Waarom het met Oud en Nieuw niet alleen maar feest was


Het nieuwe jaar is aangebroken. Dit betekent dat oud en nieuw weer achter de rug is. De nacht die voor velen een feest geweest moet zijn en een goede inleiding van het nieuwe jaar. Voor het personeel van de politie, brandweer en de ambulance was de nacht daarentegen geen pretje. Hier een overzicht van wat er allemaal gebeurd is tijdens deze nacht die normaal gesproken beschouwd wordt als een feest door allen.

Overlast
In diverse regio’s in Nederland hebben hulpverleners last gehad van agressie van de feestvierende massa. Zo zijn verschillende brandweerlieden en ambulancepersoneel bekogeld met vuurwerk. Een agent is zwaargewond geraakt in Den Haag na een aanrijding met een auto. Kortom, een leuke nacht voor de hulpverleners was het niet.

Daarnaast hebben de hulpverleners bijna twee keer zoveel meldingen gehad vergeleken met vorige jaren. Hierbij ging het vooral om oproepen voor meer politie, brandweer en ambulance via het P2000-netwerk. Rond 8 uur ’s avonds en 2 uur ’s ochtends verzond het netwerk 1736 keer een oproep uit. Dit was bijna 90 procent meer dan het aantal oproepen van vorig jaar.

Rellen
In meerdere plaatsen in Nederland zijn er rellen ontstaan. In Amersfoort werd het na middernacht steeds onrustiger. Hierna volgden er meerdere knokpartijen en vernielingen. Bij deze rellen zijn ook meerdere hulpverleners aangevallen. In Amsterdam zijn 32 mensen opgepakt. In de stad was de sfeer daarentegen goed. In Rotterdam hebben zich bij het oogziekenhuis meer mensen gemeld dan de vorige jaren. In Leiden kregen agenten zwaar illegaal vuurwerk naar zich toegegooid. Er zijn hier gelukkig geen gewonden door gevallen. In Den Haag moest de agent die aangereden was gereanimeerd worden, maar op dat moment werden alle hulpverleners bekogeld met vuurwerk. Uiteindelijk moest de ME komen om de hulpverleners te beschermen. Ik maak geen grapje, de ME moest komen. In Vlissingen wilden hulpverleners van de brandweer en politie bij aankomst helpen doordat er meldingen van vernielingen waren binnengekomen. Eenmaal daar aangekomen te zijn, werden ze door zeker 25 man bekogeld met vuurwerk en stenen.  

Vuurwerk
Daarentegen heeft het meldpunt van vuurwerkoverlast rond de jaarwisseling bijna 50 procent minder meldingen gekregen van vuurwerkoverlast. Het aantal klachten was het laagste aantal klachten sinds vijf jaar. Op vele plaatsen trokken Nederlanders zondag de straat op met bezems om de vuurwerkresten van de afgelopen nacht op te ruimen. Daarnaast is er wel veel schade aangericht en zijn er ook veel auto’s in vlammen opgegaan.

Voornemen
Naast alle ongevallen en negatieve nieuwsberichten zijn er natuurlijk ook leuke feesten geweest. Zo was de nieuwjaarsfeer op vele plaatsen goed te voelen. Kortom, nieuwjaar is zeker niet op rolletjes verlopen. Gelukkig hadden de meeste incidenten een redelijk positief einde. Als voornemen voor het nieuwe jaar stel ik voor dat we de nieuwjaarsnacht van 2017/2018 met minder incidenten door zullen brengen.

Maar voor nu wenst de Alibi-commissie iedereen een gelukkig 2017! Proost op het nieuwe jaar.


Bronnen:

Anker, E. (2017, 1 januari). Feest, brand en geweld: nieuwjaar in een notendop. Metro. Geraadpleegd via http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/01/feest-brand-en-geweld-oud-en-nieuw-in-een-notendop

RTL nieuws (2017, 1 januari). Nieuwjaarsnacht 2017: de incidenten op een rij.  Geraadpleegd via http://www.rtlnieuws.nl/nederland/nieuwjaarsnacht-2017-de-incidenten-op-een-rij-0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *