Vraag van de Alibi: Dilemma op dinsdag


Voor onze laatste Vraag van de Alibi bedachten mijn commissiegenootjes en ik enkele (leuke) dilemma’s en gooiden deze, zoals gewoonlijk, op Facebook. Aangezien we dit nu al een jaar doen, weten we ondertussen dat we niet al te veel reactie hoeven te verwachten. Zo’n 30 ingevulde enquêtes is toch meestal wel de max. Nou, niet deze keer! Ik weet niet of het ligt aan de (nog wel) gemotiveerde sjaarzen, aan het feit dat er getraind is met dilemma’s op dinsdag tijdens college of dat jullie ons een leuk afscheidscadeautje gunden, maar het waren er ruim 60 en ik vind het helemaal mooi. De antwoorden zijn dus representatiever dan ooit tevoren, dus let’s go.

gorlaeus

Twee colleges in de Lorentzzaal of één in het Gorlaeus? De meningen waren verdeeld. Van de CoDe-leden zit 49% liever twee uur op houten stoeltjes in het KOG dan naar het Gorlaeus te fietsen. Ik snap het wel hoor, wat moeten wij nou buiten de singels, doe even normaal. Straks overkomt je nog iets. Toch heeft de meerderheid daar kennelijk geen problemen mee, onder het mom van ‘’je moet iets over hebben voor het voorkomen van een rughernia’’. Een andere populaire reden: ‘’Duurt minder lang en je hoeft geen vragen te beantwoorden omdat er te veel mensen in de zaal zitten die dat wel voor je doen’’. Daar zit natuurlijk ook wel wat in. Ik vermijd meestal gewoon oogcontact door heel geïnteresseerd naar m’n laptop te kijken. Dat daar eigenlijk het zoveelste kattenfilmpje speelt in plaats van de hoorcollegesheets, weten zij natuurlijk niet.

oitnb

Over het tweede dilemma waren jullie wel eenduidig: Prison Break for life. Knappe hoofdrolspelers, interessante verhaallijn of überhaupt een verhaallijn. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het hiermee eens ben, zeker sinds ze in het laatste seizoen van Orange is the new Black (SPOILER ALERT!) ineens het allerleukste personage vermoorden, may she rest in peace. Ik ben er in ieder geval nog steeds niet overheen.

gedetineerde
Van de leden heeft 68% liever een relatie met een gedetineerde dan helemaal geen. ‘’Beter iets dan niets.’’ De meesten schijnen zich niet eens echt zorgen te maken om het delict dat hun lover dan gepleegd heeft, en dat baart mij dan weer een beetje zorgen. Straks heeft ‘ie zijn vorige vrouw vermoord of verdrinkt hij kittens als hobby. Geldt dan nog steeds het ‘’beter iets dan niets’’? En het feit dat het wel spannend is? Ik betwijfel het ten zeerste.

dronken
Het overgrote deel van jullie, namelijk 78%, is liever nooit meer dronken dan altijd dronken. Ongezellig, maar fair enough. Toch zou het je in hele leuke situaties brengen als je altijd dronken zou zijn. Bezoekjes aan je schoonouders, vier uur lang college op maandagochtend beginnend met M&T, tentamenperiodes, de Hoog om zes uur ’s avonds, sollicitatiegesprekken: alles zou ineens een stuk gezelliger zijn.

gevangenis
Twee jaar gevangenisstraf of 25 kilo dikker? De meningen waren 50/50. Pro’s van gevangenisstraf: het is maar tijdelijk (voor altijd is echt heel lang), je kunt kennis opdoen van het gevangenisleven, je kunt beter twee jaar kwijt zijn aan gevangenisstraf dan tien jaar eerder overlijden door overgewicht. Pro’s van 25 kilo dikker: in ieder geval nog lekker kunnen eten, niets mis met een gezellig dikkertje, 25 kilo erbij kan best. Als je aan de toekomst denkt, is 25 kilo erbij misschien toch maar beter. Ik weet namelijk niet hoe graag men een criminoloog met een strafblad in dienst neemt. Doet toch wel iets af aan je geloofwaardigheid.

mt
Het tweede dilemma gerelateerd aan gevangenisstraf: 4 jaar lang gevangenisstraf of 10 jaar lang iedere dag M&T-college? Hoe verschrikkelijk M&T ook kan zijn, maar liefst 71% weet hier toch het positieve van in te zien, waarvoor hulde. ‘’Pro worden in onderzoek doen is niet mega verkeerd, wel vermoeiend’’, ‘’Je wordt wel echt een baas in statistiek’’, ‘’Dan ben je een of andere super nerd die alles van SPSS weet, kom je in ieder geval aan een baan’’. Je kunt het natuurlijk ook over een andere boeg gooien: ‘’10 jaar lang elke dag een middagdutje heb ik liever dan 4 jaar gevangenisstraf’’.

student
Dan het laatste dilemma. Voor altijd arme student of voor altijd rijke zakenman of -vrouw? Ruim driekwart van de CoDe-leden is liever geen CoDe-lid meer maar voor altijd een rijke zakenman of -vrouw. Weten jullie het wel zeker? Geen geld hebben is dan misschien vervelend, maar het studentenleven is zo heerlijk! Beetje studeren, heel veel fun. Maar ja, zoals een wijs iemand ooit zei: ‘’Ook zakenvrouwen kunnen bier drinken!’’.

Kortom, wat zijn we wijzer geworden: we hebben het liefst twee uur lang, vijfentwintig kilo zwaarder en nuchter, M&T-college in het Gorlaeus, terwijl we Prison Break kijken en berichtjes sturen naar onze gedetineerde partner.  Maar eigenlijk hebben we dit allemaal het liefste niet, want we zijn liever zakenman dan student. Maar ja, je moet toch op een manier aan die top baan komen.

 

Illustraties zijn bewerkt en deels afkomstig van Dilemma op dinsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *