Kromme gebeurtenissen in de rechtszaal


Veel mensen keken raar op toen ze lazen dat oud-legercommandant Slobodan Praljak op woensdag 29 november gif innam in de rechtszaal. Op het bijbehorende filmpje is te zien hoe hij, na het horen van zijn vonnis, een klein glaasje aan zijn mond zet en deze achterover slaat. Hij zegt daarna dat hij gif heeft ingenomen. Er ontstaat wat onrust in de zaal en de rechter schorst de zaak. Even later komt het nieuws naar buiten dat Praljak is overleden. Ten eerste is het bizar dat iemand zoiets doet, maar meteen volgt ook de vraag hoe zoiets heeft kunnen gebeuren? Hoe komt hij aan het gif en hoe heeft hij het naar binnen gesmokkeld? Op dit moment wordt daar nog onderzoek naar gedaan door het OM. Het is overigens niet ongebruikelijk dat mensen medicijnen mee de rechtszaal in nemen. Verdachten die medische aandoeningen of kwaaltjes hebben, staan vaak onder toezicht van een arts en mogen daarom medicijnen meenemen.

Zelfmoord in de rechtszaal
Dat iemand zelfmoord pleegt in de rechtszaal is opmerkelijk, maar het is niet de eerste keer dat dit is gebeurd. Een ander bekend geval is die van Michael Marin. Deze Amerikaanse beurshandelaar en miljonair pleegde in 2012 zelfmoord in de rechtszaal door een cyanidepil te nemen. Hij stond terecht voor het in brand steken van zijn veel te dure landhuis. Nadat hij schuldig werd bevonden nam hij de pil en enkele momenten later zakte hij in elkaar. Hij is in het ziekenhuis overleden.

Andere heftige reacties
Dat er rare dingen kunnen gebeuren in de rechtszaal laten bovenstaande gevallen wel zien. Op internet zijn verder talloze filmpjes te zien van mensen die op z’n minst opmerkelijk reageren op hun vonnis. Van mensen die flauwvallen tot ruzies en vechtpartijen. Hoewel deze gebeurtenissen er misschien sensationeel uitzien, laten ze zien hoe groot de impact van een vonnis kan zijn. Slachtoffers en nabestaanden kunnen het gevoel hebben dat ze tekort worden gedaan en dit vervolgens uiten door bijvoorbeeld een stoel naar de rechter te gooien. Maar ook daders kunnen heftig reageren op hun vonnis, zelfs zo erg dat ze besluiten zelfmoord te plegen. Dit laat je nadenken over hoe ons rechtssysteem in elkaar zit en over het draagvlak van bepaalde straffen in de samenleving (shout out naar het vak Preventie en Straffen).

Stand-up comedy
Hoewel sommige rechtszaken en incidenten medelijden opwekken, kunnen er ook grappige dingen gebeuren in de rechtszaal. Zo zong de 21-jarige Brian Earl Taylor een liedje voor de rechter waarin hij zich verontschuldigde voor de dingen die hij had gedaan. Het liedje was op de melodie van “Hello” van Adele en het ging ongeveer zo: “To my mother I’m sorry, sorry, sorry. To the victim I’m sorry, sorry, sorry ”. Het mocht helaas niet baten, want hij kreeg een gevangenisstraf van drieënhalf tot vijftien jaar. Een ander grappig verhaal is die van Keison Wilkins. Deze verdachte koos ervoor om zichzelf te verdedigen, maar toen zijn zaak de verkeerde kant op dreigde te gaan fakete hij een hartaanval. Al snel had de rechter door dat het nep was en veroordeelde hem uiteindelijk tot 42 jaar gevangenisstraf. Hij was niet alleen een gewone crimineel, hij was ook nog eens een crimineel slechte acteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *