‘Het leukste aan mijn werk? Boeven vangen!’


In dit artikel interviewen we criminoloog Dominique Beckers over hoe hij was als student en wat voor bijbaantjes hij heeft gehad. Maar ook over hoe hij uiteindelijk zijn droombaan heeft gevonden en welke tips hij heeft voor ons om deze ook te vinden. 

Kan je iets over jezelf vertellen? 
'Ik ben Dominique Beckers, 32 jaar en ik woon in Amsterdam. In 2002 kwam ik vanuit het zuiden van het land naar deze stad toe om rechten te studeren. Rechten leek mij een leuke studie en in mijn tijd bestond er nog geen propedeuse van Criminologie. De studie Rechten viel het eerste jaar alleen tegen en toen kwam ik op de studie Criminologie uit, die je vanaf je tweede jaar kon gaan volgen. Hier ben ik in 2003 mee begonnen en in 2008 ben ik afgestudeerd. Als master heb ik voor Strafrechtelijke Handhaving in de Praktijk bij de VU gekozen.

'Nadat ik afgestudeerd was, had ik nog geen zin om te werken en ging ik een master Bestuurskunde doen, met als richting veiligheid. Terwijl ik in 2009 bezig was met mijn scriptie van deze studie, zag ik een vacature bij de toenmalige SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst). De SIOD hield zich bezig met de bestrijding van zware criminaliteit op de arbeidsmarkt, zoals mensensmokkel, mensenhandel, arbeidsuitbuiting en fraude. Hiervoor heb ik toen gesolliciteerd en werd ik aangenomen in Den Haag.'

Wat doe je precies voor werk? 
'Ik ben als rechercheur begonnen. Je draait dan strafrechtelijke onderzoeken op specifieke onderwerpen. Later ben ik overgestapt en criminaliteitsanalyse gaan doen, toen viel de SIOD al onder de Inspectie SZW, mijn huidige werkgever. Inspectie SZW kent verschillende directies zoals Arbo, AMF (voormalig Arbeidsinspectie), opsporing en Major Hazard Control. Wij ondersteunen de hele Inspectie, maar ik ondersteun het liefste de opsporing. Nu ben ik Senior Analist en dit houdt in dat ik niet alleen tactisch, operationeel en strategisch advies geef aan de opsporing, maar bijvoorbeeld ook dat ik de inzet van de andere analisten coördineer.'

Hoe was je als student?  
'Ik zat bij studentenvereniging Unitas en heb daar een leuke tijd gehad. Daarnaast had ik ook een heel erg leuk criminologie jaar, waar ik goed mee kon opschieten. Ik was zeker niet het prototype van brave student. Zo gebruikte ik bijna geen boeken en zat ook ik weleens brak in de collegezaal.'
 
Als je een andere studie had mogen doen wat zou dat zijn? 
'Ik was dus begonnen met de studie rechten, maar ik vond dat eerste jaar tegenvallen, dus die zou ik niet meer kiezen. Ik heb ook weleens nagedacht over de studie psychologie, maar dat vond ik toch een te brede studie (en ook wel heel erg veel vrouwen studeren dit). Wat mij nu nog wel heel erg leuk lijkt is geneeskunde. Het is een hele andere richting, maar het lijkt mij gaaf om dokter te zijn.' 

Wat wilde je vroeger worden? 
'Vroeger wilde ik advocaat, architect of striptekenaar (dit was heel erg vroeger) worden. Ik vond ruimtelijke ordening ook interessant, omdat ik toen nog wel creatief was. Later vond ik opsporing leuker en wilde ik bij de politie, dus uiteindelijk ben ik wel terecht gekomen waar ik wilde.'
 
Wat voor bijbanen heb je vroeger gehad? 
'Ik heb een tijdje gewerkt in de horeca in Amsterdam, maar het restaurant liep voor geen meter en de baas was ook niet fantastisch. Daarna heb ik een tijd bij een incassobureau gewerkt. Hier moest ik samen met de mensen oplossingen zoeken naar hoe ze konden betalen. Gelukkig had ik hier wel een relaxte baas en verdiende ik goed.'
 
Wat heb je aan de studie criminologie in uw huidige baan? 
'Als je academisch geschoold bent, leer je op een bepaalde manier denken. Dit is een groot verschil met het hbo, waar men veel praktischer wordt opgeleid en meer wordt geleerd vanuit opdrachten. Op de universiteit leer je analytisch denken en dit komt zeker van pas bij mijn werk als analist. Daarnaast leer je ook onderzoek te doen en dit zorgt ervoor dat je overzicht leert te hebben en op een strategisch niveau te denken. Puur onderzoekswerk is niks voor mij, maar je wordt altijd met onderzoeken geconfronteerd. Daarnaast weet je door de studie ook hoe het rechtssysteem werkt, ken je de organisaties en weet je hoe criminaliteit wordt aangepakt.'
 
Wat vind je het leukste aan uw werk? 
'Het leukste aan mijn werk is het ‘boeven vangen’. Het is een leuk idee om te weten dat je iets bijdraagt aan de maatschappij. Je pakt dingen aan die niet in de haak zijn en ik ben blij dat ik daarmee kan helpen. Daarnaast hou ik ook van specifieke analyse van onderzoek, hierbij help ik mensen die vastzitten verder met het onderzoek.'
 
Hoe ziet een week er bij jou uit? 
'Ik ben nu Senior Analist en ik heb een coördinerende taak, wat betekent dat ik veel moet praten en overleggen. Ik ben nu bezig met een kleine groep analisten, om hen goed te positioneren bij de organisatie. Voor de rest doe ik bijna alleen maar bureauwerk en ga eigenlijk niet meer het veld in. Ik doe heel veel deskresearch en heb hierbij veel contact met de mensen waarvan ik de opdracht heb gehad. De analyse doe ik zelf achter de computer. Mijn standplaats is in Den Haag (3 dagen in de week) en dan nog 2 dagen in de week in Amsterdam.'
 
Wil je dit voor altijd blijven doen? 
'Nee, ik wil dit niet voor altijd blijven doen. Ik zit nu al zeven jaar bij dezelfde organisatie en ik vind het goed om te blijven leren en bewegen. Ik heb wel 3 verschillende functies gehad in alle jaren, maar het is ook verfrissend om in een nieuwe organisatie te werken. Een mooie organisatie vind ik de politie, maar dat verdient niet erg goed. Een andere interessante organisatie vind ik de FIOD, maar misschien wil ik ook nog wel iets heel anders gaan doen!'
 
Heb je tips voor studenten die nu criminologie studeren om hun droombaan te vinden? 
'Zoek een baan die bij je past en waarin je kracht ligt. Als starters functie kan ik de Rijksoverheid aanraden: hier is ruimte om te leren, goede begeleiding en heel veel mogelijkheden om aan dingen te snuffelen. Maar het allerbelangrijkste nu is dat je geniet van je studentenleven en dat je vooral niet te vroeg begint met werken. En oh ja, ga reizen na je studententijd!'
 
Als je vragen hebt of een keer wilt komen kijken, kan je Dominique altijd mailen (dbeckers@inspectieszw.nl) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *