We offerden ons op om de smerigste biertjes van Leiden voor jullie te proeven: de Alibiertest


Bier: het werd voor het eerst waarschijnlijk in 4500 voor Christus al gebrouwen. Eeuwenoud dus. Millennia-oud zelfs. En hoewel wij studenten nog niet zo oud zijn, lusten de meesten van ons wel graag een biertje. Of we gaan het leren drinken, want tja, bier is goedkoop en we hebben nou eenmaal niet zoveel geld te besteden. Daarnaast wil je natuurlijk niet nog een dikkere schuld opbouwen omdat je alleen mixdrankjes lust. Voor degenen die momenteel nog beweren echt geen bier te gaan drinken: je zit in de ontkenningsfase. Maakt niet uit verder, die heb ik ook doorstaan. Been there, done that.
 
Aangezien er dus veel bier wordt gedronken (zeker nu Leidens Ontzet weer is aangebroken), maar de bankrekeningen graag gespaard willen blijven, wilden wij van de Alibi jullie graag een handje helpen met deze speciale Alibi Biertest! We hebben voor jullie de huisbieren van alle supermarkten in Leiden verzameld en deze met een vakkundig panel stuk voor stuk getest.
 
image4
 
Als klein extraatje hebben we ook nog drie speciaalbiertjes in de test opgenomen. By the way: naarmate het panel, aldus de Alibicommissie, verder in de test kwam kunnen er steeds meer vraagtekens worden gezet bij de vakkundigheid. We doen daarom afstand van iedere verantwoordelijkheid bij eventuele teleurstellende aankopen. Daarnaast was het panel nog
internationaal georiënteerd ook, want de huis-Amerikaan die twee weken lang in mijn huis sliep (om een of andere onbekende reden) wilde graag zijn steentje bijdragen.
 
HUISBIERTJES
 
1. Argus (Lidl)
Prijs (0,5L): €0,49image5
Score: 5,5
Een eerste oogopslag op het blikje is niet per se teleurstellend, maar het is nou ook niet moeders mooiste te noemen. Qua smaak is het niet heel bitter en de smaak verdwijnt erg snel. Het is geen ‘vies’ bier, maar heeft ook niet echt een kenmerkende smaak. Het alcoholpercentage van 4,9% is rond gemiddeld. Volgens Rosa werd dit biertje van de Lidl zeer ondergewaardeerd, maar aangezien zij niet bepaald een bierdrinker is zijn we tot de conclusie gekomen dat dit een zeer geschikt biertje is voor mensen die nog niet zo van bier houden. Het biertje wordt echter wel minder lekker naarmate je langer in de bus zit, zoals sommige panelleden pijnlijk hebben moeten ervaren. Met een overall score van 5,5 is dit biertje prima voor een goedkoop avondje bierdrinken.
 
 
 
 
2. AH basic (Albert Heijn)
Prijs (0,33L): €0,37
Score: 3,5
Het blikje ziet eruit precies zoals we gewend zijn van AH BASIC: nogal basic dus. De smaak was eigenlijk net zo. Gewoon nèt niet. Nogal waterig, weinig echte smaak en een rare nasmaak. Met een alcoholpercentage van 5% zitten ze bij dit huismerk echter wel prima. Hoewel het dus niet het beste bier is, is het zeker wel goedkoop. Sterker nog: het goedkoopste biertje! Dit is dus wel een pré. Met een overall score van 3,5 zouden we het echter niet helemaal aanraden. Gelukkig waren er onder ons een aantal pechvogels die verloren met de drankspelletjes en daardoor het bier van de rest erbij mochten drinken.
 
 
 
 
3. Brouwer (Albert Heijn)brouwer
Prijs (0,33L): €0,55
Score: 6,5
Met het blauw en witte uiterlijk springt dit blikje er qua looks wel bovenuit. Voor een huisbiertje ziet het er nog best fancy uit. De smaak is aan de bittere kant, maar in tegenstelling tot een aantal andere biertjes smaakt dit wel echt naar bier. En zoals dat met bier werkt: je moet ervan houden. Waren we maar zo verstandig geweest dit op de avond zelf te drinken en hiermee te ‘mexen’ of ‘bussen’, want dat had al die slokjes een stuk draaglijker gemaakt. Helaas naderde de sluitingstijd van de Kroeg te snel om ook nog aan dit biertje te beginnen. Het alcoholpercentage is met 4,8% misschien iets lager, maar de smaak compenseert dit duidelijk. Met een overall score van 6,5 doet dit biertje het prima in de huisbieren.
 
 
 
 
4. Schultenbräu (Aldi)
Prijs (0,33L): €0,38
Score: 3,5
Het groen met gouden uiterlijk werd als nogal kitsch en ‘skeer’ beschouwd door ons panel. Vandaar ook dat dit blikje met een trieste 3,5 (voor de moeite) als lelijkste huisbiertje wordt beschouwd. Echter hoeft dit natuurlijk niets over de smaak te zeggen. Helaas deed het dat wel. Zo lelijk als het blikje was, zo slecht was de smaak. Het werd subtiel omschreven als ‘ronduit vies’, ‘smaakloos’ en ‘naar’. Het alcoholpercentage van 5% is daarentegen wel prima. Met een overall score van 3,5 zouden we dit graag als zwerverbier willen bestempelen. No offense. Wees verstandig en gebruik dit biertje niet om drankspelletjes mee te doen. Zeker niet als je er bekend om staat dat je regelmatig 32 gooit met ‘mexen’. Dit biertje was zo triest dat zelfs de huis-Amerikaan, die regelmatig als dumpcontainer voor overgebleven vies bier functioneerde, het niet op dronk, maar
                                        gewoon weggooide.
 
 
 
 
5. Dors (Jumbo)
Prijs (0,33L): €0,48
Score: 5
dorsDe looks van dit blikje werden treffend omschreven met termen als ‘eenkleurig’. Aangezien ik toch duidelijk meerdere kleuren zie, ga ik ervan uit dat dit biertje later op de avond is gedronken. Er werd daarnaast gesteld dat men niet ziet dat het bier is. Ook de smaak van dit biertje werd origineel, maar toch treffend omschreven: energy met appelsap. Onze huis-Amerikaan, die functioneerde als internationaal panellid, was het hiermee eens: ‘really good apple juice’. Het alcoholpercentage is wederom 5% en dus normaal. Dit is tevens de overall score van het biertje. Hoewel het prima te drinken is (eigenlijk best lekker), smaakt het niet echt naar bier en is het daarnaast een van de duurdere huisbiertjes. Aangezien het dus al later op de avond was, werd besloten dat het tijd werd voor een heerlijk potje ‘never have I ever’, waarbij verrassende verhalen naar boven komen, die helaas niet geschikt zijn om hier gepubliceerd te worden. Hier werden we de volgende dag
natuurlijk nog even subtiel aan herinnerd, dus ik beroep me op
mijn zwijgplicht.
 
 
 
 
                                    6. Ludger’s Gold (Spar)
                                    Prijs (0,5L): €0,74
ludgers-goldScore: 6,5
Qua uiterlijk kan dit in een woord worden omschreven: Duits. Het ziet er gewoon Duits uit. Niet zo mooi dus. Grapje natuurlijk, je moet er van houden. De smaak is echter wel prima. Het smaakt echt als bier en is misschien zelfs een beetje aan de zoete kant. Als me trouwens iets duidelijk geworden is deze avond is dat het feit dat bier echt naar bier smaakt, lang niet zo vanzelfsprekend is als verwacht mag worden. Maar goed, dit biertje dus wel. Bitter is het niet te noemen en waterig net zo min. Het alcoholpercentage is iets lager, namelijk 4,7%. Belangrijk om mee te nemen in deze beoordeling is dat de prijs voor een huisbiertje redelijk hoog is. Dit houdt praktisch gezien in dat je er net zo goed een blikje Amstel, Heineken, of whatever floats your boat voor kan kopen. De overall score is daarom een 6,5, maar als we de prijs niet mee hadden genomen, was dit zeer zeker hoger geworden. Het biertje doet
                                   niet onder voor de grote merken.
 
 
 
 
 
best-bier7. Best bier (Dirk)
Prijs (0,5L): €0,55
Score: 5,5
Het biertje lijkt qua uiterlijk een beetje op het Argus-biertje, maar dan goedkoper. Hoewel we het op de avond zelf met een 2 beoordeelden, ben ik na een nuchtere herziening van mening dat een schamele 4 toepasselijker is. Met als motto ‘save the best for last’ hadden we goede hoop wat betreft dit biertje. En gelukkig: het had erger gekund. De smaak is een beetje waterig, maar na een paar biertjes is dit biertje prima weg te drinken. Met een alcoholpercentage van 5% voldoet het ook aan zijn taak. De overall score is dan ook een 5,5. Het is te drinken, maar daar blijft het dan ook bij. Na dit biertje werd besloten dat het toch maar eens tijd werd om de test te staken en van de huiskroeg naar de enige echte de Kroeg te gaan.
 
 
 
 
 
SPECIAALBIERTJES
 
                                                                         1. Speciale Palm Retro
retro-group-packshot-fullPrijs (0,5L): € onbekend
Score: 6,5
De naam zegt het al: het blikje ziet er nogal retro uit. Het betreft het achterste half liter blikje. Wat mij betreft is het best een tof blikje, zeker met die matte tint. Wat betreft de smaak is het echter minder verrassend. Het smaakt eigenlijk net als een normaal biertje. Het alcoholpercentage zit met 5,2% wel prima. Overall scoort dit biertje een 6,5. Lekker en leuk om te zien (je weet zelf), maar het doet het ‘speciaal’ in speciaal bier geen eer
                                                                        aan.
 
 
 
 
2. Heineken Oud Bruin
Prijs (0,33L): €0,59
Score: 8,5
Als het op de looks aan komt, is dit biertje Usain Bolt. Of Michael Phelps, maar net wat je liever hebt. Een echte koploper dus. Of misschien waren we na al die blikjes gewoon blij om eens een flesje te zien. De smaak werd kernachtig omschreven met termen als ‘romig’, ‘karamel’ en ‘zoet’. Hoewel dit niet voor iedereen positieve termen zijn, werden ze bij ons zeker als positief ervaren. Het was het lekkerste biertje van de avond. Een echte opluchting na bijvoorbeeld Schultenbräu en AH basic. De overall score werd alleen wel iets naar beneden gehaald door het alcoholpercentage van slechts 2,5%. Maar voor de echte genieter is dit zeker een aanrader. Het scoort dan ook een 8,5.
 
 
 
 
3. 8.6 Blond Beer
Prijs (0,5L): €1,09
Score: 6,8
De combinatie goud/rosé (hoewel het op het plaatje wellicht een beetje zilver lijkt) en blauw viel goed in de smaak. We waren dan ook van mening dat het best een mooi biertje was om te zien. Misschien was ik lichtelijk bevooroordeeld, aangezien blauw mijn lievelingskleur is, maar ach. De smaak is nogal… bijzonder. Aangezien we op de avond zelf niet door alle biertjes heen kwamen, was ik genoodzaakt het in mijn eentje te proeven. De brouwers van dit biertje zeggen dat de smaak karamel is met een kruidige nasmaak. Persoonlijk vond ik het kruidig zonder nasmaak. Echter kan ik me voorstellen dat anderen het wel lekker vinden. Groot pluspunt aan dit biertje is het alcoholpercentage. Maar liefst 8,6%, zoals de naam al verklapt. De overall score zou eigenlijk dan ook 8,6
                                         moeten zijn, maar ik ga toch liever voor de 6,8 in deze.
 
 
 
Conclusie
Waar sommige biertjes, zoals verwacht, dus echt niet te zuipen zijn, zijn anderen eigenlijk best prima. Wil je goedkoop, maar geen zwerverbier? Ga dan voor Brouwer, Argus of Best Bier. De algemene conclusie is denk ik toch wel dat huisbier nou eenmaal cheap ass bier blijft en cheap ass bier is meestal niet lekker. Wil je echt genieten van je biertje, koop dan een keer een Oud Bruin van Heineken! Daarnaast geldt volgens de commissie als algemene conclusie dat ‘pils’ een lelijk woord is dat noch uitgesproken zou moeten worden, noch op een blikje zou moeten staan.
 
Na al die biertjes moest de avond natuurlijk goed afgesloten worden en waar kan dat anders dan in de Kroeg? Ook hier werden nog de nodige biertjes genuttigd, want we hadden de smaak lekker te pakken en na Schultenbräu en AH basic konden we alles aan. O wat waren we blij met de biertjes daar, hoewel ik oprecht geen idee meer heb welk merk het eigenlijk was. Wie weet was het stiekem gewoon Dors, maar dan in een glas van een van de grote merken. We zullen het nooit weten.
 
Dus ga allemaal lekker op pad om de huisbiertjes te kopen en drink er eentje op ons. We hebben ons met alle plezier opgeofferd om de smerigste biertjes van Leiden voor jullie te proeven, dus doe er je voordeel mee. Nogmaals: we zien af van iedere verantwoordelijkheid. Indien jullie nog andere biertjes willen proeven weet ik zeker dat er altijd wel iemand van ons professionele panellid, also known as de Alibiercommissie, bereid is te helpen!
 
Groetjes, doei, knuffel
Alibi(er)commissie 2015-2016
 
Helaas stond niet iedereen op de foto, dus bij deze nog een eervolle vermelding aan Rosa, voor het steunen van de minder lekkere biertjes die avond.

Helaas stond niet iedereen op de foto, dus bij deze nog een eervolle vermelding aan Rosa, voor het steunen van de minder lekkere biertjes die avond.

 
 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *