Wat moet je als criminoloog écht gezien hebben?


url.jpg

Hoewel wij het gevoel hebben dat de vorige tentamens net achter de rug zijn, hijgt de volgende tentamenperiode alweer in je nek. Maar geen zorgen; de Alibi schiet te hulp met een heerlijke lijst van de leukste series, films en documentaires die je als criminoloog in spe écht een keer gezien moet hebben. Ook erg geschikt voor studieontwijkend gedrag trouwens. Genoeg om te bekijken de komende tijd lijkt ons zo! Veel plezier en vergeet niet (af en toe) te studeren!

Dexter
Dexter is een bloedspetter-analist bij Miami Metro Police Department, maar daarnaast, over uitersten gesproken, is Dexter een seriemoordenaar. En wat voor één: hij vermoordt moordenaars. Hij legt ze op zijn moordtafel in een in plastic verpakte moordkamer en steekt een mes recht door hun hart. Daarna snijdt hij zijn slachtoffers in stukken, vaart naar open zee en daar dumpt hij zijn slachtoffers. Lekker grof dus. In een “normale” politieserie zou je direct een hekel hebben aan de dader, maar niet bij Dexter. Verder is Dexter namelijk hartstikke aardig, vriendelijk, en beleefd. Maar dan met een nogal zieke geest. De 8 seizoenen van de serie zijn beschikbaar op Netflix, maakt het wel zo makkelijk.

Breaking Bad
Scheikundeleraar Walter White krijgt op een dag te horen dat hij terminale longkanker heeft. Om zijn gezin financieel veilig te stellen begint hij samen met een oud-leerling een lab om amfetamine, beter bekend als 'crystal meth', te maken. Hebberige criminelen kijken mee over zijn schouders. Spannend, down to earth en grappig. Oh ja, en ook beschikbaar op Netflix.

 

Penoza
Carmen is de vrouw van topcrimineel Frans van Walraven. Als Frans in seizoen 1 van Penoza wordt vermoord, zit er voor Carmen niets anders op om zijn plaats in te nemen. Anders is haar familie niet veilig. Ze worstelt zich een weg door de Amsterdamse onderwereld en stuit daarbij op keiharde criminelen, hun (minstens zo geslepen) vrouwen, bikkelharde concurrenten en corrupte rechercheurs. Een Nederlandse serie dus, maar dat maakt hem zeker niet minder spannend. Helaas niet op Netflix, maar via de NPO zijn oude afleveringen wel online terug te zien. In september is het 5e en laatste seizoen te zien op tv.

Prison Break
Lincoln Burrows is ter dood veroordeeld na schuldig te zijn bevonden voor de moord op de broer van de vicepresident. Hij blijft volhouden onschuldig te zijn, maar alleen zijn broer Michael gelooft hem. Michael onderneemt drastische maatregelen om zijn broer te helpen, daarbij gebruikmakend van het feit dat hij in het verleden als ingenieur betrokken is geweest bij de nieuwbouw en verbetering van de gevangenis waar zijn broer zit te wachten op zijn executie: de elektrische stoel. Zijn kennis laat hij doormiddel van 'inkt' op zijn lichaam verstoppen en nadat hij zichzelf heeft laten arresteren komt hij in dezelfde gevangenis terecht. Terwijl de twee aan hun ontsnapping werken, blijkt dat er achter Lincolns' veroordeling een grote samenzwering schuilt. Terwijl hun jeugdvriendin en advocate buiten de gevangenis de samenzwering probeert te ontrafelen, werken de twee broers stug door aan hun plan. Ontsnappen zal bijna onmogelijk worden, maar ze doen wat ze kunnen. Ook Prison Break kun je lekker lui vanuit bed tijdens je Netflix & Chill-avond bekijken.

Making a Murderer
Making a Murderer is een documentaire die gaat over het leven van Steven Avery, een man uit Wisconsin die achttien jaar lang in de gevangenis heeft gezeten voor verkrachting van Penny Ann Beernsten. DNA-analyse linkte de verkrachting later aan Gregory Allen, een man die ook andere misdaden heeft gepleegd in Manitowoc County. Avery werd vrijgelaten en startte een rechtszaak tegen Manitowoc County en enkele ambtenaren die te maken hadden met zijn eerste arrestatie. Kort na het aanspannen van de rechtszaak werd Avery beschuldigd van moord op Teresa Halbach, waarbij dezelfde ambtenaren betrokken waren in het onderzoek. Wederom te zien op Netflix.

Criminal Minds
Criminal Minds is al jaren vaste prik te zien bij Veronica en een van de meest succesvolle crimeseries ter wereld. In de serie draait het om het eliteteam van de FBI: de BAU (Behavioral Analysis Unit). Zij analyseren de meest gevaarlijke criminelen en stoppen hen voordat ze weer toeslaan. Criminal Minds onderscheidt zich van andere misdaadseries door zich op de misdadigers te richten en niet op de misdaad zelf.

How to Get Away With Murder
In How to Get Away With Murder maken we kennis met de briljante professor en topadvocaat Annalise Keating. De vraag die ze beantwoordt in haar lessen: hoe kom je weg met moord? Elk jaar selecteert Keating haar beste studenten om bij haar advocatenbureau te komen werken. Maar dan raken de studenten zelf betrokken bij een verschrikkelijke moordzaak. Ze moeten er alles aan doen om hiermee weg te komen en gebruiken Keatings’ les voor tips en tricks. How to Get Away With Murder wordt af en toe uitgezonden op Net 5 en is daar ook online te zien.

The Black List
Al jaren staat Raymond ‘Red’ Reddington bovenaan de lijst van F.B.I.’s meest gezochte criminelen als hij zich plots meldt en een deal sluit met de politie om andere criminelen op te pakken. Hij heeft hierbij wel één voorwaarde en dat is dat hij alleen wil praten met Elizabeth ‘Liz’ Keen…

White Collar
Neal Caffrey is een oplichter, vervalser en een dief. Hij is echter gevangengenomen na drie jaar kat-en-muisspel met de FBI. Na drie jaar en negen maanden van zijn gevangenisstraf te hebben uitgezeten ontsnapt hij uit de streng beveiligde federale gevangenis om Kate, zijn ex-vriendin, te vinden. Peter Burke, de FBI-agent die Caffrey gevangen heeft genomen, gaat naar hem op zoek en brengt hem terug naar de gevangenis. Vooraleer hij weer in de gevangenis belandt, geeft Caffrey aan informatie te hebben over een andere zaak waaraan Burke werkt. Deze informatie wil hij echter alleen kwijt aan Burke als er een ontmoeting wordt geregeld waarbij Caffrey met hem kan praten. Tijdens deze ontmoeting stelt Caffrey voor om Burke te helpen andere criminelen op te pakken als onderdeel van het programma voor zijn vervroegde vrijlating. Burke twijfelt, maar gaat akkoord. White Collar is te zien op Netflix en ook regelmatig op RTL 8.

Homeland
De serie is gebaseerd op de Israëlische televisieserie Hatufim, ook bekend als Prisoners of War, welke bedacht is door Gideon Raff. Claire Danes speelt in de serie Carrie Mathison, een CIA-agent die ervan overtuigd is dat een Amerikaanse marinier een spion is voor Al Qaida. Deze marinier is acht jaar lang krijgsgevangene geweest van Al-Qaida en is in de ogen van de CIA een bedreiging voor de nationale veiligheid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *