Gastblog: Hoe heurt ’t eigenlijk?


Deze week kreeg Joëlle Dekkers, in samenwerking met Alibi-redacteur Karlijn, de eer om een gastblog te schrijven voor de Alibi. Joëlle was Commissaris Activiteiten Informeel in het Twaalfde Bestuur en heeft inmiddels jaren ervaring bij onze studievereniging. Graag leert zij ons de fijne kneepjes van het studentenleven en legt ons haarfijn uit: hoe heurt ’t nou eigenlijk?

Warning: this article contains stuko language and alcoholic references from the outset and throughout.

Hoe heurt ‘t eigenlijk?
Het studentenleven is niet makkelijk. Elke dag uren naar de uni, duizenden boeken lezen (red: samenvattingen kopen), huishoudelijke taken doen naast je sjaarzentaken, elke dag pasta groen (red: pasta groene pesto met courgette en euroknaller plofkip) eten, alweer afgezet worden wanneer je je fietsband laat plakken, slappe automaatkoffie drinken omdat je geld op de 25e van de maand al op is én dan ook nog een prominente pik worden. Nu snappen wij dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet (red: dit kan ook een teken zijn dat je teveel gedronken hebt). Gelukkig zijn wij hier om te helpen! In dit artikel vinden jullie de belangrijkste studentenmores uiteengezet.

1. De Vereniging
Zonder CoDe en haar activiteiten was jouw leven behoorlijk saai. Deze activiteiten komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar worden zorgvuldig georganiseerd door commissies en het Bestuur. Toon deze mensen een beetje respect en waardering voor hun harde werk. Ken bijvoorbeeld hun namen om mee te beginnen. Lievelingskleur, favoriete dier en geboortedatum- en plaats worden ook gewaardeerd (tip: lees de interviews op onze weblog). Voel je vooral vrij om een keer een doosje bonbons mee te nemen naar het koffie-uurtje op de BK (red: bestuurskamer, A037).
               Daarnaast kent een echt lid de ins en outs van de Vereniging. Helaas voor jullie heeft CoDe geen KMT (red: Kennismakingstijd, introductiekamp bij veel grote verenigingen in Leiden). Gelukkig zijn wij er voor een kleine geschiedenisles:
                CoDe werd opgericht in de zomer van 2003. In de jaren hierna zijn grenzen verlegd en zijn we samen vooruit gegaan. In die tijd zijn de zeventien commissies opgericht die CoDe nu rijk is, die steeds meer epische activiteiten neerzetten.  Het derde lustrum ligt op dit moment al weer op de loer en zal groots (zonder zachte G) gevierd worden. 

2. Alcohol
Er zijn een aantal soorten alcohol die niet door de beugel kunnen. Natuurlijk moet je eigenlijk gewoon bier drinken. ‘’Ik lust geen bier’’ bestaat niet, dat moet je leren drinken. Heb je nou behoefte aan iets zoets? Ga dan niet voor de glazuur-aantastende drankjes zoals Smirnoff Ice of zoete witte wijn, maar neem gewoon een cola. Niemand neemt het je kwalijk als je een ruggengraat hebt en geen alcohol drinkt. Iedereen neemt het je kwalijk als je die zoete meuk drinkt. Ben je nog steeds een beetje onzeker over wat je nou niet moet drinken? Kijk maar naar wat Karlijn drinkt op het einde van de avond.
               Al deze biertjes drinken we natuurlijk voor de gezelligheid. Dit geldt zeker voor de mensen die eigenlijk geen bier lusten. Om de gezelligheid erin te houden is het natuurlijk van belang dat je sámen drinkt. Kortom: als je een biertje gaat halen, haal je er ook een voor je vrienden, of –genoten zoals meestal het geval in de studentenwereld. En omdat je –genoot hetzelfde doet zal je niet gelijk op een avond je hele superstufi er doorheen hoeven gooien (red: superstufi stampt uit het stufi-tijdperk #neverforget, dit betekende dat je naast je gratis geld ook nog maximaal bij leende, voor jullie zal dat nu dus iets van superlening zijn of zo?).

3. Stuko spreektaal
Eind 2016 ontdekte de media dat de Tilburg University een ‘’verboden woordenlijst’’ op hun website heeft staan. Hierop staan woorden die je als student niet mag zeggen. Alle arren (red: arbeiders, werkende burgers) gingen hier natuurlijk helemaal niet lekker op, want ‘’we mogen toch zelf wel bepalen wat we zeggen’’. Helaas hebben zij ongelijk. Misschien kunnen jullie je herinneren dat ook Universiteit Leiden zo’n woordenlijst in de LLP syllabus heeft opgenomen. Om jullie geheugen op te frissen hier even een overzicht van de belangrijkste woorden:                

School = Universiteit (kort: uni, of als je verwijst naar het gebouw: KOG)
Les = college
Klas = werkgroep (tutorgroep voor sjaarzen (red:eerstejaars))
Proefwerk = tentamen
Werkstuk = essay
Leraar = docent

Nu zijn wij studenten wel met meer dingen bezig dan alleen maar studeren. Want we willen een studententijd, geen studietijd. Ook in het studentenleven bestaan ‘’verboden woorden’’. Het belangrijkste voorbeeld is: stropdas = das. Maar dus ook woorden zoals arren, sjaarzen en superstufi zijn stuko (red: studentikoos) vocabulaire. Om erachter te komen wat wel en niet Leidsch jargon is, zul je je gewoon meer in het studentenleven moeten begeven.

4. Gepaste kleding
Wij studeren allemaal aan de Leiden Law School (lekker internationaal). Helaas brengt dat de zware taak met zich mee dat we er altijd op en top uit moeten zien. Een wijs man zei ooit ‘’beter overdressed, dan underdressed’’ (van Lit, 2014). Hoewel de verwachtingen bij criminologen een heel stuk lager liggen dan bij de rest van de KOG-bezoekers, is het nog steeds de bedoeling dat we ten minste casual chique gekleed gaan. En nee, een trainingsbroek is niet casual chique. Ook een muts of pet zijn verboden accessoires, zowel in college als in de kroeg. In de kroeg heb je overigens ook een horloge niet nodig, want gezelligheid kent geen tijd.
               Naast de colleges zijn er natuurlijk gelegenheden waar net iets meer van je gevraagd wordt. Een van de belangrijkste voorbeelden is het Gala dat elk jaar in februari plaatsvindt. Nu is CoDe niet heel stuko dus volstaat een smoking voor mannen en een lange jurk voor vrouwen.

5. Regelen
 CoDe-leden zijn over het algemeen een beetje preuts, dus is regelen (red: tongzoenen) een pijnlijk onderwerp. Hoewel wij zelf nooit een CoDe-lid zouden regelen, snappen we ook wel dat je een klein oogje kan hebben op die knappe, sociale en slimme jongen of meisje die je altijd op CoDe-activiteiten tegen komt. Na maanden van soppen op de collegebanken kan de spanning zo hoog oplopen dat je zin krijgt in een potje tongworstelen. De CoDe-feesten zijn hier de uitgesproken gelegenheid voor. Maar let op: speeksel wordt niet op de dansvloer uitgewisseld. Niets is zo goor en vervelend als een klef stel dat je dansruimte in beslag neemt. Tenzij het iemand van commissie of bestuur is, want vestjeslikken mag gezien worden. Mocht je dit vestje in privé aangelegenheden hebben gelikt, wees niet bang. CoDe regelroddels verspreiden zich sneller dan het filmpje van Patricia Paay.

Hoewel CoDe ‘slechts’ een studievereniging is, wordt deze vereniging steeds meer stuko. Misschien komt er binnenkort zelfs een heus mannendispuut (?). Ook horen we steeds vaker dat het CoDe-lied uit volle borst wordt meegezongen. Er rest nog één ding: een CoDe-yell. Heb jij een idee voor een CoDe-yell en wil je vereeuwigd worden in de CoDe-geschiedenisboeken? Stuur je yell dan op naar alibi@codeleiden.nl (dit is geen grap!) en win mooie prijzen (red: je mag bier drinken met Karlijn en Joëlle, ook geen grap).

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *