Met deze tips kom jij de laatste tentamenweken door


Hoewel je dacht dat dit moment nooit meer zou komen is het toch eindelijk weer bijna zomervakantie. Nog even een weekje of 3 door buffelen en dan is het zo ver. Maar hoe gaat dit nou het makkelijkst? De Alibi geeft jou de gouden tips.

1. Maak een planning
De tip die je eigenlijk altijd hoort, maar daardoor niet minder belangrijk is. Zorg dat je voor jezelf, per vak, op een rijtje hebt wat je precies moet doen en hoeveel tijd je denkt dat dit kost. Plan dit vervolgens in in de tijd die je nog hebt voordat het tentamen begint. Dit geeft een goed overzicht en wat rust in je hoofd.

2. Houd je aan de planning
Nog belangrijker, en tevens ook het moeilijkste, is het houden aan de planning. Met een mooie planning alleen kom je er namelijk niet. Wat hierbij kan helpen is om de planning op een centrale plek in je kamer te hangen, zodat je jezelf er af en toe even aan kunt herinneren dat je aan de studie moet. 

3. Maak genoeg tijd vrij en kies een geschikte studieplek
Zorg dat je op de dagen dat je volgens je planning moet studeren ook echt genoeg tijd hebt om dit te doen. Spontane afspraken zullen even moeten wachten en ook je telefoon kun je beter even wegleggen. Wanneer je snel afgeleid bent kan het handig zijn je bureau leeg en overzichtelijk te houden of om er bijvoorbeeld voor te kiezen in de bibliotheek te gaan studeren.

4. Studeer met studiegenoten
Niet voor iedereen geschikt, maar voor sommigen echt een uitkomst. Kies samen een rustige studeerplek en ga lekker je eigen gang. Wanneer er vragen bij je opkomen, kun je dit samen bekijken en oplossen. Een stuk makkelijker en begrijpelijker dan al die studiewhatsappgroepen.

5. Plan ook dingen in ter ontspanning
Zorg dat je naast al het studeren ook af en toe wat tijd maakt voor wat ontspanning. Even genieten van het lekkere weer of een avondje naar de bioscoop laten je even op iets anders richten en maken je hoofd een beetje leeg, zodat je er de volgende dag weer fris tegenaan kan.

6. Beloon jezelf na hard werken
Jezelf belonen maakt het leren makkelijker en leuker. Kies er bijvoorbeeld voor om jezelf na 50 pagina’s te hebben gelezen te trakteren op een ijsje, of wanneer je een dag hard geleerd hebt en je aan je planning hebt gehouden te trakteren op een aflevering van je favoriete serie.

7. Boek een vakantie
Lekker een weekje ertussenuit! Wanneer je voorafgaand aan de tentamens al een vakantie hebt geboekt, of bijvoorbeeld wat leuke dagjes weg, heb je iets om naar uit te kijken. Zo motiveer je jezelf om deze paar weken nog even te knallen, zodat je daarna lekker aan het strand kunt liggen.

Heel veel succes met jullie tentamens en een fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *