Meet the teacher


Interview met Babette van Hazebroek

Het begin van je studietijd, er komt veel op je af. Je vertrouwde wereld verandert en een hoop nieuwe studiegenoten, docenten en vrienden komen in jouw leven. Babette van Hazebroek, een geliefde docente bij Criminologie, vertelt ons alles over haar studietijd en de opleiding.

Babette van Hazebroek (28) is inmiddels al ruim vijf jaar docente en heeft onder andere lesgegeven in de eerstejaarsvakken Inleiding Rechtspsychologie, Criminologische Vaardigheden en Methoden en Technieken I. Ze houdt zich bezig met een onderzoek naar jongeren die vóór hun 12e in aanraking komen met politie voor gedrag dat strafbaar is voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. In haar vrije tijd danst ze graag en heeft ze twee ontzettend lieve konijnen om voor te zorgen.

Wat heb je zelf gestudeerd?
'Ik heb mijn bachelor Criminologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gevolgd. Ik had vooral interesse in waarom iemand crimineel gedrag vertoont. Daarom heb ik keuzevakken van psychologie gevolgd. Dat vond ik zo leuk dat ik naast een master Criminologie ook een master Ontwikkelingspsychologie heb gedaan.'

Wilde je altijd al docent worden?
'Nou, dat is eigenlijk heel gek gegaan. Ik had nooit echt gedacht dat ik zou gaan lesgeven, maar mijn stagebegelider van de opleiding ging ook over de docenten binnen de opleiding psychologie. Tijdens mijn afstudeergesprek van mijn stage vroeg ze of ik interesse had om les te geven. Ik zag mezelf niet echt lesgeven. Maar toen zei ze: 'Doe het nou maar, dat is echt iets voor jou. Stuur maar gewoon even een brief!' Ik was zo zenuwachtig de eerste keer dat ik les gaf, maar na vijf minuten vielen alle zenuwen weg en heb ik er alleen maar heel erg veel plezier in gehad.'

Je bent ook LLP-docenttutor geweest, hoe vond je dit?
'Dit is iets wat Leiden onderscheidt van andere universiteiten. Je volgt met je tutorgroep college. In het begin krijg je tijdens LLP informatie over het gebruik van wettenbundels, wat APA is en hoe je studere nnou het beste kan aanpakken. Ik heb het twee jaar gedaan, heel erg leuk! Ik vind dat groepsproces heel interessant en je ziet dat studenten elkaar op een positieve manier beïnvloeden. Ik denk dat het een hele belangrijke functie heeft binnen de opleiding, maar dat het ook heel veel plezier toevoegt aan het eerste jaar.'

Hoe was jouw studententijd?
'Ik was saai hoor, haha. Ik was niet lid van een studentenvereniging. Wel van een studievereniging, dat was fijn voor de boeken met korting die netjes voor je klaar lagen. Tijdens mijn bachelor heb ik vooral gedaan wat ik moest doen: mijn studie in drie jaar afronden. Ik vond het studeren zelf ook steeds leuker worden, omdat ik me meer wilde verdiepen in onderwerpen die ik interessant vond. Ik heb ook heel erg genoten van de vrijheid. Je hebt maar een paar contacturen per week. Verder kan je je tijd zelf indelen, dat vond ik wel fijn!'

Zijn er dingen die je achteraf anders had willen doen?
'Ik denk dat ik achteraf meer had moeten feesten. Iedereen zegt altijd: 'Doe het nu, straks doe je het niet meer.' En dat blijft! Dat zeiden ze op mijn middelbare school, tijdens mijn studententijd, en zelfs nu krijg ik het nog te horen. Je denkt altijd dat je het druk hebt, maar achteraf had je eigenlijk heel veel tijd. Dus eigenlijk had ik wat meer moeten stappen, dat zou ik anders doen nu.'

Heb je nog tips voor eerstejaarsstudenten?
'Misschien heel cliché, maar volg colleges en blijf bij. Er is echt nagedacht over volgorde en inhoud van de colleges. En je kunt in twee uur tijd niet alles lezen, wat wij je kunnen vertellen. Stel ook al je vragen in college en tijdens de werkgroepen. We hebben in Leiden hele toegankelijke docenten.

Daarnaast is het belangrijk voor studenten om te beseffen dat leren studeren een proces is. De universiteit vraagt af en toe een andere aanpak dan de middelbare school. Sommigen hebben dit meteen te pakken, anderen moeten nog een beetje inkomen. Overleg ook met medestudenten hoe je studeren het beste kan aanpakken. Je kan dan echt van elkaar leren. En raak dan niet te veel in de stress, sta open om verschillende mthoden uit te proberen en geef niet snel op!'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *