Het leed dat tentamens heet


tentamens

De laatste minuten tikken voorbij. Je checkt nogmaals of je naam en studentnummer op alle, ja ALLE 34 pagina's staan, en snelt dan de sportzaal uit naar buiten. Draait je nogmaals om, zwaait een laatste keertje naar het USC en racet dan als een gek terug naar je vertrouwde krot, of specifieker, je bed en laptopje met Netflix. Tentamen periode 1 heb je weer overleefd. 

Nu kunnen we verder met onze lievelingsbezigheid: niets doen, en dat het liefst zo lang mogelijk. Totdat een krappe week voor tentamenweek 2 het zweet je opnieuw uitbreekt. Maar zover is het gelukkig (hallelujah) nog niet; laten we niet op de zaken vooruit lopen. Belangrijkste is: de eerste tentamens zijn voorbij en we zijn er allemaal zonder (al te erge) kleerscheuren vanaf gekomen (ja ja dat zeg je nu, wacht maar tot de uitslagen er zijn). 

Hoe is het bij jou gegaan? Was het weer wennen? Appeltje eitje? Wij waren benieuwd! En daarom deze ontzettend innovatieve poll die we jullie hebben voorgelegd, bestaande uit 4 antwoord mogelijkheden, waarbij de 1 staat voor zeer slecht en de 4 voor zeer goed (krijg nu al flashbacks naar de variabelen van M&T). 

Hartstikke simpel dus, maar we zijn de beroerdste niet, dus leggen het toch even uit;

Hoe heb je de eerste tentamenperiode ervaren?

  1. Dra-ma-tisch. Need to say more? Ik huil verder in een hoekje als je me zoekt.
  2. Living on the edge. We gaan vechten voor die 5,5. De zesjescultuur is voor winnaars. 
  3. Ja wel redelijk goed denk ik, oftewel iets rond de 7,5 waardoor je altijd nét iets boven de middenmoot uitsteekt en eigenlijk dus hartstikke gebakken zit. Chapeau.
  4. Uitmuntend, natuurlijk. Of je nou keihard hebt gestudeerd of dat het je gewoon komt aanwaaien; beter had het eigenlijk niet kunnen gaan. 

Waarschijnlijk waren jullie allemaal keihard aan het soggen, want binnen no time werden wij overstelpt met jullie reacties. Wij zijn niet vies van een tabelletje hier en een grafiekje daar. Daarom hebben wij de resultaten van ons mini-onderzoek geprojecteerd in mooie cirkeldiagrammen.

tentamens

Of het nou ligt aan de overgang van de middelbare school naar de grote, enge Universiteit, of dat de tentamens gewoon veel te moeilijk waren: de eerstejaars hebben hun draai nog niet gevonden. De meesten gingen met jeugdig enthousiasme de eerste tentamens in, maar kwamen er toch bedrogen uit. Tentamens blijken helemaal niet zo leuk te zijn. Zo bleken zowel Inleiding Recht als Beginselen van de Democratische Rechtsstaat (wat een naam...) moeilijker te zijn dan de geoefende oude tentamens. Vooral over Inleiding Recht waren ze niet te spreken: “Het was een drama” “Inleiding Recht was ronduit kut” en “Wat was dit rampzalig” zijn zomaar wat uitspraken die over dit tentamen gedaan zijn. Een derde van de eerstejaars is op dit moment waarschijnlijk nog steeds aan het huilen in een hoekje, de rest wacht in spanning af of ze die felbegeerde eerste studiepunten nou wel of niet binnen hebben.

Gelukkig is het de tweedejaars beter afgegaan. Ook bij hen overheerst de zesjescultuur, maar hé je bent student of je bent het niet he? Toch hebben de tweedejaars ook een aantal zelfverzekerde criminologen in spé in hun midden. 20% denkt bovengemiddeld gescoord te hebben en maar liefst 4% durft te stellen dat hij of zij de tentamens uitmuntend gemaakt heeft. Wij hopen dat jullie gelijk hebben!

Gelukkig zijn de tentamens nu weer even klaar, dus kruipen wij weer terug ons krot in met onze grootste liefde Netflix. Ondertussen duimen we voor iedereen dat alle resultaten een beetje meevallen en de eerste studiepunten van het jaar gehaald worden. En wellicht kunnen de tweedejaars de eerstejaars een keer tentamentips komen geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *