Portret: Pablo Escobar


Pablo Emilio Escobar Gaviria, beter bekend als Pablo Escobar of El Patron, wordt gezien als de grootste en machtigste drugsbaron die ooit heeft geleefd. Hij is in 1993 overleden, maar de legende leeft nog steeds voort. Op het toppunt van zijn criminele carrière behoorde hij tot de 10 rijkste personen op de wereld. Zijn geschatte vermogen in 1990 was 30 miljard dollar. Zijn leven is zelfs verfilmd in de Netflix-serie Narcos. Hij was levensgevaarlijk, maar werd toch op handen gedragen door de arme Colombianen. Wie is toch deze schurk?

Hoe het begon
Pablo Escobar werd in 1949 geboren in een dorpje vlakbij de tweede grootste Colombiaanse stad Medellín. Hij hield zich na een vrij stabiele jeugd steeds meer bezig met het plegen van delicten, zoals het stelen van grafstenen en auto’s. Hij handelde bovendien in namaak sigaretten en neppe loterijtickets. Al snel belandt hij, net als vele criminele jongeren in Colombia, op het verkeerde pad wanneer hij merkt dat hij snel en veel geld kan verdienen met het witte goud in Colombia, cocaïne. Pablo Escobar kon zich echter door zijn zakelijke talent onderscheiden van de grote hoeveelheid criminele drugsjongeren. Hij kwam tot de conclusie dat de coca, de basis voor cocaïne, in de buurlanden van veel hogere kwaliteit was. Het resultaat was dat hij cocaïne verhandelde van superieure kwaliteit, wat hij voor meer geld dan gemiddeld kon verkopen. Door banden te creëren met leveranciers uit Peru en Bolivia ontstond er een groot drugsnetwerk.

Carrière als drugsbaas
Pablo was 30 jaar toen hij een monopolie had op de cocaïnehandel in Zuid- en Centraal-Amerika. De opbouw van zijn drugsimperium begon in zijn stad Medellín en beheerste uiteindelijk 80% van de totale cocaïnehandel in de wereld. Gemiddeld kwam dit neer op een omzet van 420 miljoen per week. Hij ontwikkelde zich tot een meedogenloze, beruchte en gevreesde drugsbaas. Hij stond bekend om zijn handelingsmethode ‘Plata o plomo‘: geld of een kogel. Wanneer eenieder hem in de weg stond, werd deze persoon met een vingerknip uit de weg geruimd. Het totale aantal moorden waar Pablo naar schatting (indirect) verantwoordelijk voor is geweest, wordt geschat op 8000. Corruptie was één van de steunpilaren van het succes van zijn Medellín Kartel. Dit leidde ertoe dat hij ook een politieke carrière heeft opgebouwd. Zo werd hij in 1982 verkozen als volksafgevaardigde. Dit stuitte echter op veel weerstand en zijn politieke carrière was daarom binnen minder dan een jaar alweer voorbij. Door alle controversen die hem omringde, werd hij uit zijn functie ontheven. Escobar pikte dit niet en maakte van het uitroeien van zijn tegenstanders een missie. Hij is verantwoordelijk voor de dood van minimaal drie presidentskandidaten en het plegen van diverse bomaanslagen.

Onder de arme Colombiaanse bevolking werd Escobar niet gezien als een crimineel, maar als een held. Deze status van faam en liefde onder de bevolking is gekocht met drugsgeld uit de cocaïnehandel. Escobar stond erom bekend zich te begeven onder de arme bevolking en bouwde honderden huizen om de armen onderdak te bieden. Hij schonk de arme bevolking van Colombia namelijk alle nodige voorzieningen om een normaal leven te kunnen leiden. De Colombianen zien hem als een figuur, een echte weldoener en menig Colombiaan heeft een foto van El Patron in hun woonkamer hangen. Zij hebben hun woonkamer namelijk te danken aan zijn gulheid. Zijn gulheid beschermde hem tegen de elite en politieke tegenstanders.

Het einde
De drugshandel liep uit de klauwen toen de Verenigde Staten zich ermee ging bemoeien. Het was inmiddels bekend bij de CIA dat Pablo Escobar een drugshandelaar was. Het ontmaskeren liep echter nog niet zoals gehoopt. De CIA hielp in het afbreken van het corrupte Colombia en daarmee ook de macht van El Patron. Hij verloor zijn politieke grip op de samenleving en werd volksvijand nummer #1 van elke politicus en regeringsgezinde. Het overgrote deel van de bevolking, leger en politie was echter nog in de greep van Pablo, waardoor hij kon doen wat hij wilde. Toen hij zijn grip op de politie verloor gaf hij een vergoeding van 100.000.000 Colombiaanse Pesos voor elke vermoorde agent, omgerekend erg veel geld voor de arme Colombianen. Pablo Escobar werd vele jaren opgejaagd door veiligheidsdiensten en dook uiteindelijk onder in een huis in Medellín. In 1993 werd hij echter ontdekt en tijdens zijn vluchtpoging later dat jaar werd hij doodgeschoten op het dak van het huis. Hij was toen 44 jaar oud. Ondanks zijn dood wordt hij nog steeds gezien als een legende.


De Search Bloc, een eenheid die Escobar opspoorde, poseert bij het lichaam van Pablo Escobar, de officiële doodsoorzaak is een schot in het hoofd. Door wie het schot is gelost is onbekend.

Enkele feiten
1. Pablo Escobar was de zoon van een arme boer en een lerares.
2. Escobar begon met de cocaïnehandel door een lokale drugsbaas te vermoorden, Fabio Restrepo, en zijn operatie over te nemen.
3. Eén van de manieren hoe Escobar cocaïne in de Verenigde Staten kreeg, was door het te smokkelen in de banden van vliegtuigen. Piloten konden tot wel 500.000 dollar per trip verdienen. Later gebruikte hij ook twee kleine duikboten.
4. Op zijn piek voerde Escobars’ Medellínkartel 15 ton cocaïne per dag de Verenigde Staten in. 
5. Pablo had een private jet speciaal voor zijn cash. Zijn business verdiende zo verschrikkelijk veel in cash dat het bijna dagelijks heen en weer vloog tussen de Verenigde Staten en Colombia.
6. Toen de familie van Escobar onderdook, liep zijn dochter een longontsteking op. Om haar warm te houden heeft Pablo ongeveer 2 miljoen dollar aan cash in de brand gestoken voor een vuurtje.
7. Pablo's grootste angst was een uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij zei dat hij liever dood in Colombia zou willen zijn, dan levend in een cel in de Verenigde Staten.
8. Zijn angst was zo groot dat hij zelfs geprobeerd heeft om de wetten van Colombia aan te passen op het gebied van uitleveringen. Hij bood het land aan om letterlijk de complete staatsschuld, in één keer te betalen, naar verluid zo'n 10 miljard dollar. Zijn plan slaagde uiteindelijk niet.
9. In een poging om de Colombiaanse overheid tegemoet te komen en te voorkomen dat hij uitgeleverd zou worden, bouwde hij een luxe gevangenis waar hij 'gevangen' zou zitten.
10. Tijdens zijn onderduikperiode heeft één telefoontje naar zijn familie zijn val veroorzaakt. De politie wist het te achterhalen en daardoor is hij op het dak van zijn eigen huis doodgeschoten.


Bronnen:

https://colombia.nl/medellin/pablo-escobar/

https://www.manners.nl/portret-het-bizarre-leven-van-pablo-escobar/

http://www.flabber.nl/artikel/23-fascinerende-feiten-over-het-bloederige-bestaan-van-pablo-escobar-46010

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *