‘I am the wealthiest man in the whole world. I collect emotions’


Alles wat je moet weten over Poetin

Iedereen kent hem wel: de president van Rusland en daarmee ook een van de bekendste presidenten van de wereld. Maar wat weten we eigenlijk van hem, afgezien van zijn mogelijkheid om op bijna alle foto’s te staan zonder lach? Niet echt veel. Daarnaast is CoDe de afgelopen maand naar Rusland afgereisd. We vonden het daarom als Alibi een goed idee om wat meer kennis te krijgen van deze president. Vandaar dit artikel over verschillende aspecten van de man die toch wel een van de invloedrijkste landen van de wereld onder zijn hoede heeft.  

Zijn leven
Vladimir Poetin is geboren in Sint-Petersburg op 7 oktober 1952. Zijn vader is Vladimir Spiridonovitsj Poetin. Hij diende in de marine van de Sovjet-Unie, waarna de vader van Poetin in de geheime dienst van Jozef Stalin zat. Poetin had eerst twee broertjes, maar deze overleden op zeer jonge leeftijd. Er is over zijn kindertijd niet heel veel bekend. We weten echter wel dat zijn moeder zeer beschermend was over haar enige overgebleven zoon. Ze wilde hem niet laten vernederen door anderen. President Poetin studeerde aan de Universiteit van Leningrad en behaalde in 1975 zijn diploma. Hierna begon hij te werken voor de KGB en de buitenlandse inlichtingendienst. Voor een periode van 5 jaar woonde Vladimir Poetin in Dresden, in de Duitse Democratische Republiek. Hij was hier verantwoordelijk voor het verhoor van westerse spionnen die de Sovjet-Unie binnen wilden dringen.

Na een tijd in Duitsland te hebben gewoond, is Poetin teruggekeerd naar Rusland. Hier heeft hij verschillende banen gehad in de politiek, waarna hij in 2000 de presidentsverkiezingen won. Hij werd in 2004 weer herkozen. Hierna kon Poetin niet nog een keer herkozen worden. Dit komt omdat de grondwet van Rusland stelt dat niemand drie keer achter elkaar president kan zijn, dus heeft Poetin een vriend van hem – Dmitri Medvedev – aangesteld als zijn opvolger. Medvedev won dan ook de verkiezingen. Deze president benoemde Poetin weer als minister. Hierna kon Poetin in 2012 weer de rol van president oppakken.

Enkele leuke feitjes daarnaast: Poetin spreekt vloeiend Duits, Engels, Zweeds en natuurlijk Russisch.
Hij is actief in verschillende vechtsporten als judo en taekwondo. Ook is de president een hondenliefhebber.

Zijn politiek
Er zijn twee kanten te zien binnen de politiek van Poetin. Aan de ene kant is de president liberaal en wil hij een vrijemarkteconomie bewerkstelligen. Aan de andere kant zien we dat Poetin zeer veel autoriteit uitstraalt in zijn land. In Rusland zijn de corrupte handelingen toegenomen sinds Poetin aan de macht is. Daarnaast is in de jaren dat Poetin president is, gebleken dat hij geen democraat is. Een uitspraak van hem: ‘Democratie is de dictatuur van de wet’. Veel mensen geloven echter niet dat Poetin een dictator is, aangezien voor de president van Rusland er ook grenzen zijn die gesteld moeten worden. Aan de andere kant is er veel kritiek gekomen op de onderdrukking van de persvrijheid en de uiting van tegenspraak tegen verschillende regeringsbeslissingen. Daarnaast is er gebleken dat hij invloed uitoefent op de rechtspraak en dat hij verschillende tegenstanders tot zwijgen heeft gebracht (niet letterlijk). Tijdens zijn regeringsperiode is de armoede in Rusland toegenomen. Het zojuist algemene geschetste beeld van Poetin wordt niet gedeeld door de russen. Men vindt hem stabiel en charismatisch.

Het is over het algemeen bekend dat Poetin een sterk idee heeft over macht en geweld. Zo hebben we de afgelopen jaren gezien dat Rusland zich flink bemoeid met de situatie in Oekraïne. Daarnaast zien we nu weer dat Rusland zich voegt bij Amerika in de strijd tegen Syrië. Rusland wordt tegenwoordig nog steeds gezien als een van de machtigste landen ter wereld.  

Daarnaast spelen er in Rusland andere conflicten. Zo is een bekend voorbeeld hiervan het conflict tegen homoseksualiteit. Verschillende regels verbieden homoseksuelen om bepaalde rechten uit te oefenen.  Dat terwijl Poetin stond voor het behouden van de vrijheidsrechten van de burgers van Rusland. Toch heeft hij de volgende uitspraak gedaan ‘If you want my personal attitude, I would tell you that I do not care about a person’s sexual orientation’.

Dit is trouwens niet de enige uitspraak die zijn eigen acties tegenspreekt. Hieronder nog een aantal voorbeelden:

‘No one should be allowed to violently trample on the law’.
‘I am not prejudiced in any way’.
‘I think we should not control the internet’.

Of iemand het eens is met zijn manier van regeren of niet, men kan er niet omheen dat sommige uitspraken niet helemaal kloppen. Aan de andere kant kan men zich ook kritisch nagaan in hoeverre de meeste mensen niet bevooroordeeld worden door de informatie dat gepubliceerd wordt in de media.  Poetin heeft daarentegen een aantal uitspraken gedaan die laten zien dat hij de baas is:  

‘I have a feeling that I will get everything I want’.
‘Hitler wanted to destroy Russia. Everyone needs to remember how that ended’.
‘I do not read books by people who have betrayed the motherland’.
‘I have a private life in which I do not permit interference. It must be respected’.
‘I am the wealthiest man, not just in Europe, but in the whole world. I collect emotions’.

Poetin is een man met veel macht. Veel regeringsleiders zullen met hem door een deur moeten kunnen. En als klein landje, zullen we dit moeten respecteren, ook al zijn sommige handelingen van de president handelingen waar we het niet altijd mee eens zullen zijn.


Bronnen:

Wikipedia (z.d.). Vladimir Poetin. Verkregen via https://nl.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Poetin

NU.nl (2017). Trump en Poetin willen meer samenwerking tegen geweld Syrië. Verkregen via http://www.nu.nl/buitenland/4663761/trump-en-poetin-willen-meer-samenwerking-geweld-syrie.html

Arora (2015). 13 Badass Vladimir Putin Quotes That Can Put Hollywood Action Heroes To Shame. Verkregen via  https://www.scoopwhoop.com/inothernews/vladimir-putin-quotes/#.jqpqwwj9c

HLN (2015). Over de jeugd van Vladimir Poetin is weinig bekend. Deze jeugdfoto’s zijn veelzeggend. Verkregen via http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2293072/2015/04/20/Over-de-jeugd-van-Vladimir-Poetin-is-weinig-bekend-Deze-jeugdfoto-s-zijn-veelzeggend.dhtml

BrainyQuote (z.d.). Vladimir Putin Quotes. Verkregen via https://www.brainyquote.com/quotes/authors/v/vladimir_putin.html

AD (z.d.). Zo gruwelijk is geweld tegen homo’s in Rusland. Verkregen via http://www.ad.nl/andere-sporten/zo-gruwelijk-is-geweld-tegen-homo-s-in-rusland~a867c5a8/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *