Wat je moet weten als je in Leiden gaat studeren


We hebben het allemaal wel meegemaakt: dat gevoel dat je net klaar bent met de middelbare school en dan aankomt op de universiteit en denkt, wat doe ik hier eigenlijk? Kan ik weer helemaal opnieuw beginnen? En dat dan ook nog vaak in een nieuwe stad. Mij is het wel overkomen en ik kan je vertellen dat het lang niet zo eng is als het lijkt. Daarbij komt dat je een universiteit hebt uitgekozen in een van de leukste steden van Nederland (ook al ben ik misschien een beetje bevooroordeeld, door al een jaar in Leiden te hebben gewoond).

Verenigingen
Leiden heeft echt heel veel te bieden voor studenten, terwijl dit af en toe op het eerste gezicht niet zo schijnt te zijn. De vele studentenverenigingen en studieverenigingen (waaronder CoDe natuurlijk) vormen een thuis voor veel van de studenten die van deze stad hun woonplaats hebben gemaakt. De meest bekende studentenverenigingen zijn Minerva, Augustinus, Quintus, SSR en Catena, maar daarnaast zijn er nog veel kleine verenigingen die gericht zijn op sport of andere gezelligheidsactiviteiten zoals roeivereniging Asopos of culturele vereniging Prometheus.

Ondanks dat Leiden door alle studentenverenigingen overweldigend kan lijken, is het voor deze stad zeker niet nodig om lid te worden bij een van dergelijke verenigingen. Studieverenigingen organiseren vaak ook leuke dingen om te doen met studiegenootjes, waar je minstens zoveel plezier kan beleven (zoals bij CoDe). Ga in een commissie of kom eens langs op de vele borrels en activiteiten!

Cursussen
Daarnaast kan je bij het Leids Academisch Kunstcentrum allerlei leuke cursussen volgen voor weinig geld. Ik heb vorig jaar een fotografiecursus gedaan en ik kan zeggen dat het echt super leuk is om creatief bezig te zijn in plaats van de hele tijd met je neus in studieboeken te zitten. Plus de cursussen zijn vaak (naar mijn weten) in de avond gepland! Geen zorgen dus voor overlapping met de studie en je redt het echt wel om nog iets naast je studie te doen.

Restaurantjes en barretjes
Naast de standaard activiteiten voor studenten, zitten er in Leiden allerlei terrasjes, barretjes en restaurants waar studenten in overvloed komen. Denk bijvoorbeeld aan Annie’s. Dit is vooral een restaurant in de winter, maar in de zomer wordt het druk bezocht door het drijvende terras op het water. Daarnaast heb je in Leiden veel barretjes en cafés die gericht zijn op onze doelgroep. Zo heb je bijvoorbeeld de Einstein, café de Storm, de Roebels en ga zo maar door. Daarnaast zijn de echte studentenrestaurantjes (oftewel, de eetgelegenheden die niet al te veel geld kosten) ook in overvloed te vinden! Je kan onder andere eten bij de Very Italian Pizza, La Bota, La Cubanita en Donatello’s waar je vaak goede deals kunt krijgen! Daarnaast heb je mijn absolute fave: Proeflokaal Bregje. Hier krijg je een driegangenmenu voor 14,50! Het is zelfs nog goedkoper wanneer je op maandag, dinsdag of woensdag gaat. Als student kan je ook gaan eten bij een van grote studentenverenigingen als Augustinus of Quintus. Hier is de prijs zeer laag!

Andere leuke uitgaansgelegenheden
Naast het eten en de drank (alhoewel dit heel belangrijk is als student zijnde) zijn er in Leiden ook een aantal plekken waar je tot in de late uurtjes kan dansen. De Next en de Hifi zijn de meest bekende ‘clubs’. Echter, dit zijn in Leiden de enige plekken waar je daadwerkelijk uit kan gaan. Leiden is verder echt een terrasjes- en kroegjesstad. Daarnaast kent iedereen die je spreekt in Leiden de Odessa. Dit is trouwens ook een plek waar veel studentenfeesten worden gegeven. De plek waar CoDe dit jaar het eerstejaarsfeest geeft, COC De Kroon Leiden, wordt ook vaak gehuurd aan verschillende verenigingen die hier een feest organiseren. Naast de echte clubs, kent Leiden de Gebroeders De Nobel waar vaak themafeesten worden gegeven. Enige voorbeelden zijn Vunzige Deuntjes en het Singlefeestje (personal fave). Daarnaast zijn mijn huisgenoten daar ook een keer naar een pyjamaparty gegaan. Stel je voor feesten in je pyjama, wat wil je nog meer?

Winkels
Leiden kenmerkt zich door de kleine winkeltjes die je echt overal tegenkomt. Van vintage winkels tot sieradenwinkeltjes tot grote warenhuizen. Je vindt ze allemaal in dit redelijk kleine stadje. Er is dit jaar zelfs een nieuwe H&M gekomen en dan nog onze nieuwe aanwinst: de Yoghurt Barn. Het beste nieuws: er komt een ZARA in Leiden! Nu is het shoppen helemaal niet meer te ontwijken (niet heel goed voor het studentenbudget).

Sport
Sporten is voor studenten iets wat niet weg te halen is uit de agenda. Door alle biertjes en diepvriespizza’s zullen we moeten blijven bewegen. In het USC (het sportcentrum van de universiteit) kan je veel verschillende sportlessen volgen zoals zumba, poweryoga en boxing bootcamp. Daarnaast krijg je korting als je een student bent. Naast de lessen hebben ze een superchille sportzaal waar je kan fitnessen. Het USC is niet het enige sportcentrum waar je kan sporten in Leiden. Sportcity zit heel dichtbij het KOG dus als je na je college nog energie hebt om te gaan sporten, maar niet heel Leiden door wilt fietsen, is dit sportcentrum een aanrader. Er zit bij Leiden Lammenschans ook een Fit for Free.

Activiteiten
Als het zonnetje schijnt zijn de parken in Leiden drukbezocht. Tegenover het KOG is het Van Der Werfpark waar je heerlijk in de zon kan zitten picknicken. Daarnaast is de Hortus dan een plek waar studeren in de buitenlucht echt een aanrader is. De Hortus is trouwens altijd een bezoek waard! Leiden kent een aantal ontzettend mooie musea waar voor studenten de entreeprijs lager is dan normaal. Het museum van Oudheden blijft een van mijn favoriete musea om te bezoeken. Wanneer je zin hebt om wat cultureels te doen is een bezoekje aan de burcht van Leiden een aanrader. Het vergt wel wat inspanning (trappen) maar dan heb je wel een mooi overzicht van Leiden. Ook kan je de vele hofjes ontdekken die Leiden te bieden heeft.

Wanneer je gezellig naar de film wilt, is dit geen probleem. Leiden heeft namelijk drie bioscopen om uit te kiezen. Lido is de bios met de meest bekende films. Trianon zit op de Breestraat en voor filmhuisfilms kan je naar het Kijkhuis.

 

Na een jaar in Leiden te hebben gewoond, is Leiden voor mij het best te omschrijven als een groot dorp. Het heeft een hele gezellige sfeer en het is niet een grote stad met een mensenmassa waar je hallo tegen zegt. Daartegenover staat wel dat ik ook nog niet alles heb ontdekt wat Leiden te bieden heeft en het heel goed kan zijn dat ik in dit verhaal een cruciaal onderdeel heb gemist. Echter, dit zal ik nog moeten ontdekken en ik moet zeggen dat ik dat juist leuk vind. Je komt overal weer nieuwe dingen tegen. Als advies voor de eerstejaars studenten die deze stad misschien overweldigend vinden: geloof me, we hebben het allemaal meegemaakt. Je kan in deze stad met zo veel mogelijkheden van verenigingen, cursussen enzovoort echt wel een plekje vinden waar je je thuis voelt! Succes en geniet er vooral van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *