Koala’s knuffelen en roadtrippen: CoDe-leden over hun exchange


‘Heb je in het buitenland gestudeerd? Heb je dan ook nog gestudeerd of alleen maar gefeest?’. Die laatste vraag hoor ik vaak als ik vertel dat ik in het buitenland heb gestudeerd. Ja, ik heb ook nog gestudeerd maar toegegeven, de mooiste herinneringen heb ik aan de feestjes, de internationale vrienden, de uitstapjes en de reizen die ik heb gemaakt. Ik heb een paar CoDe-leden gevraagd wat hun mooiste herinnering is aan hun buitenlandavontuur, wat hun ultieme tip is en hoe veel geld het hun heeft gekost.

Maikel Tuit, bestemming: Cork, Ierland (4 maanden)
Mooiste herinnering: over een periode van vier maanden is het moeilijk één speciaal moment aan te wijzen. De mensen die je ontmoet, de activiteiten die je onderneemt en de vriendschappen die je sluit maken dit een onvergetelijke periode. Maar als ik iets moet aanwijzen dan kies ik voor het weekend naar West-Ierland. 40 internationals, twee kroegentochten, de mooiste natuurplekken en als kers op de taart de Cliffen van Moher, mooier wordt het niet.

Ultieme tip: mocht je de kans krijgen naar het buitenland te gaan, doe het! In je eentje in het buitenland is in het begin eng, je kent niemand en familie en vrienden zijn ver weg, maar er zijn honderden andere internationale studenten die in hetzelfde schuitje zitten. Pak daarom alle kansen die je daar krijgt om te reizen en nieuwe mensen te ontmoeten en dan weet ik zeker dat je enkele prachtige maanden tegemoet gaat. Als ultieme tip zou ik meegeven dat je van tevoren ervoor zorgt dat je niet op je geld hoeft te letten. Het zou zonde zijn om daar te moeten werken of niet alles te kunnen doen wat jij wilt.

Lisa van Noort, bestemming: Bologna, Italië (5 maanden)
Mooiste herinnering: één van de leukste dingen die ik gedaan heb was een roadtrip naar Puglia (Zuid-Italië) met 4 andere vrienden. We hadden een auto gehuurd en zijn van Bologna naar Puglia gereden, waar we in één week tijd 12 plekken hebben bezocht. Het was daar zo mooi en zo gaaf om zoiets te doen met mensen die je nog geen drie maanden kent.

Ultieme tip: zeg altijd op alles ja! Vooral in het begin omdat je zo veel mensen leert kennen, maar ook later. Zo haal je het optimale uit je buitenlandervaring en maak je de meest leuke en gekke dingen mee.

Budget $$. Kosten: huur van €380 + levensonderhoud vergelijkbaar met Nederland. Baten: beurs van €1080 + OV-vergoeding van €90 per maand.

Dieke Miltenburg, bestemming: Bond University, Gold Coast, Australië (15 weken)
Mooiste herinnering: mijn mooiste herinnering tot nu toe is het bezoek aan de Currumbin Wildlife Sanctuary. In de dierentuin mocht ik met een koala  knuffelen en mocht ik kangoeroes aaien en eten geven! Een van deze kangoeroes had zelfs een baby'tje in haar buidel, die heeeel schattig was.

Ultieme tip: ga naar Australië en huur een auto om mee door het land te rijden. Op deze manier zie je heel veel van de prachtige natuur en kom je op plekken waar je met het vliegtuig of het ov nooit naar toe kan (en aan de linkerkant van de weg rijden is al een avontuur op zich!)

Budget $$$$. Kosten: visum van €370 + health care en studentaccount van €200 + vliegticket €1100 euro + totale huur inclusief eten van €3150 + levensonderhoud is duurder dan in Nederland. Baten: Lustra-beurs van €450 + OV-vergoeding van €90 per maand.

Annemiek Dobbe, bestemming: Oslo, Noorwegen (4,5 maand)
Mooiste herinnering: mooiste herinneringen kan je bijna eerder zeggen.  Ze zijn allemaal samen gemaakt met een groep die ik heb ontmoet in de “buddy week” . Met deze groep zijn we wezen raften. We sliepen in een tipi en hadden beschikking over een jacuzzi naast de rivier. Hyggelig!

Ultieme tip: Kjerag, een steen geklemt tussen rotsen (zie foto, ja cliché pose ik weet het) Het is een wandeling van in totaal ongeveer 7 uur en is in de middle of nowhere.

Budget $$$. Kosten: huur €400 per maand + vliegticket van €200 + levensonderhoud is twee keer zo duur als in Nederland. Baten: Erasmusbeurs + €90 OV-vergoeding.

Michelle van Empelen, bestemming: Monash University, Melbourne, Australië (5 maanden)
Mooiste herinnering: Mijn mooiste herinnering is dit uitzicht samen met de mensen die erbij waren: mijn ouders. Na hen vijf maanden niet gezien te hebben, kwamen ze mij opzoeken aan de andere kant van de wereld en hebben we samen een rondreis door Australië gemaakt. Mijn hele studyabroad in het fantastische Melbourne was een hele mooie herinnering, maar dit maakte het helemaal af.

Ultieme tip: Ontdek je land! Diep verborgen in The Grampians (zie foto) heb je bijvoorbeeld een mooie waterval waarvoor je honderden meters naar beneden moet lopen.

Budget $$$$$. huur €800 per maand + vliegticket van €2000 + visum van €370 + levensonderhoud is duurder dan in Nederland. Baten: Lustra-beurs van €450 + OV-vergoeding van €90 per maand.

Tot slot zijn hier nog meer tips voor als je in het buitenland wil gaan studeren:

  • Wil je geen uitloop hebben en in je derde jaar naar het buitenland gaan? Zorg dan dat je in je tweede jaar de verplichte vakken volgt uit het betreffende semester. Hiervoor moet je wel toestemming vragen. Overleg ook of je je scriptie in het buitenland mag schrijven als je het 2e semester gaat.
  • Je kunt via de faculteit een plekje krijgen en via de universiteit. De deadline voor de faculteit is 1 februari en voor een universitaire overeenkomst moet je je brief voor 1 december sturen.
  • Vind je een semester van huis toch iets te lang? Je kunt ook een summer school of winter school doen. Voor sommigen kun je ook studiepunten krijgen!
  • Ga je naar een universiteit buiten de EU? Zoek dan op tijd uit of en welk visum je nodig hebt. De procedure kan soms maanden duren.
  • Boek een enkeltje of een retourticket zonder vaste datum terug. Verken het land en de landen erom heen na je tentamens met je internationale vrienden die je daar gaat leren kennen.
  • Regel op tijd een kamer en zoek uit wat een leuke plek is. Wonen alle internationale mensen op de campus of juist in het centrum?
  • Zet je DUO-lening wagenwijd open zodra je hoort dat je een plekje hebt. Afhankelijk van je bestemming kan je best wat geld nodig hebben. Om Australië binnen te mogen komen moet je een bepaald bedrag op je spaarrekening hebben bijvoorbeeld.
  • Prop je koffers niet helemaal vol met kleding want je gaat sowieso spullen kopen waar je een mooie herinnering aan hebt en graag mee terug wil nemen. Neem op de heenweg lekker een pot pindakaas en hagelslag mee!
  • Vraag een beurs aan! Alle beetjes helpen! Naast de Erasmusbeurs en de Lustra-beurs bestaan er nog veel meer beurzen. Ook kun je een OV-vergoeding krijgen.
  • Op de blackboardomgeving van BIO (Bureau Internationaal Onderwijs) kun je verslagen lezen van iedereen die in het buitenland is geweest voor nog meer tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *