‘Het smaakt naar chocolade die al een jaar in de kast heeft gelegen.’


Ik weet niet of het aan mijn gevoeligheid voor de kou ligt of dat het daadwerkelijk zo koud is buiten, maar ik bevries meteen elke keer als ik mijn huis uit stap. De winter is al een paar maanden geleden ingetreden, maar de kou is zeker niet afgenomen. Aangezien het perfecte drankje bij deze temperaturen warme chocolademelk is, is de Alibi omgetoverd tot een professioneel onderzoeksteam, dat voor jullie op zoek is gegaan naar de perfecte chocolademelk.

Na een ongemakkelijk bezoek aan de Albert Heijn, waarbij ik alleen vier verschillende pakken chocolademelk moest afrekenen, zijn we met de leden van de Alibi de chocolademelk gaan proeven. Natuurlijk hebben we het wel eerst opgewarmd, want koude chocolademelk; dat wil je niet. De verschillende soorten waren: AH-basic chocolademelk, de chocolademelk van het huismerk van de Albert Heijn, de Chocomel halfvol en Nesquik poeder in combinatie met halfvolle melk van de Albert Heijn. We hebben de verschillende pakken beoordeeld op uiterlijk, porties, calorieën, de geur en de smaak. Uiteindelijk hebben ze allemaal een gemiddeld cijfer gekregen. Laat het onderzoek beginnen!

Naam: AH-basic
Uiterlijk: 3,5
Smaak en geur: 5,5

We zijn begonnen met de AH-basic doordat we hem er het minste uit vonden zien. De verpakking vonden we niet aantrekkelijk en het zag er heel goedkoop uit. Alhoewel dit natuurlijk klopt met de prijs. Deze chocolademelk kost namelijk slechts €0,62 voor 5 porties! Het pak kreeg desondanks toch maar een 3,5 van de gehele Alibi commissie. Tot onze verbazing zit in een portie maar 95 calorieën. Het is gemaakt met magere melk, wat een reden kan zijn voor de lage calorieën! Toen was het tijd om de chocolademelk te proeven. Na een ‘verhitte’ discussie over het feit of een glas wel of niet in de magnetron kon, werd de chocolademelk gedronken uit echte CoDe glazen. De eerste reacties waren dat het heel erg naar chocolademelk rook. Het rook niet chemisch, wat we wel hadden verwacht doordat het van AH-basic was (helemaal geen vooroordeel, kuch kuch). Na onze eerste slokken, vonden we het enorm zoet. Het was wel lekkerder dan verwacht. Onze reacties veranderden echter kort hierna. De geur veranderde nadat we onze eerste slokken hadden genomen. De smaak was aan het begin lekker, maar dat werd al snel minder. Ik vond persoonlijk dat de nasmaak echt vies was. De uiteindelijke score van de chocolademelk van AH-basic voor de smaak en de geur was een 5,5. Net een voldoende voor het goedkope merk.

Naam: Chocolademelk AH huismerk
Uiterlijk: 7,3
Smaak en geur: 5,4

De chocolademelk van het huismerk van de Albert Heijn vonden we er beter uitzien. Sommige Alibi-leden vonden het uiterlijk gejat van Chocomel. Noortje en Nathalie vonden het uiterlijk mooier dan het pak van Chocomel. Het pak kreeg van ons een 7,3. Een hele verbetering ten opzichte van het pak van AH-basic! De prijs van deze variant is €0,95 en in het pak zitten 5 porties. In deze chocolademelk zit per portie 150 calorieën. Het eerste ingrediënt is dan ook volle melk. De eerste indruk van de geur was dat het meer naar melk rook dan naar chocolade. Sommigen vonden de geur heel naar. De eerste indruk van de smaak was dan ook niet positief. Het was niet lekker, maar smaakte gelukkig wel anders dan hij rook. Het had een hele erge melk smaak en Nine kreeg er een droge mond van. Na de gecreëerde hoop door de verpakking, was dit een enorme teleurstelling. We were all rooting for you! De uiteindelijke score van de chocolademelk van de Albert Heijn was een 5,4. Zo zie je maar, een verpakking kan er nog zo mooi uit zien, maar dat betekent niet dat de inhoud ook zo mooi is (wijze lessen van de Alibi).

Naam: Chocomel Halfvol
Uiterlijk: 7,1
Smaak en geur: 7,3

Hierna gingen we door met de Chocomel Halfvol. De normale Chocomel was op in de Albert Heijn, vandaar. Het uiterlijk vonden we klassiek, heel herkenbaar maar ook minimalistisch. Het kreeg van ons een 7,1. Minder dan die van de Albert Heijn, maar nog steeds een verbetering met de verpakking van AH-basic, alhoewel daar niet veel voor nodig was. Dit pak kost €1,35 en je kan er 5 porties uithalen. In een portie Chocomel zit 152 calorieën. We probeerden bij deze variant zo objectief mogelijk te blijven, aangezien Chocomel voor ons dé warme chocolademelk is. De geur vonden we echt naar chocolademelk ruiken. De smaak vonden we heel zoet, veel zoeter dan de rest. Maar hij was ook lekkerder dan alle anderen. Het had meer een cacao smaak. ‘Dit is serieus de eerste keer dat ik echt cacao proef’, werd meermaals geroepen. Hij was lekker! De oude vertrouwde Chocomel kreeg van de Alibi een mooie 7,3 voor de smaak en geur. Hoewel we niet volledig onbevooroordeeld waren, geloof ik deze uitkomst wel.

Naam: Nesquik poeder
Uiterlijk: 6,3
Smaak en geur: 3,7

En als laatste, maar (hopelijk) niet het slechtste: Nesquik poeder. Het uiterlijk was herkenbaar en heel kinderlijk. Het kreeg van de Alibi een 6,3. Uit deze verpakking kunnen wel 37(!) porties worden gehaald. Je moet er wel melk bijkopen. Een portie Nesquik poeder met halfvolle melk is 140 calorieën. De prijs voor de poeder was €2,06. Voor deze variant van warme chocolademelk moesten we net iets meer doen. Dit viel niet bij iedereen in de smaak. Het was veel gedoe en zeker niet quick. De poeder rook wel lekker. De hele BK rook naar vanille en chocolade. Een voordeel is dat je zelf de sterkte van de smaak kan bepalen. Een nadeel is dat je bijna altijd klontjes in je chocolademelk hebt en de poeder allemaal op de bodem blijft plakken. Het rook naar poeder opgelost in melk (of te wel: precies zoals het was). Nathalie vond dat het rook naar chocoladesigaretjes en ik (Madelein) dat het rook naar chocolade in een advent kalender. Nine vond dat het rook naar zoetstof. De eerste slokken vielen niet in de smaak. Enkele reacties: ‘gadverdamme’ ‘heel smerig’ ‘chemisch’ ‘iel’ en ‘niet te zuipen’. Karlijn vond dat het smaakte alsof het goedkope chocolade was; het leek net alsof het ergens in de kast had gestaan voor een jaar. Er zaten klontjes in. We kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het echt is gemaakt voor kinderen; je moet het kopen als je een kinderfeestje hebt of wanneer je op moet passen op kleine kinderen. De smaak en geur kreeg van ons uiteindelijk een 3,7. Balen Nesquik! Dit viel ons tegen aangezien velen van ons konden herinneren dat we het dronken toen we klein waren.

Dus: de uitslag van het onderzoek is dat Chocomel bij ons zeker de favoriet was qua smaak. Dit is niet heel verassend. Chocomel is gewoon the best. Alhoewel, de rest niet heel smerig waren. Oké, Nesquik was toch wel echt op het randje. Maar wanneer je veel porties wil voor een redelijke prijs en je kinderen hebt, is het een winner. AH-basic is voor de prijs een goede optie. Er zitten weinig calorieën in en voor het uiterlijk heeft het een redelijke smaak! De chocolademelk van de Albert Heijn moet je kopen wanneer je iets leuks wilt hebben om naar te kijken. De smaak is niet om van te genieten. Chocomel is bij verre na dé chocolademelk die je moet kopen als je en een leuk pak wilt hebben en een lekker kopje warme zoetigheid. Serieus, we zijn echt niet bevooroordeeld. De prijs is ook niet heel erg. Hoewel het de duurste variant is als je kijkt naar de porties in verhouding tot de prijs. Het is zeker wel de lekkerste.

Als het onderzoeksteam van de Alibi de volgende keer terugkeert, zullen zij geblinddoekt proeven. Dan zijn er geen vooroordelen meer! Maar voor nu koop ik Chocomel en blijf ik zoveel mogelijk binnen bij de verwarming.

 

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *