Genadeloze wraak en andere gruwelijkheden: in deze landen wil je absoluut niet (of wel) gevangen zitten


Het zal je maar gebeuren. Je bent op vakantie in een ver land en als je terug wilt vliegen word je opgepakt bij de douane met een kilo drugs in je koffer. Voor je het weet zit je gevangen in het buitenland. Voor 2060 Nederlanders is het de keiharde waarheid. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken zit meer dan de helft van de Nederlandse gevangenen in het buitenland vast voor een drugsdelict. Nederland heeft niet met elk land een verdrag waardoor je overgeplaatst kunt worden in een Nederlandse cel. In welk land wil je wel en welk land wil je absoluut niet in de gevangenis zitten? De Alibi zocht het uit.

 

1. Challapalcagevangenis, PeruGevangenis buitenland

Peru is een prachtig land met betoverende natuur en magische Inca ruïnes zoals Machu Piccu. Dit staat echter in schril contrast met de meest beruchte gevangenis van het land: de Challapalca-gevangenis. In deze gevangenis moet je absoluut geen koukleum zijn, want met een hoogte van 4600 meter ishet overdag tussen de 4 en 6 graden en ’s nachts kan het afkoelen tot min twintig. En dat zonder verwarming. Voor de ramen zit geen glas en het is bovendien verboden de ramen op een andere manier af te dekken. Door de hoogte hebben veel gevangenen last van hoogteziekte . Ook is er geen stromend water en maar een paar uur per dag elektriciteit waardoor alleen de gangen verlicht zijn. Gevangen kunnen hierdoor niet lezen in hun cel. Andere mogelijkheden om te ontspannen of te sporten zijn er ook niet. De dichtstbijzijnde stad ligt op 6 uur rijden waardoor er nauwelijks bezoek is van familie of advocaten.

Een van de bekendste gevangenen van de Challapalca-gevangenis is Joran van der Sloot. Hij zit daar een straf uit van 28 jaar voor de moord op Stephany Flores in een hotelkamer in Lima in mei 2010. Twee jaar geleden is Van der Sloot overgeplaatst naar deze gevangenis wegens slecht gedrag. Hij zou namelijk een smartphone in zijn bezit hebben gehad. Het leven is er zwaar, aldus zijn advocaat. Medegevangenen zouden Van der Sloot meermaals neergestoken hebben om aandacht te krijgen voor de slechte omstandigheden in de gevangenis. In Peru zijn de gevangenissen zo overvol dat de Peruaanse overheid de gevangenis niet wil sluiten.

2. Penas Ciudad Barrios, el savador

GevangeneZuid-Amerikaanse gevangenissen zijn berucht om bendes die hele gevangenissen overnemen. De Penas Ciudad Bariros is een gevangenis in El Savador die plaats heeft voor 800 gevangen. Toch zitten in deze gevangenis 2500 gedetineerden met twee rivaliserende bendes, Mara Salvatrucha (MS) en B18 gang. De situatie is zo gevaarlijk dat bewakers niet naar binnen durven en buiten in de gaten houden dat er niemand ontsnapt. De gevangenis wordt volledig gerund door leden van de MS bende en dat doen ze best goed gezien de omstandigheden. De MS gang beheert een bakkerij en zelfs een ziekenhuis. De gevangenis is daardoor een zelfstandige samenleving geworden.

Hoewel de twee bendes momenteel een wapenstilstand hebben, is het er alles behalve veilig. Genadeloze wraak en andere gruwelijkheden zijn er aan de orde van de dag. De bendeleden zien er ook niet bepaald vriendelijk uit met hun zwaar getatoeëerde lichamen.

3. Bastøy-gevangenisBastøy_Prison

Als je dan toch ergens gevangen zou moeten zitten, dan zit je het liefst in de Bastøy-gevangenis in Noorwegen.
Uitzicht op zee, een strandje om te zonnen, een sauna, plek om te vissen en vrolijk rood geverfde huisjes. De Bastøy-gevangenis gevangenis, gevestigd op een eiland, lijkt wel een luxe resort. Er zijn enkel onbewapende bewakers, geen hoge hekken en als gevangene heb je de sleutels van je eigen kamer. In de gevangenis zitten 115 gedetineerden, daders van kleinere misdaden maar ook moordenaars en verkrachters.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *