Tien succesvolle ontsnappingen uit gevangenissen


Naar aanleiding van het kijken van Prison Break (ik weet het, ik ben erg laat), vroegen wij ons, als Alibi-redactie, af hoeveel gevangenisontsnappingen ooit voltooid zijn. Vandaar dat we op onderzoek zijn uitgegaan en tien ontsnappingen hebben gevonden, die ons toch wel tot op zekere hoogte verbaasden. Laten we ons hierbij realiseren dat een gevangenis ontsnappings-bestendig moet zijn. Maar dit was in ieder geval niet zo in de volgende tien gevallen van succesvolle ontsnappingspogingen.

Nummer 1: El Chapo
De man die achter een van de grootste criminele organisaties, het Sinaloa-kartel, ter wereld zit, is maar liefst twee keer uit een gevangenis ontsnapt. Tijdens zijn eerste ontsnapping gebruikte hij enkel een wasmand met vuile kleren. Hij verstopte zich hierin, met succes. Tijdens zijn tweede ontsnapping ontsnapte hij via een professioneel aangelegde tunnel die verlicht was. No joke, een lid van het kartel heeft deze tunnel dus aangelegd voor El Chapo.

Nummer 2: Jay Junior Sigler
Na acht jaar in de gevangenis te hebben gezeten, ramde een nu nog steeds onbekende persoon een jeep door vier hekken van de gevangenis waarin Jay Junior Sigler gevangen zat. Zijn moeder zat in een auto achter deze jeep. Mom to the rescue! Jay Junior Sigler overleefde zijn ontsnappingspoging niet.

Nummer 3: Antonio Ferrara
Antonio Ferrara zat in Frankrijk vast voor gewapende overvallen. Tot in 2003, toen op een dag de gevangenis werd beschoten met raketwerpers en andere zware wapens. De crimineel ontsnapte terwijl zijn handlangers verschillende bewakers doodden. Na 4 maanden voortvluchtig te zijn, is Ferrara alsnog opgepakt. Waarschijnlijk zien we hem nooit meer terug.

Nummer 4: Pascal Payet
Deze crimineel noemen ze ook wel de ‘’ontsnappingskoning’’. Hij is meerdere keren ontsnapt uit gevangenissen waar hij in zat. Zijn wapen: een helikopter. De eerste poging was in 2001. Hij ontsnapte door middel van een helikopter die hem op kwam halen in een gevangenis bij Marseille. Twee jaar later organiseerde hij voor andere gedetineerden eenzelfde ontsnappingspoging. Zijn laatste poging was in 2005, Payet klom toen op het dak van een zwaarbewaakte gevangenis. Hier werd hij opgepikt door een helikopter met daarin verschillende handlangers van ‘‘de koning van ontsnappingen’’. Hij is overigens teruggevonden, dan wel met plastische chirurgie om zijn gezicht te veranderen. Dit leverde voor hem niks op. Hij zit nu gevangen op een geheime locatie. Dat roept niet echt verbazing op.  

Nummer 5: Keith Rose, Andrew Rodger en Matthew Williams
Dit drietal wist, met behulp van zelfgemaakt gereedschap, te ontsnappen uit een gevangenis in het Verenigd Koninkrijk. Ze klommen over de muur van de gevangenis met een ladder. In de werkplaats hadden ze de sleutel van de bewakers gekopieerd, waardoor ze elke deur konden openen. Op de dag zelf, liep het drietal gewoon de achterdeur uit. Hierna knipten ze een gat in een hek en klommen ze met een ladder over de gevangenismuur. Het vreemdste moet nog komen: eenmaal uit de gevangenis probeerden ze een vervoermiddel te vinden, maar ze werden gespot door een medewerker van de gevangenis, die een vrije dag had. Ze werden niet gespot door de medewerkers die aan het werk waren, maar door een die vrij was.

Nummer 6: Richard Lee McNair
Deze crimineel slaagde er maar liefst drie keer in om uit een gevangenis te ontsnappen. De eerste keer heeft de crimineel lippenbalsem gebruikt om zich uit zijn handboeien te krijgen. Zijn tweede vlucht lukte door zichzelf door een ventilatietunnel naar buiten te wurmen en zijn derde vlucht, verzond hij zichzelf via de post. Hij zat serieus in een doos?!

Nummer 7: Brian Bo Larsen
Deze man heeft maar liefst 22(!) ontsnappingen op zijn naam staan. Dit zal deels toe te schrijven zijn aan slechte bewaking. Larsen was in 2005 veroordeeld voor 7 jaar gevangenisstraf, toen hij ontsnapte via de vuilnismannen. Hij ontsnapte tijdens het harken van blaadjes. De container waarin hij de blaadjes moest gooien, vond hij groot genoeg voor zichzelf en zo ontsnapte hij via de vuilniswagen. Elke keer na zijn ontsnappingen werd de crimineel weer gepakt, om een aantal jaren later weer te ontsnappen. Een andere ontsnapping was in 2014. Tijdens deze ontsnapping had Larsen door middel van een zaag zijn tralies kapotgemaakt en ontsnapte hij via een ladder.

Nummer 8: Mustapha Iken
De Belg maakte een eind aan zijn gevangenistijd door te ontsnappen uit de gevangenis bij Luik. Drie handlangers van Iken hadden een auto in brand gestoken om zo een verwarring te laten ontstaan bij de bewakers van de gevangenis en ook om de komst van de politie te hinderen. Hierna maakten de mannen een gat in de omheining van de gevangenis. Ze plaatsten een ladder tegen de gevangenismuur en gooiden aan de andere kant een touwladder naar beneden. Tijdens deze actie was er een groep van zo’n 50 gedetineerden aan het wandelen. Er waren maar 2 of 3 bewakers die de wacht moesten houden. Opeens sprintte Iken naar de ladder en klom over de muur. Aangezien het te snel ging, waren de bewakers machteloos. Zelfs de bewakers buiten het hek, hadden de ontsnapping pas door toen het te laat was. Ze reden ervandoor in een auto.

Nummer 9: Maze prison
Deze penitentiaire instelling bestaat uit een enorme hoeveelheid gebouwen, muren met prikkeldraad en allerlei soorten vormen om de gevangenen in de gevangenis te houden. Deze gevangenis werd lang bestempeld als ontsnappingsbestendig, maar dit bleek minder waar toen op 25 september 1983 een groep van 38 mannen van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) ontsnapte uit de instelling. De mannen namen de macht over in gevangenisblok H7, waar ze in zaten. Ze hielden de bewakers als gijzelaars gevangen. Er overleed een gevangenisbewaker, de rest bleef ongedeerd. Een vrachtwagen met voedsel werd overmeesterd en gebruikt om te ontsnappen. Zo reden ze de gevangenis uit. Een aantal van de 38 mannen werden de volgende dag weer opgepakt. Een aantal vertrokken uit het land. Tegenwoordig worden ze niet meer vervolgd.

Nummer 10: Alcatraz
Dit is de bekendste ontsnappingspoging als je het mij vraagt. In 1962 ontsnapte drie mannen uit de zwaarbewaakte gevangenis Alcatraz. Frank Morris was het brein van de operatie. Het verhaal gaat rond dat hij de ontsnapping maar liefst twee jaar heeft voorbereid. Samen met de broers John en Clarence Anglin en een aantal anderen, maakte hij een vlot van regenjassen, maskers van zeep, wc-papier en mensenhaar. Met lepels hakten ze een gat in de muur. Door dit gat konden ze via de ventilatie naar het dak klimmen. Morris en de broers Anglin zijn vervolgens op het vlot vertrokken. Van de gevangenen is uiteindelijk niks meer teruggevonden. Alleen werden er delen van het vlot en spullen van de broers teruggevonden. Tot op de dag van vandaag is het niet zeker waar de gevangenen zijn en of ze de ontsnapping hebben overleefd.

Wat ik heb gemerkt tijdens het schrijven van dit artikel is dat gevangenissen nog niet zo ontsnappingsbestendig zijn als wij denken. Zelfs de gevangenissen waar een zwaarbewaakt regime voor staat, krijgen te maken met criminelen die ze net iets te slim af zijn. Maar vaak lukt het niet en daar moeten we blij mee zijn!


Bronnen:

Alle top 10 lijstjes (z.d.). Top 10 spectaculaire gevangenisontsnappingen. Verkregen via http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-spectaculaire-gevangenisontsnappingen/

Audier, R. (2015). Seriemoordenaar Dutroux ontsnapt op 23 april 1998. Verkregen via http://www.isgeschiedenis.nl/toen/seriemoordenaar-dutroux-ontsnapt-op-23-april-1998/

De Limburger (2017). Gevaarlijke crimineel ontsnapt op spectaculaire wijze uit gevangenis in Luik. Verkregen via http://www.limburger.nl/cnt/dmf20170227_00036928/gevaarlijke-crimineel-ontsnapt-op-spectaculaire-wijze-uit-gevangenis-luik

Nieuws.nl (2015). Negen miraculeuze gevangenis ontsnappingen. Verkregen via http://nieuws.nl/trending/20150714/negen-miraculeuze-gevangenis-ontsnappingen/

Pols, X. (2016). 5x beroemde ontsnappingen in de geschiedenis. Verkregen via http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/5x-beroemde-ontsnappingen-geschiedenis/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *