Het misdaadduo: Bonnie en Clyde


Bonnie en Clyde zijn misschien wel het meest bekende misdaadduo op aarde. Het Amerikaanse stel is berucht geworden door het plegen van ernstige misdaden, waarna zij jarenlang de politie te slim af waren. Er zijn films gemaakt die zijn gebaseerd op hun criminele carrière, waaronder bijvoorbeeld ‘Bonnie and Clyde’ (1967) en ‘Bonnie & Clyde: Justified’ (2013). Maar wie is dit duo precies?

Bonnie was geboren in Texas in het jaartal 1910 en trouwde voor het eerst op 16-jarige leeftijd. Clyde (geboren in 1909) leerde Bonnie kennen toen hij in 1930 een bezoek bracht aan een vriendin in Texas. Hij had in middels al meerdere diefstallen en overvallen op zijn naam staan. Bonnie was destijds nog steeds getrouwd met haar man, die inmiddels in de gevangenis zat wegens moord. Het stel werd desondanks verliefd. De liefde zorgde ervoor dat Bonnie ook het criminele pad koos en zich aansloot bij Clyde’s bende. Kort na hun eerste ontmoeting belandde Clyde in de gevangenis, waar hij een medegevangene doodsloeg met een ijzeren pijp. Hij zou hem meerdere malen seksueel hebben misbruikt. Na twee jaar kwam hij weer vrij en dat was het begin van een reeks aan gepleegde misdaden.

Gepleegde misdaden
Bonnie en Clyde hebben in de loop van hun criminele carrière onder andere ingebroken, auto’s gestolen, banken beroofd en mensen ontvoerd (waaronder het hoofd van de politie). Ook hebben zij dertien moorden gepleegd, waar vaak geen persoonlijke motieven voor bestonden. De misdaden zijn echter niet altijd gepleegd door het stel alleen. In 1933 bestond de bende uit vijf leden: Bonnie, Clyde, Ivan Barrow (Clyde’s broer), diens vrouw Blanche en William Daniel Jones. De criminele groep, ook wel de Barrow’s Gang genoemd, pleegden samen vele (bank)overvallen. In april dat jaar zat de lokale politie de vijf bendeleden op de hielen, nadat er geweerschoten waren gehoord. De politie ontdekte de schuilplaats, waarna Clyde het vuur opende op de agenten. Hierbij kwamen beide agenten om het leven en wisten ze allen heelhuids te ontkomen. Eind 1933 zijn William en Blanche opgepakt en overleed Ivan aan verwondingen.

Bonnie en Clyde gingen echter door met hun misdaden. Zo hielpen ze in 1934 vijf gevangenen ontsnappen uit een gevangenis om versterking te rekruteren voor hun bende. Bij deze actie schoot het stel gevangenisbewakers neer met automatische geweren. Enkele maanden later werden nog eens twee politieagenten doodgeschoten op een snelweg in Texas.

Waarom zo bekend?
Bonnie en Clyde zijn niet alleen ‘beroemd’ geworden door hun vele gruwelijke misdaden, maar ook dankzij aandacht van de media en kranten. Bonnie en Clyde waren trots op hun misdaden en stuurden regelmatig zelf foto’s en gedichten over hun misdaden naar de pers. Bij de verblijfplaats die werd gevonden in 1933 werden fotorolletjes gevonden, waaronder afbeeldingen van Bonnie en Clyde poserend met hun wapens. Ze lieten regelmatig de politie een camera na in hun achtergelaten vluchtauto’s. Toen ze in de kranten terechtkwamen ontstond het beeld van een romantisch crimineel duo. Ze haalden bovendien vooral het nieuws met hun bankovervallen, waardoor het leek alsof ze streden tegen de rijken ten tijde van de Grote Depressie. Dit had als gevolg dat ze konden rekenen op sympathie onder een groot deel van de Amerikaanse bevolking.

Einde
De klap op de vuurpijl was de moord op een 60-jarige alleenstaande vader. Hierdoor verloor de Amerikaanse bevolking hun sympathie voor het misdaadduo. Na een anonieme tip belandden Bonnie en Clyde op 23 mei 1934 in een hinderlaag van de politie in Louisiana, Amerika. Deze hinderlaag werd hun dood, want voordat de twee hun wapens konden grijpen waren zij doorboord met kogels (zie foto). Volgens het officiële politierapport werd Clyde zestien keer geraakt en had Bonnie maar liefst zesentwintig kogelwonden. Op de plek van de hinderlaag in Louisiana staat nu een gedenkteken. Ondanks de dood van het duo is hun verhaal uitgegroeid tot een legende.


Bronnen:

http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/bonnie_en_clyde/

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/113919-het-beruchtste-criminele-stel-bonnie-en-clyde.html

http://www.octanemagazine.nl/in-de-bandensporen-van-bonnie-clyde/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *