurslid wil jij wel een beschuitje eten?
"Met Anne, maar dan geen beschuitje maar een Limburgs stuk vlaai. Want we hebben allebei Limburgse roots, dus dat zou ons wel goed doen. Wel een oude discussie of de Venlose vlaai of de Maastrichtse vlaai de beste is, maar ja."

"Ik sta in Leiden ook een beetje bekend als de Houdini-pleger."

Wat is iets wat niemand van je weet?
"Nou… ik hoop dat niemand dat weet: als ik op een feestje ben, heb ik op een gegeven moment een soort innerlijke moeder in mij en dan zegt die innerlijke moeder tegen mij: yo, Mees, ga naar huis. En dan weet ik ook, dat als ik dat tegen anderen zeg, dat ze me gaan overhalen om te blijven. Ik sta in Leiden ook een beetje bekend als de Houdini-pleger. Dat is dus gewoon zonder iets te melden je jas pakken en weggaan. Ik hoop dat niemand van me weet dat ik dat doe, want dan is mijn Houdini goed gelukt."

Waarmee kan je je hele bestuur op de kast jagen?
"Ik denk door, behalve Anne, carnavalsmuziek aan te zetten. Anne en ik gaan dan helemaal los en de rest heeft dan zoiets van: jongens we zitten op een rechtenfaculteit."

Wat is je favoriete carnavalsnummer?
"In d’n Hiemel van Beppie Kraft."

Wat vind je het meest irritante van de andere bestuursleden?
"Als ze de agenda niet hebben voorbereid voor een vergadering."

 

Voorzitterdilemma's op vrijdag:

Heb je liever een ALV zonder input van een half uur of een ALV waarin iedereen mee denkt die meer dan 3 uur duurt?
"Sowieso het laatste. In de praktijk hebben we vaker de eerste, dat is helemaal niet uniek in Leiden hoor."

Heb je liever een penningmeester die niet kan rekenen of een secretaris die niet kan mailen?
"(Lange stilte). Dan toch een secretaris die niet kan mailen. Maar dat zeg ik nu natuurlijk tegen een oud-secretaris, dat is wel gevaarlijk. Nee, toch een secretaris die niet kan mailen, want die kan altijd nog bellen."

Zou je liever de bestuurskamer delen met alle verenigingen van het KOG met hetzelfde aantal computers als je nu hebt staan, of elke keer dat je een CoDe-lid spreekt samen het CoDe-lied zingen?
"Ja, het laatste weer hoor. Of eigenlijk, graag het laatste. Dat zorgt in ieder geval dat alle CoDe-leden het CoDe-lied kennen."

Ben jij nu benieuwd geworden naar het bestuur van Mees? Hou dan de Alibi in de gaten!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *