Van dingen ruiken tot bijgeloof: hoe kom je de tentamens door?


Nog tentamens te gaan? Of zijn de tentamens misschien niet helemaal zo gegaan als gepland? Niet getreurd! De Alibi staat voor je klaar met de beste studietips die je je maar kan voorstellen. De eerste goede tip: neem even pauze van het leren om deze tips te lezen! Zo zorg je ervoor dat je de komende tentamens (of hertentamens) wel haalt:

Oude tentamens maken
Heb je geen idee wat je nou eigenlijk kan verwachten op het tentamen? Met die vrachtlading aan studiestof is het belangrijk om onnodige stress uit de weg te gaan. Er zijn gelukkig dingen die je kunnen helpen. Creëer orde en rust in je hoofd en maak bijvoorbeeld een oud tentamen. Op deze manier kom je erachter hoe alles wat je hebt geleerd nou eigenlijk wordt getentamineerd. Je zal zien dat bepaalde onderwerpen standaard terugkomen op elk tentamen en zo kan je daar bij je voorbereidingen al meer naar kijken. It helps!

De geur van tentamens
Ooit een keer zo’n zware kater gehad van rode wijn dat je alleen bij de geur van rode wijn al misselijk wordt en terugdenkt aan die bewuste dag dat je echt niet uit je bed kon komen? Niet zo gek, want geur staat sterk verband met herinneringen en emoties doordat de hersengebieden die geuren waarnemen op dezelfde plek zitten als waar het hersengebied van emotie zit. Dit geurherinneringsmechanisme kunnen we ook inzetten bij het studeren van een tentamen. Zorg dat je tijdens het studeren een bepaalde parfum op doet of iets eet dat je normaal niet eet. Tijdens het tentamen doe je ditzelfde parfum op of eet je hetzelfde als tijdens het studeren. Laat het geurherinneringsmechanisme zijn werk doen en haal een dikke 9!

Geloof in bijgeloof
Oké, het rare is: ik ben totaal niet bijgelovig in de meeste dingen. Maar op de één of andere manier ben ik dat met studeren wel. Ik heb in mijn examenperiode van de middelbare school een aantal vreemde gebruiken opgedaan (die ik daarvoor dus niet deed), en aangezien ik op de meeste examens beter heb gepresteerd dan ik mijn hele middelbare school carrière heb gedaan zijn deze gebruiken een beetje blijven hangen. Of eigenlijk zijn deze na een jaar terug gekomen. Want ik heb één jaartje psychologie gedaan en in dit jaar besteedde ik niet zoveel aandacht aan mijn bijgelovigheidjes (en raad eens? Dat jaar heb ik niet gehaald!) Dus toen moest er iets veranderen en bij mijn tweede studie (gezondheidswetenschappen) heb ik nooit een tentamen gemaakt zonder een blikje cola naast me (ja, zelfs tentamens om 9:00! Vet ongemakkelijk hoe mensen je aankijken wanneer je die open maakt). Ik schrijf altijd al mijn samenvattingen en met de pen die ik gebruikt heb om die samenvattingen te maken schrijf ik ook mijn tentamen. Ik leg mijn samenvattingen ook altijd onder mijn kussen. Sindsdien haal ik al 4 jaar lang al mijn tentamens in één keer, dus ik zeg: gewoon doen, het werkt!

Terugkijken van hoorcolleges
Iedereen heeft een andere manier van studeren. Ik ben zelf best wel auditief ingesteld wat betekent dat ik dingen die ik hoor beter begrijp en beter kan onthouden dan dingen die ik lees. Als ik ga studeren voor een tentamen kijk ik dingen uit de hoorcolleges die ik vaag vind, die ik niet begrijp of die ik moeilijk vind ook vaak terug. Voor mij werkt dit veel beter dan wanneer ik de dingen die ik moeilijk vind moet gaan terugzoeken in de literatuur. Zoals ik al zei studeert iedereen natuurlijk anders, maar deze manier helpt mij heel erg bij het studeren.

Samenvattingen leren
Ben je weer eens te laat begonnen? Of heb je gewoon geen zin/tijd om het hele boek opnieuw te lezen en zelf een samenvatting te maken? Koop dan de samenvattingen van SIL. Naast literatuursamenvattingen hebben ze ook samenvattingen van hoorcolleges en werkgroepen. Alles is netjes en overzichtelijk weergegeven waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de stof. Print ze uit en markeer met verschillende kleuren de hoofdzaken of schrijf de samenvatting over. Je kunt de samenvattingen ook gebruiken om je eigen samenvatting aan te vullen, dus voor wat extra zekerheid. Geef de meeste aandacht aan de hoorcolleges want dit is meestal de rode draad van de stof.

Muziek
De een houdt van doodse stilte tijdens het studeren, de ander draait gerust de hele dag door muziek.  Er wordt veel geschreven over hoe het luisteren naar klassieke muziek je slimmer maakt, het zogenaamde 'Mozart effect'.  Uit onderzoek is gebleken dat dit je een korte boost van zo'n tien minuten kan geven om cognitieve taken uit te voeren.  Dit is echter niet alleen het geval bij Mozart, maar het gaat uiteindelijk  om muziek die je leuk vindt en je vrolijk maakt: de stemming is eigenlijk bepalend. Dus zet vooral muziek op die jou blij maakt! Zelf vind ik Canto Ostinato, een lang klassiek stuk dat soms wel met zes piano's tegelijk wordt gespeeld erg fijn bij het studeren.

Mind maps maken
Hoewel het een controversiële tip is, verdient deze methode zeker een plekje in dit artikel. Een mind map is een manier van informatie ordenen op een visuele manier. Je begint met een onderwerp en vanuit dat onderwerp maak je ‘takken’ naar deelonderwerpen. Deze deelonderwerpen kun je vervolgens weer opdelen in nieuwe onderwerpen. Op deze manier krijg je een overzicht van alle informatie. Je kunt de mind map vervolgens pimpen met mooie kleurtjes en leuke tekeningetjes.

Dit klinkt niet alleen leuk, het gebruik van een mind map wordt ook nog eens wetenschappelijk ondersteund. Het sluit namelijk aan bij de manier waarop de hersenen informatie opslaan. Doordat je connecties maakt tussen verschillende onderwerpen, creëer je structuur en krijg je een beter overzicht van de informatie. Verder zorgen de visuele aspecten zoals kleurtjes en tekeningen ervoor dat je de informatie beter onthoudt.

Een mind map kun je ouderwets op papier maken, maar er zijn ook talloze (gratis) programma’s om een digitale mind map te maken. Hoewel mind mappen misschien niet voor iedereen is weggelegd, denk ik dat het zeker het proberen waard is. Dus haal die kleurpotloden tevoorschijn en ga aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *